Urheilupsykologi "perskympistä": Erikoinen motivointikeino

Tenniksessä käytetty "perskympiksi" kutsuttu harjoitus ja muut urheilun rangaistus- ja motivointikeinot puhuttavat edelleen.

Esimerkiksi MTV:n uutisten nettisivuilla aihe on kerännyt yli 350 lukijakommenttia. Lisäksi Iltalehti kertoo tänään, että vastaavanlaista ilmiötä on tavattu myös salibandyssa. Lehden haastattelema entinen salibandyn pelaaja Etelä-Suomesta kertoo, että hävinneen joukkueen rangaistus oli pyllistää kentän laidalla ja voittajat saivat laukoa heitä pallolla takapuoleen.

Urheilupsykologi Matti Jaakkolalle "perskymppi" on uusi tuttavuus, mutta hän tunnistaa ilmiön.

- Tuon kaltaisia harjoittelu- ja rangaistusmuotoja on urheilupiireissä ja erilaisissa tilanteissa niistä kuulee puhuttavan. Ei se ihan valtavan suuri ongelma liene, mutta sekin, että muutama henkilö kokee sen ikäväksi, tarkoittaa että siitä kannattaa keskustella. Erikoinen motivointikeino se kaiken kaikkiaan on, Jaakkola pohtii.

Jaakkolan mukaan varsinkin joukkuelajeissa vaikuttaa ryhmäpaine.

- Kun ympärillä on ryhmä, tulee joskus tehdyksi vähän typerämpiäkin asioita. Olen hyvin vähän perehtynyt tähän, mutta ehkä se lukeutuu näihin typerämpiin asioihin.

Jaakkolan mielestä harjoittelussa on syytä välttää ainakin fyysisiä rangaistuksia viimeiseen asti, ja ohjaamisessa ja valmentamisessa on kyse kehumisesta ja suoritusten korjaamisesta.

- Negatiivinenkin palaute voi viedä eteenpäin, jos se on ohjaavaa ja jos kerrotaan, mikä asia meni huonosti ja miten sen voisi tehdä paremmin. Ei negatiivinen palaute itsessään ole yhtään arvottomampaa tai arvokkaampaa kuin positiivinen. Sen antaminen on kuitenkin haastavampaa ja sen vastaanottaminen on vaikeampaa.

Onnistumisen kokemukset motivoinnin avain

Monissa kommenteissa "perskymppiä" ja vastaavia ilmiöitä pidetään harmittomana huumorina, kevennyksenä ja joukkuehengen nostatuksena.

- Sillä voi toki olla tuollaisia vaikutuksia. Jokainen henkilö kokee kuitenkin asian omalla tavallaan. Siihen liittyy kokevan henkilön oma persoonallisuus ja se, mikä on hänen mielestään hauskaa ja mikä nöyryyttävää.

Jaakkola muistuttaa, että mielessä on syytä pitää myös osallistujien taitotaso: samat henkilöt voivat olla helposti toistamiseen rangaistavina ja rankaisijoina.

- Ehkä kuitenkin kehottaisin välttämään tuon kaltaisia hengenrakennusharjoitteita, Jaakkola toteaa.

Jaakkolan mielestä jokaisen tulisi voida halutessaan kieltäytyä tämän tyyppisistä harjoitteista ja rangaistuksista. Hän kuitenkin toteaa, että käyty keskustelu kertoo, että kieltäytyminen ei selvästikään ole kovin helppoa urheilupiireissä.

Urheilupsykologi muistuttaa, että avain esimerkiksi junioreiden motivoimisessa ovat onnistumisen kokemukset.

- Harjoitteet tulee suunnitella sillä tavalla, että eritasoiset osallistujat voivat kokea, että he kehittyvät ja osaavat asioita. Että kaikille taitotasosta riippumatta tulee tunne siitä, että on arvokasta olla mukana ja että omaa panosta arvostetaan. Se on vaikeaa ja haastavaa, mutta siihen tulisi pyrkiä.

Lue myös:

(16.12.2009)

(16.12.2009)

Lue myös:

    Uusimmat