Uniasiantuntijan mukaan kenenkään ei pitäisi työskennellä ennen aamukymmentä: "Koko elämän ajan aamuihmiset hyötyvät samalla, kun iltaihmiset ovat alakynnessä"

Paul Kelley on jo vuosia ollut sitä mieltä, että aikainen aamuherääminen pitäisi lopettaa. – Työpäivän aloittaminen kymmeneltä olisi reiluinta ja parasta, mies sanoo.

Video: Mitä ihmiselle oikeastaan tapahtuu unen aikana?

Jo vuosi sitten unta tutkinut Paul Kelley oli sitä mieltä, ettei koulun tarvitse alkaa kahdeksalta. Itse asiassa mies on jo vuosia kehottanut yhteiskuntaa muuttamaan tapojaan niin, että opiskelu alkaisi myöhemmin, kertoo Refinery29-sivusto.

Kelley itse aloittaa tuntinsa kello 11 aamulla

Kelleyn aiemmin tekemä selvitys havaitsi, että nuorten poissaolot vähenevät yli puolella, jos koulu alkaa kymmeneltä. Nyt mies haluaa myös työnantajien siirtävän työpäivien alkamista.

Yliopistossa opettava Kelley aloittaa omat tuntinsa kello 11 aamulla. Mies uskoo, että kymmeneltä alkava työvuoro sopisi "useimmille ihmisille".

Työnantajat saisivat terveempiä, tuottavampia ja onnellisempia työntekijöitä

Kelleyn mukaan työntekijät riskeeraavat terveytensä, jos eivät ota huomioon luontaista vuorokausirytmiään. Työnantajat puolestaan saisivat Kelleyn mukaan terveempiä, tuottavampia ja onnellisempia työntekijöitä, jos he sallisivat töiden aloittamisen ainakin tuntia myöhemmin.

– Länsimaissa aikuiset saavat keskimäärin kuusi ja puoli tuntia unta öisin työelämänsä aikana, vaikka tiede näyttää, että ihminen tarvitsee vähintään kahdeksan tuntia, Kelley sanoo uudessa kirjassaan.

"Kymmeneltä aloittaminen olisi reiluinta ja parasta"

Kelleyn mukaan osalle ihmisistä keskipäivällä alkava työvuoro olisi paras.

– Kymmeneltä aloittaminen olisi reiluinta ja parasta, jos kaikkien pitäisi valita yksi aika aloittaa. Se vähentäisi unenpuutetta koko väestössä. Se sopisi useimmille, vaikka ei kaikille.

Kelleyn mukaan nukkujia on useaa eri tyyppiä: osa herää luonnostaan viideltä aamulla, osa taas vasta neljältä iltapäivällä.

– Koko työelämän ajan aamuihmiset hyötyvät samalla, kun iltaihmiset ovat alakynnessä ja kuolevat todennäköisesti aiemmin.

Lue myös:

    Uusimmat