Ulkoministeri Valtonen kommentoi itärajan laittomia ylityksiä: "Tilanne on hyvin vakava"

Ulkoministeri Elina Valtonen kommentoi itärajan laittomia ylityksiä 3:09
Ulkoministeri Elina Valtonen kommentoi MTV Uutisille itärajan laittomia ylityksiä 13.1.2024.

Ulkoministeri Elina Valtosen mukaan Suomen ja Venäjän välisen rajan tilanne on hyvin vakava ja sen vuoksi uhka-arvio on ainakin toistaiseksi pysyvä. 

Ulkoministeri Elina Valtonen kommentoi laittomia itärajan ylityksiä MTV Uutisille kokoomuksen puoluevaltuuston yhteydessä Helsingissä.

Tämä on uusi ilmiö ja se otetaan erittäin vakavasti. On täysin selvää, että maastorajaa ei saa ylittää. Se on Venäjän ja Venäjän viranomaisten tiedossa aivan yhtä lailla ja sen takia tilanne on siltä osin hyvin vakava, Valtonen kommentoi.

Venäjän toiminta näyttää paitsi suunnitelmalliselta, niin myös sellaiselta, että uhka-arvio on ainakin toistaiseksi pysyvä. Valitettavasti.

Rajaviivalle lisää valvontaa, muita toimia ministeri ei kommentoi

Valtioneuvos päätti torstaina, että itärajan sulkua jatketaan kuukaudella. Kaikki rajanylityspaikat pysyvät kiinni 11. helmikuuta saakka.

Me tutkitaan ja selvitetään tilannetta ja tietenkin varaudutaan kaikkiin eri vaihtoehtoihin. Nyt itäraja pysyy suljettuna vielä kuukauden ja tähän väliin haetaan myös pysyvämpää ratkaisua mahdollisesti myös lainsäädäntöteitse, Valtonen kertoo.

Hallitus varautuu siihen, että monenlaista voi olla edessä tämän rajan suhteen ja nyt tehdään virkavalmisteluina erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja, jota sitten tuodaan aikanaan julkisuuteen.

Ministeri Valtonen ei kuitenkaan kommentoi MTV Uutisille sitä, mitä uusia vaihtoehtoja tai keinoja on vielä mahdollista käyttää, jotta laittomilta rajanylityksiltä vältyttäisiin jatkossa.

Tietenkin se edellyttää sitä, että meidän pitää varmaankin lisätä valvontaa. Ja rajaestettähän tässä rakennetaan kaiken aikaa. Toki meillä on rajaa 1300 kilometriä eli koko rajalle sitä estettä ei ole tulossa.

– Kyllä vaihtoehtoja löytyy ja yhdessä kumppaniemme kanssa niitä haemme. Tärkeintä on se, että toimitaan nopeasti ja määrätietoisesti ja ilman muuta viestitään myös kumppanimaillemme, ettei kyseessä ole normaali turvapaikanhaku vaan Venäjän vihamielinen toiminta, joka kohdistuu paitsi Suomeen, myös Euroopan unioniin ja Natoon. 

Lue myös:

    Uusimmat