Mainos

Ulkomaankauppa Viron elinehto

Viennin osuus Viron taloudessa on jatkuvasti kasvamassa. Tänä vuonna sen ennustetaan mahdollisesti ylittävän kaksi kolmasosaa bruttokansantuotteesta.

Viime vuonna viennin osuus oli 74,1 prosenttia ja toissa vuonna 72,5 prosenttia kotimaisesta BKT:stä. Ulkoministeri Toomas Hendrik Ilveksen mukaan hallituksella on viisi ulkomaankaupan peruslinjausta. Kauppakumppanien määrää on kasvatettava ja samalla solmittava vapaakauppasopimuksia, jotka ovat taloudellisen integraation perusehto. Tämän lisäksi Viron on huolehdittava kotimaisille yhtiöille suotuisan ilmapiirin luomisesta.

Ilveksen mukaan ei ole normaalia se, että Virolla on vain pari suurta kauppakumppania. Vientiä tulisikin hänen mukaansa lisätä erityisesti Keski-Eurooppaan. Poliittisesti erittäin tärkeää olisi myös Viron liittyminen kansainvälisiin talousjärjestöihin. Jo nyt Viro on mm. Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston jäsen. Sen sijaan se ei ole toistaiseksi liittynyt WTO:n eikä OECD:n jäseneksi.

Lisää ulkomaisia sijoituksia

Vientiyhtiöille osoitettujen tukien ja suotuisan ilmapiirin rakentamisen lisäksi Viro tarvitsee lisää ulkomaisia sijoituksia. Tämä vaatii Ilveksen mukaan talousministeriön, ulkoministeriön sekä ulkomaankauppa- ja sijoituslaitosten yhteistyötä. Ulkomaisia sijoituksia Viroon hankkivan toimiston selvitysten mukaan Virossa on liikaa byrokratiaa, johon ulkomaisten yhtiöiden tulo kaatuu. Samoin yhtiöt pitävät työntekijöiden koulutusta puutteellisena ja tarvittavien kiinteistöjen hankkimista hankalana. Viime vuonna Viroon kuitenkin tuli ulkomaisia sijoituksia 3,63 miljardin kruunun (1,38 miljardin markan) arvosta. Sijoitusten määrä oli kaksinkertainen vuoteen 1996 verrattaessa. Suurin sijoittaja oli Suomi, josta tuli 1,1 miljardia kruunua (420000 miljoonaa markkaa). Kaikkiaan ulkomailta on Viroon sijoitettu 16,5 miljardia kruunua (6,3 miljardia markkaa); tästä teollisuuteen kuusi miljardia.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.