Ukrainan väitetään edenneen huomattavasti etelässä – nyt vastassa on Venäjän pääpuolustuslinja

Satelliittikuvat paljastavat Ukrainan vastahyökkäyksen seuraavan haasteen 0:49
Venäjän pystyttämät "lohikäärmeen hampaat" -panssariesteet näkyvät dronekuvissa Etelä-Ukrainan Zaporizhzhjassa. Video on yhdysvaltalaismedia CNN:n julkaisema.

Ukrainalaisjoukot ovat edenneet "huomattavasti" Etelä-Ukrainassa Zaporizhzhjan alueella, väittää Valkoisen talon tiedottaja John Kirby muun muassa Britannian yleisradion BBC:n mukaan.

Huomattavaksi kuvailtu eteneminen on Kirbyn mukaan tapahtunut viime päivien aikana.

– Olemme havainneet viimeisen noin 72 tunnin aikana huomattavaa etenemistä etelässä, Kirby sanoi.

– Ukraina on saavuttanut jonkin verran menestystä Venäjän toista puolustuslinjaa vastaan, Kirby jatkoi.

Kirby tosin totesi myös, että Ukrainakin on myöntänyt, että hyökkäys on edennyt hitaammin kuin maa on toivonut.

Presidentti Volodymyr Zelenskyi niin ikään kirjoitti lauantaina viestipalvelu x:ssä, että ukrainalaisjoukot etenevät.

– Riippumatta siitä, mitä kukaan sanoo, me etenemme ja se on kaikkein tärkein asia, Zelenskyi sanoi.

Väitteitä Ukrainan etenemisestä ei ole kyetty vahvistamaan, BBC kirjoittaa.

Länsi-Zaporizhzjan rintamatilanne 2. syyskuuta. Siniset nuolet ovat Ukrainan hyökkäyksiä. Paksut punaiset viivat ovat Venäjän tiedettyjä valmisteltuja puolustusasemia. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.
Länsi-Zaporizhzjan rintamatilanne 2. syyskuuta. Siniset nuolet ovat Ukrainan hyökkäyksiä. Paksut punaiset viivat ovat Venäjän valmisteltuja puolustusasemia. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.

Vastassa "lohikäärmeen hampaita"

Britannian puolustusministeriön mukaan Ukrainan hyökkäykset Länsi-Zaporizhzhjassa ovat saavuttaneet Venäjän ensimmäisen pääpuolustuslinjan.

Venäjä on keskittänyt alueelle osia 58. armeijasta ja laskuvarjojoukkoja, Britannia kirjoittaa. 

Venäjä on ajatushautomo Institute for the Study of Warin mukaan siirtänyt loppukesän aikana monilta eri rintamilta laskuvarjojoukkoja niille sektoreille, joissa Ukraina pyrkii aktiivisimmin hyökkäämään.

– Hyökkäämme useissa suunnissa ja tietyissä paikoissa. Joissain paikoissa ensimmäinen puolustuslinja on murrettu, Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Maliar muotoili Ukrainan televisiossa Kyiv Postin mukaan.

– Armeijamme on täytynyt ylittää paljon esteitä edetäkseen, Maliar jatkoi.

Kuluvan viikon maanantaina Ukraina vahvisti vallanneensa Länsi-Zaporizhzhjan alueella Robotynen strategisesti tärkeäksi kuvaillun kylän. Ukrainalais- ja venäläislähteet olivat väittäneet näin tapahtuneen jo päiviä aiemmin.

Pienen Robotynen kylän strategista tärkeyttä on perusteltu sillä, että Venäjän ensimmäinen puolustuslinja kyseisellä alueella oli ankkuroitu Robotyneen.

Venäjä myös käytti merkittävän määrän resursseja puolustaakseen kylää ja sen lähiympäristöä. Nyt keskeinen kysymys onkin, kuinka paljon Venäjällä on jäljellä reservejä taaempien linjojensa puolustamiseen.

Ukrainalaislähteet ovat sanoneet erityisesti Venäjän miinoitteiden hidastaneen etenemistä. Yhdysvaltalaislehti New York Timesin mukaan Ukraina menetti vastahyökkäyksen alkuviikkoina noin 20 prosenttia kaikesta kalustosta, jonka se heitti taisteluihin.

Alla olevalla CNN:n videolla näkyy Venäjän seuraavissa puolustuslinjoissa olevia niin sanottuja "lohikäärmeen hampaita", jotka ovat käytännössä panssarivaunuesteitä.

Juttu jatkuu videon jälkeen. 

