Ulkomaalaisilla marjanpoimijoilla todettiin koronatartuntoja pikatestin avulla – näin luotettava on vain minuuteissa saatava tulos

Kainuussa testattiin ulkomaalaisia marjanpoimijoita pikatestillä, yli puolella tartunta – pandemiapäällikkö kommentoi 7:40
Kuuntele videolta, miten ulkomaalaisten marjanpoimijoiden pikatestaus toteutettiin.

Kainuussa on todettu 44 koronatartuntaa 74-henkisessä ulkomaalaisten marjanpoimijoiden ryhmässä. Kainuun terveysviranomaiset testasivat ryhmän kaikki jäsenet maanantaina pikatestien avulla.

Kainuun soten pandemiapäällikön (vs.) Tuomo Erolan mukaan poimijoiden saapuessa Suomen rajalla tehdyt testit ovat olleet negatiivisia. Kuitenkin muutaman päivän maassa olon jälkeen tehdyissä toisissa testeissä positiivisia tuloksia esiintyi.

Osa marjanpoimijoista oli oireettomia, mutta koska epäilys laajemmasta tartuntamäärästä oli olemassa, päätettiin kaikki ryhmän jäsenet testata.

– Ensihoitoyksikkö kävi paikan päällä testaamassa leirissä olevat henkilöt, Erola kertoo.

Kaikki tartunnan piiriin kuuluvan ryhmän henkilöt on asetettu eristykseen tai karanteeniin. Kainuun soten mukaan kehenkään ulkopuoliseen ei ole syntynyt tartunnan leviämiseen mahdollistamaa kontaktia.

Pikatestin luotettavuus hyvä

Erolan mukaan pikatestin tulos saadaan minuuteissa ja se on varsin luotettava.

– Todennäköisyys sille, että positiivinen pikatesti on positiivinen myös PCR-testinä, on yli 90 prosenttia.

Tartunnan saaneiden poimijoiden vointi on Erolan mukaan hyvä, eikä uhkaa sairaalahoidon tarpeesta tällä hetkellä ole.

Poimijoiden kansallisuutta Erola ei kommentoi eikä sitä, ovatko kaikki heistä kotoisin keskenään samasta maasta.

Lue myös:

    Uusimmat