Uniapnea oireilee naisilla aivan eri tavalla kuin miehillä: "Välttämättä kuorsausta ei ole ollenkaan"

Tällaisia ovat uniapnean oireet 0:50
Tällaisia ovat uniapnean oireet!

Naisten uniapnea oireilee aivan eri tavalla kuin miesten – esimerkiksi kuorsausta ei välttämättä esiinny lainkaan. Siksi moni kärsii jopa vuosia tietämättä, miksi. Diagnoosin viivästyminen on vaarallista, sillä hoitamaton uniapnea aiheuttaa monia terveysvaikutuksia. 

Jos pyytäisimme sinua listaamaan uniapnean oireita, miten kauan kestäisi, että pääsisit päänsärkyyn? Entä levottomiin jalkoihin?

Uniapnea on kansan keskuudessa melko hyvin tunnettu tila – paitsi, jos kyse on naisten uniapneasta. Sitä eivät välttämättä tunnista ammattilaisetkaan, paljastaa keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Miia Aro.

Naisilla sairaus jää usein huomaamatta

Uniapneasta kärsii joka yö ainakin 300 000 suomalaista. Naisilla sairaus kuitenkin jää usein huomaamatta, koska se on erilainen kuin miehillä.

– Kun uniapneaa alettiin diagnosoida 1980–1990-luvuilla, koehenkilöt olivat pääosin miehiä, kuten lääketieteellisissä tutkimuksissa yleensäkin, Aro kuvailee.

On totta, että uniapneaa esiintyy miehillä enemmän. Tämä sääntö kuitenkin pätee Aron mukaan vain tiettyyn pisteeseen asti.

– Vaihdevuosien aikana tai niiden jälkeen naishormonien suojaava vaikutus häviää. Tämän jälkeen naisilla on melkein yhtä paljon uniapneaa kuin miehillä. Sitä ei vain tunnisteta.

Miten naisten uniapnea oireilee?

Koska monet sairaudet ja hoidot sekä havaitaan että testataan yleensä ensin miehillä, naisten oireisto saattaa jäädä hämärän peittoon. Naisten uniapneaa on alettu tutkia ja ymmärtää enemmän vasta viime vuosina.

– On ajateltu, että ne oireet, mitkä miehillä esiintyvät, ovat uniapnean tyypillisiä oireita. Viime vuosina on herätty siihen, että naisilla uniapnea näyttäytyy erilaisena: oireet ovat erilaisia, minkä lisäksi naiset myös kuvailevat oireitaan eri tavalla.

Naisten uniapnean oireita

  • Pehmeämpi kuorsaus, ei välttämättä kuorsausta
  • Unettomuus
  • Levottomat jalat
  • Uupumus, väsymys
  • Masentuneisuus
  • Päänsärky
  • Lihaskivut

Naisten oireet ovat moninaisempia kuin miesten oireet ja ne tulkitaan usein väärin vaihdevuosivaivoiksi.

Lähde: Hengitysliitto

Niin – "minua väsyttää" saattaa herättää lääkärissä erilaisia ajatuksia kuin "en jaksa ikinä tehdä mitään". Naisen kuvaus oireista voi viedä diagnoosia esimerkiksi masennuksen tai uupumuksen suuntaan, vaikka oikeasti niiden taustalla olisikin uniapnea.

– Miehillä uniapneaan liittyy usein kovaa kuorsausta: lähipiiri ei saa nukuttua ja "koko talo tärisee". Jos nainen kuorsaa, se on yleensä pehmeämpää, mutta välttämättä kuorsausta ei ole ollenkaan. Naisilla uniapnea on usein unettomuutta: ei saa nukahdettua tai heräilee usein yöllä, tai aamulla särkeä päätä. Nämä eivät miehillä tehdyissä tutkimuksissa ole olleet uniapnean pääoireita, Aro kuvaa.

Oireet voivat hämmentää: "Moni epäilee itsellään esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoimintaa"

Moni nainen ei osaakaan epäillä uniapneaa itsellään. Syytä jatkuvalle väsymykselle haetaan työstressistä tai ikääntymisen aiheuttamista univaikeuksista.

