Uneni, ystäväni: Näin voit tulkita uniasi

Moni meistä suhtautuu uniin ehkä puolittain välinpitämättömästi, puolittain huvittuneesti. Unien maailmassa ei tunnu olevan järkeä: osaat lentää tai pakenet takaa-ajajaa epätoivoisesti. Mitä ihmeen hyödyllistä tai tietoa antavaa näin sekavista asioista voisi hahmottua? Entä miten unia voi tulkita?

Muistatko unesi viime yöltä? Vaikket muistaisikaan, olet silti nähnyt unta, sillä tutkimusten mukaan jokainen ihminen näkee 3-5 unta per yö. Aina emme vain suostu muistamaan uniamme. Ja jos unen muistammekin, se ehkä unohtuu ennen kuin olemme edes ehtineet sängystä nousta tai hammaspesulla käydä.

Jos haluat muistaa unesi, opettele pitämään unipäiväkirjaa. Aseta illalla yöpöydälle lehtiö ja kynä. Ajattele nukkumaan mennessäsi, että haluat muistaa unesi. Aamulla heti herättyäsi, pysy samassa asennossa, mieti unesi kerran läpi ja kirjaa se sitten lehtiöön ajatusviivoin. Kirjoita sen jälkeen uni lehtiöön niin tarkasti kuin muistat. Merkitse ylös myös unen värit, tunnelmat ja pienet yksityiskohdat. Ole rehellinen ja tarkka.

Jos et muista aamulla unta, tunnustele omaa tunnetilaasi ja merkitse se muistiin. Älä masennu. Unien muistamisessa voi pienellä harjoituksella kehittyä nopeasti taitavaksi.

Unesta tulkinnaksi

Nykykäsityksen mukaan unia tulee tulkita omasta persoonasta käsin. Olet siis itse omien uniesi paras tulkki. Unia ei voi tulkita vain ottamalla esiin unisanakirjan ja katsomalla sieltä eri sanoille tulkinnan. Unikirjojen tulkinnoista saa toki suuntaviivoja. Kun tutkit unesi avainsanojen merkitystä, katso sanoille selitys mahdollisimman monesta kirjasta. Yhtä "oikeaa" unisymboleja selittävää kirjaa ei ole!

Luota viime kädessä omaan tulkintaasi. Jos unikirjan mukaan sana kissa merkitsisi vaikka itsekkyyttä, mutta sinulle kissasta tulee ensimmäisenä mieleen oma rakas kissa, joka jäi traagisesti auton alle, merkitsee kissa sinulle surua ja menetystä myös unissa.

Ne psyyken kerrokset ja minän puolet, jotka eivät päivällä ulotu tajuntaan asti tulevat esiin unissa. Minä lähettää minälle viestin: tässä olet juuri nyt. Uni on lahjomattoman rehellinen. Nekin asiat, jotka hautaa tai selittää parhain päin päivätajunnassa, näkyvät unissamme sellaisina kuin ne ovat. Esimerkiksi peitelty vihan tai kateuden tunne tai tiedostamaton masennuksen alku. Näin unet voivat paljastaa oleellisia seikkoja myös asenteistamme, huolista ja ahdistuksistamme.

Unen kieli

Uni liioittelee, tiivistää, siirtää asioita vääriin paikkoihin ja käyttää sanaleikkejä ja toistaa. Uni puhuu symbolien kielellä, mutta joskus kyseessä voi olla myös aivan selkeä viesti.

Kertaa unta mielessäsi yhä uudelleen ja tunnustele mitä unen eri kohdat tuovat mieleesi. Niin kuin Jung sanoi: Anna unen elää kanssasi koko päivän. Pohdi mikä tunne unessa oli hallitsevin ja mitä tuo tunne merkitsee juuri nyt - mitä se kertoo elämäntilanteestasi. Kiinnitä huomiota siihen kuka kukin on, ja tarkkaile unia myös siltä kannalta, että roolisi voi olla vaikka tuoli tai joku eläin.

Pane merkille millainen tunnelma unessa on tai jos olet ulkona niin millainen on sää, sillä nämä asiat kertovat tunnetilastamme. Unien eläimet puolestaan kertovat perusvieteistämme, haluista ja tarpeistamme. Myös väreillä on unissa symbolista merkitystä. Punainen esimerkiksi voi viestiä vihasta tai suuresta rakkaudesta, musta masennuksesta, ja niin edelleen. Kaikki eivät kuitenkaan näe värillisiä unia.

Tapahtumapaikkoja

Millainen oli unesi tapahtumapaikka? Tutkimusten mukaan talo on yleisin unisymboli ja se kuvaa unissamme yleensä meitä itseämme. Talon ulkoasu kertoo psyykemme tilasta. Olohuoneen sanotaan edustavan lähinnä tietoisuuttamme olevia asioita, kun taas kellarikerros edustaa piilotajuntaa. Yläkerta kertoo suhteestamme henkisyyteen.

