11 henkilöä otettu kiinni luvattomasta rajanylityksestä – tämä tapauksesta tiedetään nyt

Lappeenrannassa otettu kiinni 11 iranilaista rajanylittäjää 1:05
Video: Lappeenrannassa otettu kiinni 11 iranilaista rajanylittäjää.

Iranilaismiehet otettiin kiinni Lappeenrannassa. Esitutkinnassa on selvinnyt, että ryhmää oli avustettu Venäjän puolella.

Lappeenrannassa Nuijamaan ja Joutsenon välisellä alueella otettiin torstaina kiinni 11 iranilaista miestä, joita epäillään valtionrajarikoksesta, kertoi Kaakkois-Suomen rajavartiosto perjantaina.

Rajavartioston mukaan miehet olivat ylittäneet rajan maastoteitse. Esitutkinnassa on selvinnyt, että ryhmää oli avustettu Venäjän puolella luvattomassa rajanylityksessä.

Kaakkois-Suomen rajavartioston mukaan tapahtumien selvittäminen käynnistyi Viipurin alueen rajavaltuutetun ilmoituksesta.

–  Viipurin alueen rajavaltuutettu laittoi ilmoituksen kollegalleen eli meidän vartiostomme komentajalle, että heillä on havainto tällaisesta joukkiosta, joka liikkui kohti rajaa, kertoi Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja Heikki Ahtiainen STT:lle.

Ahtiaisen mukaan resursseja kohdennettiin ilmoitetulle alueelle, josta ryhmä tavoitettiin. Ahtiainen kuvaili kiinnioton sujuneen rauhallisesti.

Maastorajan ylittäminen ei ole apulaiskomentajan mukaan helppoa, mutta vartioston toimialueella on teitä molemmin puolin rajaa.

–  Heitä on myös esitutkinnan alustavien tietojen mukaan avustettu, eli joku on opastanut heitä sieltä kohti valtakunnan rajaa ja maastoteitse tulemaan.

Ahtiaisen mukaan rajan ylittäneet olivat tavatessa kylmissään ja uupuneita. Alueella oli hänen mukaansa noin 30 senttiä lunta ja kymmenkunta astetta pakkasta. Rajavartiosto selvittää apulaiskomentajan mukaan vielä, kuinka pitkän matkan ryhmä oli tullut jalan.

Kaikki miehet hakivat kiinnioton yhteydessä turvapaikkaa.

Kaakkois-Suomen rajavartiosto kertoi jatkavansa tapauksen selvittämistä yhteistyössä Venäjän rajavartiopalvelun kanssa.

Päätös alle 50 turvapaikkahakemuksessa

Itärajan kautta on elokuun alun jälkeen tullut 1  323 turvapaikanhakijaa, kertoi Maahanmuuttoviraston (Migri) turvapaikkayksikön johtaja Antti Lehtinen STT:lle. Päätös on tehty alle 50 hakemuksen kohdalla.

– Karkeasti kaksi kolmasosaa on ollut kielteisiä päätöksiä ja yksi kolmasosa raukeamispäätöksiä.

Raukeamispäätös tehdään, jos turvapaikanhakija peruu hakemuksensa tai hän on poistunut Suomesta. Lehtinen kertoi että raukeamispäätöksen voi lain mukaan tehdä, kun hakijan olinpaikka on ollut tuntematon kahden kuukauden ajan.

Hakemusten käsittelyaika vaihtelee Lehtisen mukaan paljon.

–  Keskimäärin turvapaikkahakemuksen käsittely on viime vuonna kestänyt noin kahdeksan kuukautta.

Lehtinen lisäsi vielä haastattelun jälkeen sähköpostitse, että itärajan kautta tulleet turvapaikanhakijat majoittuvat vastaanottokeskuksissa. Lisäksi muutamat heistä ovat muuta kautta järjestetyssä majoituksessa.

Vastaanottokeskuksista on Lehtisen mukaan poistunut yli 120 itärajan yli tullutta turvapaikanhakijaa. Heistä olinpaikka tiedetään niiden osalta, joista on tullut takaisinottopyyntö toisesta EU-maasta.

– Näiden 15 henkilön osalta meillä on tieto, mihin he ovat menneet, mutta muiden osalta ei.

Itärajan sulku jatkuu

Valtioneuvosto päätti torstaina, että itärajan sulkua jatketaan kuukaudella. Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) sanoi tiedotustilaisuudessa, että kaikki Suomen itärajan rajanylityspaikat pysyvät kiinni 11. helmikuuta saakka.

–  Itärajan sulkua on välttämätöntä jatkaa. Viranomaisten tietojen mukaan uhka Venäjän hybridivaikuttamisesta ja sen uudelleen käynnistymisestä on edelleen olemassa, hän sanoi tuolloin.

Lue myös:

    Uusimmat