– Moni epäilee itsellään esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoimintaa, masennusta tai anemiaa, jotka aiheuttavat samantyyppisiä oireita, Aro sanoo.

– Kun oikea diagnoosi löytyy, elämä voi muuttua aivan radikaalisti. Siksi toivoisin, ettei diagnoosi viivästyisi. Hirveän usein epätyypillisten tai epämääräisten oireiden taustalta lähdetään etsimään tavanomaisempia syitä: jos nainen on vaihdevuosi-iässä, totta kai ensin hoidetaan vaihdevuosioireet pois. Unettomuutta voidaan hoitaa melatoniinilla.

Diagnosoimattomuus on vaarallista

Jos koetetut hoidot eivät toimikaan, uniapnean täytyisi putkahtaa lääkärin mieleen. Harvoin se kuitenkaan on ensimmäinen tila, joka väsymysoireista tai pääkivusta tulee mieleen.

Se, ettei diagnoosia löydy, on vaarallista. Hoitamaton uniapnea esimerkiksi moninkertaistaa riskin yönaikaiseen sydäninfarktiin. Rytmihäiriötkin ovat tavallisia; myös aivoinfarktin riski suurenee.

– Uniapnea on sairaus, jossa hengitystiet painuvat tukkoon ja happi ei pääse elimistöön. Happipitoisuus laskee, kehoissa ei ole happea ja sydän joutuu hirveälle kuormitukselle, kun se yrittää taistella hapenpuutetta vastaan, Aro kuvaa.

Näiden lisäksi jatkuva väsymys on henkilökohtainen tragedia – vai haluaisiko itse elää niin, ettet koskaan jaksa mitään?

– Väsymykseenkin pikkuhiljaa tottuu. Silloin ei enää muista, millaista olisi, jos nukkuisi kunnolla ja jaksaisi tehdä normaalisti asioita, Aro sanoo.

Naisten uniapnean hoito samanlaista kuin miesten

Uniapnean hoidossa käytetään yleensä niin sanottua CPAP-hoitoa, jossa yön aikana hengitetään kasvoille asetettavan maskin kautta. Laite puhaltaa hengitysteihin huoneilmaa, josta se tekee mekaanisesti eräänlaisen ilmapilarin. Näin ilma pitää hengitystiet auki. 

Naisten uniapnean hoito on samanlaista kuin miestenkin. Oireista pääsee hoidolla eroon yleensä lähes täysin, mutta CPAP-laite ei paranna uniapneaa.

– Kun laitetta käyttää, hengitystiet ovat auki. Mutta jos sitä ei käytä, ne menevät taas tukkoon, Aro kuvailee.

Hoito voi muuttaa elämän: "Hän on aivan onnenkyynelissä, kun on saanut elämänsä takaisin"

Uniapneaan voi vaikuttaa myös itse esimerkiksi tupakointia välttämällä. Tuki- tai kompressiosukkien käyttö päivän aikana estää nesteen kertymistä ja voi joskus lieventää yöllisiä oireita. Painonhallintakin voi tuoda apua.

– Jos potilas on kohtuullisen nuori ihminen, jolla uniapnea johtuu puhtaasti ylipainosta, tila voisi korjaantua itsekseen, jos paino laskee. Jos uniapnea on pitkään hoitamattomana, lihaksisto kuitenkin alkaa nielun alueella löystyä. Vaikka laihtuisi, nielualueen lihakset saattavat olla löysät ja tila ei korjaannu, Aro kuvailee.

Uniapneahoito auttaa monella tapaa: väsymys poistuu, mieliala paranee ja ahdistus vähenee. Monet potilaat suorastaan yllättyvät hoidon vaikutuksista.

– On tosi ihanaa, kun vastaanotolle tulee ihminen, jolla CPAP-hoito on aloitettu ja hän on aivan onnenkyynelissä, kun on saanut elämänsä takaisin. Muutos voi olla tosi radikaali.

Katso myös: Nämä asiat vain myöhään valvova ihminen voi ymmärtää!

Nämä asiat vain myöhään valvova ihminen voi ymmärtää! 0:50

Lue myös:

    Uusimmat