Myös luonnon ja maisemien eri paikat ovat symboleita. Vuoret esimerkiksi yhdistetään tavoitteisiin, joki kuvaa ajan virtaa, tienristeykset symboloivat elämän muutoskohtia. Lähisukulaiset ja ystävät taas liittyvät usein lähellä tietoisuuden kynnystä oleviin asioihin. Unen merkitystä voi yrittää selvittää pohtimalla mitkä tekijät yhdistävät itseä ja muita toisiinsa. Myös unen henkilön käyttäytyminen meitä kohtaan ja toisaalta oma käyttäytymisemme heitä kohtaan voi kertoa ihmissuhteistamme.

Kaikille yhteisiä unia

Kymmenen tavallisinta unen teemaa ovat: matka-aiheet, rakennukset unissa, vesiunet, putoamisunet, lentämisunet, takaa-ajounet, hammasten lähtöunet, käärmeunet, kuninkaallisunet ja kuolemauniteemat. Nämä unet ovat sellaisia, joita melkein kaikki ihmiset ovat nähneet. Vaikka ihmisrotu on jakautunut aikojen kuluessa ympäri maapalloa on jotakin yhteistä kuitenkin jäänyt - jaamme samankaltaisen unisymboliikan niin erilaisista olosuhteista tai eripuolelta maapalloa kuin olemmekaan!

Tietysti unissa ilmenee eroja asuinpaikan ja kulttuurin mukaan. Siinä missä teollistuneen yhteiskunnan ihmisille yhteisiä ovat esimerkiksi unet, joissa nukkuja tuijottaa tyhjin silmin koepaperia, eikä kauhukseen muista mitään, saattavat savannien ihmiset nähdä vaikkapa unia hyökkäävästä petoeläimestä ja juoksuhiekkaan juuttuvista jaloista.

Seuraavassa on esitelty joitain yleisimpiä unia ja niiden tulkintoja. Muista, että nämä tulkinnat antavat vain yleisiä suuntaviivoja ja unet merkitsevät aina eri asioita eri ihmisille. Tulkitse unesi peilaten niitä omaan elämääsi ja elämäntilanteeseesi.

Putoamisunet

Putoamisen pelko tai tunne putoamisesta on tyypillinen unessa. Putoamisen tunne voi aiheutua laskevasta verenpaineesta tai vaikkapa sängyn laidan yli valahtaneesta jalasta. Putoamisunia on eri aikoina tulkittu eri tavoin. Nykytulkinnan mukaan putoaminen kertoo epävarmuudesta, siitä ettei ole mitään mihin turvautua, ja unennäkijää vaivaa pelko aseman menetyksestä. Esimerkiksi yksin jääneet tai vakavasti sairaat ihmiset, avioeroa harkitsevat tai työttömyysuhan alla elävät saattavat nähdä putoamisunia.

Putoamisuni voi varoittaa hallinnan menetyksestä tai kertoa suosion romahtamisen pelosta tai arvostuksen laskusta. Putoamisuni saattaa myös varoittaa konkreettisesta vaarasta. Jos esimerkiksi näet unta siitä, että putoat tikapuilta, kannattaa tarkastaa niiden kunto, sillä alitajunta on voinut valveillaoloaikana rekisteröidä portaiden huonon kunnon, ja uni varoittaa näin nukkujaa vaarasta.

Alasti julkisella paikalla

Uni, jossa äkkiä huomaat olevasi alasti julkisella paikalla muiden nauraessa sinulle on hyvin yleinen. Tällaisten unien uskotaan kuvaavan syyllisyyttä tai alemmuuden tunnetta tai pelkoa joutua paljastetuksi jostain ikävästä teosta. Nykytulkinnan mukaan uni voi myös viitata unennäkijän rehellisyyteen ja haluun riisua naamiot ja näyttäytyä ympäristölle sellaisena kuin todellisuudessa on.

Takaa-ajettuna

Kimppuusi hyökätään, yrität paeta, mutta et pääse mihinkään. Vai ajaako joku sinua takaa, pakottaa piilottelemana ja pelkäämään ja juoksemaan ja juoksemaan. Tällaiset unet ovat tyypillisiä kaikkien eri kulttuurien ihmisille. Erityisen tyypillisiä tällaiset unet ovat tutkimusten mukaan opiskelijoille, vangeille ja varusmiehille. Jos näet unta, jossa joudut hirviön tai tuntemattoman henkilön takaa ajamaksi on syytä pysähtyä ja tarkistaa onko elämässäsi kaikki kohdallaan. Yritätkö paeta jotakin asiaa tai jotakin oman itsesi puolta mitä et halua nähdä?

Takaa-ajo, samoin kuin putoaminenkin, kertoo epävarmuudesta tai ongelmien väistämisestä. On huomattu, että ihmiset, jotka näkevät putoamisunia, eivät näe takaa-ajounia - ja päinvastoin. Freudin mukaan putoamisunet viestivät rakkauden menetyksen pelosta, kun taas etenkin naisten näkeminä takaa-ajounet kertoisivat raiskauksen pelosta. Nykytulkinnan mukaan yhtä hyviä unen tulkintoja voivat olla ryövärin pelko tai vaikkapa jokin ratkaisua kaipaava asia, joka tuntuu vainoavan nukkujaa takaa-ajajan hahmossa.

