Uransa 20-vuotisjuhlaa viettävä Petri Nygård julkaisi kappaleen, joka osui vahingossa ja täydellisesti suomalaisten hermoon vaikeana aikana: "Eristäytyminenhän sopii meille ihan hyvin"

Artistiuransa 20 vuotta kestänyttä taivalta juhlistava Petri Nygård haluaa antaa suomalaisille jotain muuta ajateltavaa koronaviruskriisin keskellä.

Maanantaisena iltapäivänä, auringon paistaessa ulkona tavoitan puhelimitse sohvaltani käsin muusikon, jonka, kuten monet muutkin, tavoittaa tällä hetkellä parhaiten kotoaan.

Kyseessä on muusikko Petri Nygård, oikealta nimeltään Petri Laurila, joka miljoonien muiden tavoin viettää koronaviruspandemian värittämää arkeaan tällä hetkellä lähinnä kotinsa seinien sisällä.

– Kuuluu nyt tämmöistä kotioleilua, niin kuin varmaan vähän kaikille. Biisi on pihalla ja odotellaan, mitä tässä tapahtuu. Keikkoja joskus myöhemmin ja nyt keskitytään musiikkiin. Kuunteluun ainakin ja tekemiseen!

45-vuotias Nygård kertoo, että vallitsevan tilanteen ansiosta hänellä on ollut runsaasti aikaa tehdä sellaisia asioita, joihin toisinaan ei joko ole hetkiä tai energiaa. Tehtävälistan purkamiselle on nyt paljon sopivia tilaisuuksia, kuin yksinkertaisesti myös lepäilylle.

– En koe, että tämä olisi mitenkään vaikeaa.

Hiljattain päivänvalonsa näki Nygårdin tuore single Tuhansien lärvien maa, joka aiheeltaan osui yllättävän hyvin julkaisuaikaansa kiinni. Koronaviruspandemian takia suurin osa ihmisistä viettää tällä hetkellä aikaansa kotona, itsekseen ja eristäytyneinä.

Nygård alkoi kirjoittamaan kappaletta jo loppuvuodesta 2019, aikana, jolloin koronaviruksesta ei ollut vielä tietoakaan. Palaset aiheen puolesta alkoivat kuitenkin loksahdella paikoilleen jopa yllättävillä tavoilla.

– Ajattelin vain, että teen tällaisen Suomi-aiheisen biisin. Mutta nyt tämä on ehkä jopa aika hyväkin tsemppibiisi suomalaisille. Ja nyt kun tässä on tämmöisiä poikkeusaikoja, niin tässä näkee, että millaisia me olemme ja tämä eristäytyminenhän sopii meille ihan hyvin näköjään. Olemme tällaisia mökkihöperöitä tai epäsosiaalisia, niin tämähän sopii meille tosi hyvin.

Nygårdin kappaleessa puhutaan muun muassa turvavälin pitämisestä sekä ämpärien jonottelusta – asioista, jotka suomalaisille tuntuvat kumpikin olevan varsin luontevia. Sekä aikaansa liittyviä: tällä hetkellä turvavälin pitämistä on suositeltu hallituksen toimesta ja kriisin alkaessa ämpäreiden sijaan suomalaiset sai jonoihin muun muassa vessapaperi.

Artisti toivoo, että ensisijaisesti kappale saisi kuulijansa hyvälle tuulelle, varsinkin aikana, joka on poikkeuksellinen ja vaikea monille. Nygårdin mukaan hänen tavoitteensa on ollut aina tuottaa sellaista materiaalia, joka saa ihmisen hyvälle mielelle. Varsinkin tällaisena aikana hänestä on tärkeää, että ihmiset saavat myös muuta ajateltavaa.

– Olen saanut palautetta, että olipas mukava piristys näihin tämmöisiin aikoihin. Ihmiset ovat kotona ja he tarvitsevat uutta musiikkia, heillä on aikaa kuunnella.

Uran juhlavuosi käsillä

Nygård on tehtaillut ahkerasti kappaleita vuosien mittaan, mutta edellinen levy artistilta on ilmestynyt vuonna 2013. Miehen mukaan levyn tekemisestä on puhuttu jo tovi – ja nyt olisi hyvin myös aikaa tehdä sitä.

Kappaleita sekä tarinoita on kerääntynyt runsaasti vuosien aikana: tänä vuonna artisti viettää uransa 20-vuotisjuhlavuotta. Saavutusta oli tarkoitus juhlistaa runsaalla määrällä keikkoja, jotka nyt vallitsevan tilanteen takia jäävät toistaiseksi sivuun.

Ikimuistoisia keikkakokemuksia Nygårdin ura on kuitenkin pullollaan. Yksi unohtumattomimmista sijoittuu Nygårdin mukaan vuoteen 2011, kun Suomi voitti jääkiekon maailmanmestaruuden. Tuolloin Nygård nautti suurta kansansuosiota muun muassa kappaleensa Selvä päivä ansiosta. Jääkiekon maailmanmestaruutta juhlittiin toukokuussa 2011 Helsingin kauppatorilla 100 000 suomalaisen voimin, ja Nygård nousi itsekin silloin lavalle juhlakansan eteen.

– Sitä ei pystynyt edes käsittelemään ja siinä kesti jotenkin kauan tajuta se. Onhan festareillakin todella paljon jengiä, mutta jotenkin toi, ettei siellä näkynyt sen ihmisjoukon loppua, niin tietenkin se jäi mieleen.

Uransa aikana Nygård on saanut kokea erittäin vahvasti musiikkinsa merkityksen ihmisille. Artisti on saanut viestejä sekä kohdannut kasvotusten ihmisiä, jotka ovat kertoneet painineensa elämän vaikeissa tilanteissa ja kiittäneet häntä siitä voimasta, jota he ovat saaneet Nygårdin musiikin kautta.

– Nuo ovat aina semmoisia, että kun tässä nyt tekee tätä musiikkia, niin sitä ei aina tajua, kuinka syvälle se saattaa jollain ihmisellä mennä. Niin ne ovat aina erittäin pysäyttäviä. Sitä aina miettii sitä musiikin voimaa, mikä mielestäni on aina niin ällistyttävää.  

”Kaikki taide on mielestäni vapaata”

Vuosien varrella ikimuistoisten kokemusten sekä suuren suosion lisäksi Nygård on kuullut myös tekemisestään paljon soraääniä. Miehen musiikissaan käsittelemät teemat ja hänen käyttämänsä retoriikka jakavat mielipiteitä, mutta se ei artistia haittaa.

– En ole koskaan sanonut, että olisin mikään roolimalli. Musiikki on taidetta ja kaikki taide on mielestäni vapaata. Jos et tykkää, älä kuuntele tai katso sitä.

Nygård katsoo itse 20 vuotta kestänyttä uraansa taaksepäin tällä hetkellä tyytyväisenä. Artisti kokee pysyneensä itselleen sekä tyylilleen uskollisena, mistä hän on erityisen ylpeä. Erilaisia vaiheita on nähty silti uran aikana runsaasti: vuoden 2000 ensimmäisestä hittijulkaisusta Vitun suomirokki tähän päivään saakka.

– Aluksi en vetänyt keikkojakaan ollenkaan, kun halusin pitää sen ihan puhtaasti musiikkina ja sivuprojektina. Kyllä olen yleisesti ja musiikillisesti ylpeä tästä, kuinka olen hoitanut nämä hommat.

Alun perin Nygård piti tiukasti kiinni anonymiteetistään. Tuolloin hän ainoastaan tuotti musiikkiaan, eikä esiintynyt itse missään. Hän ei keikkaillut, ei antanut haastatteluja eikä paljastanut edes omaa nimeään.  Oman henkilöllisyytensä kanssa Nygård tuli julki vasta vuonna 2008.

– Mulla oli mun englanninkieliset projektit, mitä pidin ykkösprojekteina, niin tuo SuomiNygård-homma oli vähän semmoinen, että ajattelin sen olevan semmoinen sivuprojekti, mikä ei tule millekään isolle kansalle aukeamaan kuitenkaan ikinä.

 –En ollut valmistautunut tavallaan siihen, niin sen takia vähän niin kuin jarrutin sitä ja tavallaan kuoletin sen puolen myös.

Nygård-projekti kuitenkin keräsi osakseen suurta suosiota. Aikoinaan artisti ajatteli, että mikäli suosio ja ihmisten mielenkiinto jatkuu, on hän valmis ottamaan sen vastaan itsekin.

– Se tuli ekalla kertaa vähän yllätyksenä ja liian nopeasti, niin ei mun pikkuaivot osanneet käsitellä sitä.

Vaikka uraa on takana runsaasti, on sitä myös vielä edessäkin. Nygårdilla on mielessään runsaasti ajatuksia siitä, mitä hän haluaisi vielä urallaan saavuttaa ja toteuttaa. Ajatusten joukossa ovat vilahdelleet niin oman elokuvan kuin televisio-ohjelmankin tekemisestä. Lisäksi Nygård on pohdiskellut esimerkiksi oman podcastinsa mahdollisuutta.

Pääfokus tulee kuitenkin aina olemaan siinä, mitä Nygård nyt jo tekee.

– Kyllä mä pidän tätä unelmana jo, että saan tehdä musiikkia ja keikkailla. Se olisi mun mielestä saavutus, jos pystyisin tekemään tätä niin pitkälle, kuin saappaat kantaa.

– Olen niin avoimin mielin tässä, että mihin tämä teknologia meitä vie ja minne musiikki vie. Mutta pääasiassa teen nyt musiikkia sekä keikkoja ja nautin täysin sydämin siitä, mitä mulla on nyt.

Lue myös:

    Uusimmat