Valkoinen talo: Ukraina edennyt "huomattavasti" etelässä 6:37
Ukrainan rikkaimpiin kuuluvaan miestä epäillään korruptiosta, Yhdysvallat lähettää uraaniammuksia – katso tuoreimmat tapahtumat sodasta 

"Kukaan ei voi sanoa, ettei he ole nyt edenneet"

Ukrainan vastahyökkäys on edennyt noin kolmen kuukauden aikana syvimmillään reilut 10 kilometriä. Päätavoitteena pidetylle Asovanmerellä on nykyisestä rintamalinjasta lyhimmilläänkin noin 90 kilometriä.

Länsiviranomaiset ja sota-asiantuntijat ovat kritisoineet Ukrainan sodanjohtoa niin joukkojen väärästä sijoittamisesta, johtamiskulttuurista kuin aselajien yhteistyön köhimisestäkin. Tosin esimerkiksi sotatieteilijä Ilmari Käihkö on todennut, että länsiodotukset olivat yksinkertaisesti liian suuret.

– Olemme kaikki nähneet nimettömien viranomaisten kritiikin, mikä ei suoraan sanoen auta asiaa, Valkoisen talon Kirby sanoo.

– Yksikään vastahyökkäyksen objektiivinen tarkkailija ei voi sanoa, etteivät he (ukrainalaiset) ole nyt edenneet, hän jatkoi.

Ukrainalaisviranomaiset ovat jo hyvän tovin antaneet kärkkäitä kommentteja hyökkäystä kritisoineiden suuntaan. Ukrainan asevoimien komentaja Valerii Zaluzhnyi totesi heinäkuussa, ettei sota ole show, josta lyödään vetoa. Ukrainan ex-presidentti Petro Poroshenko puolestaan sanoi MTV Uutisille, ettei "tämä ole Hollywood-elokuvaa".

CNN vieraili Ukrainan juuri valtaamassa Urozhainessa: ”Venäläiset tekevät kaikkensa, jotta tämä paikka olisi painajainen ukrainalaisille” 3:33
Katso CNN:n raportti Urozhainesta. Kuva on kuvakaappaus raportissa näkyvästä videosta, jossa Ukraina armeija väittää näkyvän tulituksen kohteeksi joutuvia venäläisjoukkoja. CNN:n mukaan videolla todennäköisesti näkyy, miten Ukraina käyttää rypäleammuksia.

Venäjä hyökkää Kupjanskissa

Venäjä yrittää paitsi estää Ukrainan etenemisen, niin myös hyökätä itse Koillis-Ukrainan Kupjanskin alueella.

Britannia arvioi, että venäläisjoukot todennäköisesti pyrkivät omalla iskullaan häiritsemään Ukrainan vastahyökkäystä. Käytännössä Venäjä siis pyrkii pakottamaan Ukrainan jakamaan joukkojaan sekä Etelä- että Koillis-Ukrainaan.

Venäjä on itse väittänyt, että sen joukot ovat pystyneet ottaneet haltuunsa keskeisiä kukkuloita Kupjanskin alueella.

Britannia kuvailee Venäjän menestystä alueella "vaatimattomaksi". Siitä huolimatta Britannia pitää hyvin todennäköisenä, että Kremlin joukot pyrkivät hyödyntämään nämä voitot jatkamalla hyökkäystä.

Venäjä tosin ottaa brittiarvion mukaan saman riskin, johon se pyrkii Ukrainan pakottamaan eli rajalliset joukot voivat jakautua liian monelle alueelle.

Suomen entisen tiedustelupäällikön, nykyisen kansanedustajan Pekka Toverin (kok.) mukaan Venäjän hyökkäys Kupjanskissa osoittaa, etteivät "venäläiset tyhmiä ole".

– He arvasivat, että Ukraina tekee vastahyökkäyksen etelässä. Sodassa on tärkeintä pitää aloite hallussa. Venäjän tavoite oli, että kun Ukraina hyökkää etelässä, Venäjä hyökkää pohjoisessa, Toveri arvioi MTV Uutisille puhelimitse elokuussa.

– Jos Venäjä pystyisi läpimurtoon Kupjanskissa, silloin Ukrainan olisi pakko irrottaa joukkoja etelästä pohjoiseen. Ukrainan vastahyökkäys käytännössä pysähtyisi.

Koillis-Ukrainan Kupjanskin alueen rintamatilanne 2. syyskuuta. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyksiä, siniset Ukrainan. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group
Koillis-Ukrainan Kupjanskin alueen rintamatilanne 2. syyskuuta. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyksiä, siniset Ukrainan. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.

Lue myös:

    Uusimmat