Hampaat irtoavat

Heiluivatko hampaat unessasi vai olivatko ne kenties kokonaan irti? Olet käymässä läpi muutosten aikaa. Unet liittyvät usein elämänmuutosten aiheuttamaan epävarmuuteen, nuoruuteen tai keski-ikään. Erittäin todennäköisiä hampaanlähtöunet ovat silloin kun edessä on työpaikan, kotikaupungin tai elämänkumppanin vaihto.

Esiintymässä valmistautumatta

Uni, jossa seisot esiintymislavalla ja huomaat ettet olekaan valmistanut puhetta tai esitelmää, on painajaismaisen tehokas. Alat unessa hikoilla, syytät itseäsi ja pohdit mikset valmistautunut ajoissa. Saman unen muunnelma on koetilanne, jossa koepaperia tuijottaessasi huomaat, ettet osaakaan vastata kysymyksiin.

Tällaiset unet ovat erityisen yleisiä paitsi opiskelijoilla ja koululaisilla, myös esimerkiksi kilpailuun valmistautuvilla urheilijoilla tai kenellä tahansa ennen esitelmää tai muuta tärkeätä tapahtumaa. Tällaisia unia nähdään usein myös ennen tärkeiden päätösten tekohetkeä. Uniin liittyy paitsi itsetunnon horjuminen, joskus myös todellinen valintatilanne elämän edessä: kumman leirin valitset, hyvän vai pahan?

Lentämässä

Unessa lennät ehkä linnun lailla vaivattomasti ilman halki. Voit vaihtaa suuntaa ja kaarrella kuin lintu. Unet voivat olla hyvin todellisen tuntuisia. Suomalainen kuvataiteilija ja taiteen tohtori Jyrki Siukonen on kertonut saaneensa innoituksen töihinsä unisarjasta, jossa hän opetteli lentämistä. Lentämisunet jatkuivat aina siitä mihin ne edellisenä yönä olivat jääneet, ja lopulta taiteilija kertoo kehittyneensä jo varsin hyväksi lentäjäksi, pienillä sormien liikkeillä hän saattoi ohjata liikkeitään ilmassa.

Lentämisunia on kautta aikojen tulkittu hyvin eri tavoin, mutta nykykäsityksen mukaan ne kertovat siitä, että unennäkijän valve-elämässä on ikäviä tekijöitä, joista hän ehkä haluaisi päästä irti, "lentoon". Tällaisia rasitteita voivat olla vaikkapa epäonnistunut avioliitto, ikävä työ tai vanhenemisen myötä rapistunut keho. Symbolisesti lentäminen merkitsee kohoamista maallisten ongelmien yläpuolelle. Lentämisunet voivat liittyä myös ruumiista irtautumis-ilmiöihin.

Epilogi

Ensi näkemältä oudoista unien kertomuksista aukeaa symbolisen kielen ymmärtämisen myötä selkeitäkin viestejä. Olin pääsiäisenä saanut tiedon mummini sairaalaan joutumisesta ja käynyt häntä katsomassa sairaalassa. Tilanne oli huono, isoäitini epäiltiin kuolevan pian. Silti jostain syystä en halunnut uskoa siihen, että kaikki toivo olisi mennyttä.

Seuraavana yönä näin unta valtavista niityistä, joiden ympärille suunnittelin istuttavani pajupuisen pensasaidan, jonka sisäpuolella karja voisi laiduntaa. Sitten pohdin unessa miten ihmeessä jaksaisin leikata kaikki ne korkeiksi kasvavat pajut. Täytyisihän karjan nähdä ulos aitauksestaan. Unen tunnelma oli rauhallinen, olin vain huolissani siitä, miten jaksaisin kaiken tehdä.

Unikirjoista löysin selitykset sanoille karja, paju ja niitty. Paju symboloi surua, aitaukseen suljettu karja viittasi siihen, että halusin pysyä ajattelussani laumahenkisyyden ulkopuolella. Niitty kertoi toivosta ja jälleennäkemisestä. Ehkä arvaatte loput: mummi toipui, tuli tajuihinsa ja pääsi viimein kotiin. Saimme tilaisuuden tavata jälleen.


Teksti:Nina Pinjola

Lisätietoja: Yleistietoa unista: WSOY, Suuri unikirja Ingrid Riedel, Unet ja elämänkaari Mystiikan maailma, Unien salattu maailma Ryback & Sweitzer, Unet tietävät Nerys Dee, Unennäkijän käsikirja Unien tulkintaa käsitteleviä teoksia: Gustavus Hindman Miller, 10 000 unen tulkintaa Julia & Derek Parker, Suuri unitieto David Fontana, Unien kiehtova kieli Raphaelin unikirja, klassiset unien selitykset Karisto, Suuri unikirja Tietoa unihäiriöistä: www.uniliitto.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja