Belgialaiset lääkärit vaativat järeitä oikeustoimia vegaanilasten vanhempia vastaan – trendidieetti voi vaarantaa terveyden

Belgialaiset lääkärit varoittelevat ainoastaan vegaanista ruokavaliota lapsilleen tarjoavia vanhempia terveysriskeistä uhkaamalla heitä oikeustoimilla.

Vegaanisen ruokavalion noudattaminen on yhä suositumpaa. Syitä eläinperäisten tuotteiden karsimiselle ovat esimerkiksi huoli ilmastonmuutoksesta sekä eläinten oikeuksista.

Kasvaville lapsille huonosti suunniteltu vegaaninen ruokavalio voi kuitenkin olla haitallinen.

Tästä varoittelevat belgialaiset lääkärit paikallisessa Le Soir -lehdessä. Arviolta kolme prosenttia belgialaisista lapsista noudattaa vegaanista ruokavaliota. Tämä näkyy lääkäreiden mukaan kouluissa, päiväkodeissa ja sairaaloissa ilmenneissä komplikaatioissa, myös kuolemissa.

Lääkärit: Vegaanisen ruokavalion syöttäminen lapselle on epäeettistä

Lääkärit vaativat yksinomaan vegaanista ruokavaliota lapsilleen tarjoaville vanhemmille rangaistuksia, kuten lasten huostaanottoa. Asiasta kertoo muiden muassa brittilehti The Telegraph.

Lisäksi belgialaiset lääkärit kehottavat raskaana olevia ja imettäviä naisia välttämään veganismia.

Belgialaisten lääkäreiden kirjoituksen mukaan vegaanisen ruokavalion syöttäminen lapselle on epäeettistä, koska tällöin ruoka ei sisällä normaalille kasvulle ja kehitykselle tärkeitä eläinproteiineja ja aminohappoja.

Vegaaniruokavalio voitaisiin lääkäreiden mielestä toteuttaa turvallisesti vain, jos lapsi saisi riittävästi ravintolisiä ja häneltä otettaisiin säännöllisesti verikokeet hyvän terveydentilan varmistamiseksi.

Veganismin vaikutukset lapseen vielä tuntemattomat

The Telegraph -lehden haastattelemat veganismin puolestapuhujat muistuttavat, että nimenomaan liha- ja maitotuotteet sairastuttavat ihmisiä heidän ikääntyessään esimerkiksi sisältämiensä kovien rasvojen vuoksi. Hyvin suunniteltu vegaaniruokavalio antaa heidän mukaansa tarvittavat ravintoaineet ja suojaa sairauksilta.

Vuonna 2016 MTV Uutisten haastattelemat ravitsemusasiantuntijat kuitenkin muistuttivat, että tutkittua tietoa veganismin vaikutuksesta lapsille on vielä vähän. Viitteitä on ainakin siitä, että vegaanilapset ovat hoikempia ja kevyempiä kuin muut ikäisensä.

Vegaaniliitto suosittelee vegaanista ruokavaliota noudattavien lapsien käyttävän monipuolisen ruokavalion tukena D-vitamiinia, B12-vitamiinia ja jodia. Samojen ravintolisien käyttö on liiton mukaan suotavaa myös raskaus- ja imetysaikana.

Videolla kerrotaan, miksi D-vitamiini kannattaa muistaa ottaa.

Muistathan D-vitamiinin? 5:43

Lue myös:

    Uusimmat