Mainos

USA:lta pian luonnos uudeksi Irak-päätöslauselmaksi

USA on aloittanut neuvottelut uudesta Irakia koskevasta YK:n päätöslauselmaehdotuksesta. USA haluaisi YK:n avulla saada sotilaallista tukea Irakin miehitykseen.

Yhdysvaltain hallinto on aloittanut keskustelut useiden maiden edustajien kanssa uudesta YK:n Irakia koskevasta päätöslauselmasta.

Presidentti George W. Bush on hyväksynyt omalta osaltaan lauselmaluonnoksen, joka laajentaisi YK:n roolia Irakissa. Uuden lauselman avulla pyritään luomaan kansainväliset joukot turvaamaan rauhaa. Samalla YK:lle olisi luvassa johtava rooli Irakin hallinnon muodostamisessa.

Päätöslauselmaesityksessä vaaditaan muun muassa Irakin väliaikaishallinnolta aikataulua vaaleista ja varsinaisen hallituksen muodostamisesta.

Ulkoministeri Colin Powell aloitti neuvottelut tärkeimpien YK:n turvaneuvoston jäsenmaiden kanssa heti. Hän puhui tänään puhelimessa Ranskan, Venäjän ja Saksan ulkoministerien kanssa sekä YK:n pääsihteerin Kofi Annanin kanssa.

Powell sanoi, että päätöslauselmaesityksen mukaan sotilaallinen valta pysyisi Yhdysvalloilla, vaikka paikalle saataisiinkin kansainväliset joukot. Powellin mielestä se on luonnollista, koska Irakissa on niin paljon Yhdysvaltain joukkoja. -Mutta olemassa on muitakin rooleja, painotti Powell vallanjakokysymystä.

Powell kertoi, että Yhdysvallat aikoo esitellä asiaa koskevan päätöslauselmaehdotuksen YK:n turvallisuusneuvostolle viimeistään torstaina.

Hyväksyykö YK luonnoksen?

Päätös on uusi käänne YK:n roolia koskevassa kissanhännänvedossa. YK on sanonut moneen otteeseen, ettei sen omia rauhanturvaajia nähdä Irakissa. Pääsihteeri Annan on kuitenkin valmis puoltamaan kansainvälisiä Irak-joukkoja.

Yhdysvaltain ulkoministeriö on pitkään vaatinut YK:n roolin lisäämistä Irakissa, sillä Yhdysvaltain joukot eivät ole saaneet tilannetta maassa rauhoittumaan. USA:n joukot tarvitsisivat kipeästi apua järjestyksen pidossa.

Puolustusministeriö Pentagon on vasta nyt taipumassa maailmanjärjestön vallan lisäämiseen. Tähän saakka ministeriö on painottanut sitä, että operaation johto pysyy Yhdysvaltain käsissä.

Vaihtoehdot vähissä

Ulkoasianvaliokunnan johtava demokraatti, senaattori Joseph Biden vaati jo jonkin aikaa sitten, että Yhdysvaltain on "nieltävä ylpeytensä ja tehtävä se, mikä on välttämätöntä: mennä takaisin kansainväliseen yhteisöön".

Presidentti Bushin vaihtoehdot alkavatkin olla vähissä. Yhä useampi kongressin jäsen on ryhtynyt vaatimaan hallitukselta tarkkaa selvitystä siitä, millaisia suunnitelmia sillä on Irakin suhteen.

Uhrien määrän kasvu huolettaa yhä enemmän kongressia, mutta kukaan ei ole ainakaan toistaiseksi vaatinut julkisesti Yhdysvaltain joukkojen vetämistä Irakista.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 03.09.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.