Unelmoitko velattomasta elämästä? Näin se onnistuu!

Pienet velat, kuten luottokorttilaskut ja kulutusluotot voivat tehdä elämästä kärsimystä, kun kaikki mikä tulee menee heti. Listasimme viisi vinkkiä, joiden avulla saat kalliit velkasi maksettua.

Pienet velat voivat tulla kalliiksi ja vaikeuttaa elämää yllättävän paljon. Jos olet jo syvällä suossa, näin pääset sieltä ulos!

1. Säästä pienistä summista hätävararahasto

Säästä itsellesi yllättäviä tilanteita varten pikku summa joka kuukausi, edes muutama kymppi talteen. Tee tasaisin väliajoin inventaario kotona ja myy tarpeettomat vaatteet, harrastusvälineet ja kodintarvikkeet nettihuutokaupoissa, laita kaikki ekstratulot palautuspullojen panteista lähtien syrjään omaan hätävararahastoosi.

2. Aseta itsellesi taloudellisia tavoitteita

Tee suunnitelma seuraavasta hankinnastasi ja ala laittaa rahaa sivuun joka kuukausi sitä varten. Perusta esimerkiksi lomasäästötili tai tv-säästötili.

3. Älä ota enää lisävelkaa!

Mitä tahansa teetkin, älä ota enää lisävelkaa! Ainoastaan silloin se voi olla järkevää, jos saat pankin kanssa neuvoteltua yhden suuremman velan, jolla maksat kaikki pienet ja kalliit velkasi pois.

Lopeta kortin höylääminen! Kun raha on konkreettisesti kourassasi, ymmärrät sen arvon paremmin. Budjetoi käyttösummat tarkoin ja pitäydy siinä. Esimerkiksi ruokaan 50 euroa viikossa – tämän täytyy riittää lounaisiin, kotona tehtäviin ruokiin ja ulkona syömisiin.

4. Maksa ensin pois pienet velat

Listaa velkasi pienimmästä suurimpaan ja aloita maksaminen pienimmistä ja kalliimmista veloista. Maksa muita velkoja pienimmällä mahdollisella kuukausisummalla ja pyri maksamaan yhtä velkaa mahdollisimman suurella summalla pois.

Kun olet saanut ensimmäisen velan maksettua, siirrä siihen aikaisemmin kulunut summa seuraavaan velan maksuun sen sijaan, että jättäisit itsellesi enemmän rahaa kuukaudessa käytettäväksi. Näin saat nopeammalla tahdilla velkasi pois.

5. Opettele taloushallintaa

Älä päästä raha-asioita karkaamaan käsistä! Laske menosi ja tulosi, pidä kirjaa. Tarkista tilisi saldoa säännöllisesti verkkopankista ja laita itsellesi muistutuksia. Laske pakolliset asumismenosi ja tee tiukka budjetti, josta ei ole varaa lipsua. Ole rehellinen itsellesi: mihin rahasi kuluvat? Tee lista rahareiistä ja karsi turhimmat pois.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja