USA:n aseavun tavoitteena voi olla saada Venäjä paljastumaan

Studiovieras: Everstiluutnantti Kajanmaa 3:22

Everstiluutnantti Petteri Kajanmaa maanpuolustuskorkeakoulusta ei usko, että Yhdysvaltain päätös antaa aseapua Ukrainalle johtaisi suurvaltojen väliseen varustelukierteeseen.

Esimerkiksi presidentti Sauli Niinistö on tuonut esiin huolensa siitä, että aseiden toimittaminen Ukrainaan johtaisi kierteeseen, jossa osapuolet vuorotellen vahvistavat joukkojaan.

Kajanmaa pitää mahdollisena, että Yhdysvallat pyrkisi aseavulla aivan toiseen tavoitteeseen kuin sotilaallisen konfliktin kärjistämiseen.

– Yhdysvallat voisi ajatella, että aseistamalla Ukrainan hallituksen sotilaita se pakottaisi Venäjää tuomaan lisää joukkoja ja aseistusta Itä-Ukrainaan. Tätä kautta Venäjän toimet paljastuisivat kansainväliselle yhteisölle ja saataisiin todisteita siitä, että Venäjä on osallinen konfliktiin, pohtii Kajanmaa.

Tämä puolestaan voisi johtaa tilanteeseen, missä Venäjään kohdistettaisiin entistä voimakkaampia poliittisia toimia.

– Silloin Venäjä suljettaisiin ulkopuolelle kaikista niistä piireistä, joissa se vielä tällä hetkellä voi toimia.

Separatisteilla on tällä hetkellä etu Itä-Ukrainan taistelualueilla ja he ovat onnistuneet työntämään Ukrainan armeijaa yhä syvemmälle sisämaahan.

– Ukrainan asevoimat eivät ole viime aikoina pystyneet tähän vastaamaan eli kyllä he todella ovat aseavun tarpeessa, sanoo Kajanmaa

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja