"Propagandatemppu – hyvä katsoa karttaa": Ilmari Käihkö arvioi väitteitä Venäjän puolustuslinjan murtumisesta

Ukraina kertoo murtaneensa puolustuslinjan - asiantuntija ei pidä läpimurtona 2:12
Ukraina kertoo murtaneensa puolustuslinjan - asiantuntija ei pidä läpimurtona.

Toivo Ukrainan läpimurrosta perustuu siihen teoriaan, että Venäjä on käyttänyt pääosan joukoistaan nimenomaan ensimmäisen puolustuslinjansa puolustamiseen, eikä sillä näin ollen olisi enää kykyä puolustaa toista ja kolmatta linjaa, sanoo sotatieteilijä Ilmari Käihkö MTV Uutisille.

Lauantaina brittilehti Guardian julkaisi ukrainalaiskenraali Oleksander Tarnavskiyn haastattelun, jossa hän toisti ukrainalaisväitteen, jonka mukaan maan joukot ovat murtaneet Venäjän ensimmäisen puolustuslinjan. Aikaisemmin samansuuntaisia väitteitä oli esittänyt Ukrainan apulaispuolustusministeri Hanna Maliar.

Sotatietelijä Käihkön mukaan ukrainalaiskenraalin kommentit merkitsevät sitä, että Ukraina ylipäätään etenee Etelä-Ukrainassa. Ensimmäisen puolustuslinjan murtumisen tulkitseminen läpimurroksi on Käihkön mielestä "propagandatemppu".

– Eteneminen on ollut hirveän hidasta tähän mennessä. Toivo läpimurrosta perustuu siihen teoriaan, että Venäjä on käyttänyt pääosan joukoistaan nimenomaan ensimmäiseen linjaan, eikä Venäjällä olisi yksinkertaisesti kykyä puolustaa toista ja kolmatta linjaa, Käihkö sanoo.

Huomattavaa on, ettei kenraali Tarnavskiy Guardianin julkaisemien sitaattien perusteella itse puhunut varsinaisesta läpimurrosta. Sen sijaan Guardian käytti läpimurto-sanaa. Aito läpimurto mahdollistaisi hyökkääjälle ainakin joksikin aikaa jotakuinkin esteettömän etenemisen.

Vaikka Ukraina ei ole kertonut väitetyn ensimmäisen puolustuslinjan murtamisen aikaa ja paikkaa, niin vahvistetut sotatapahtumat ja kenraali Tarnavskiyn lausunnot viittaavat siihen, että kyse on Länsi-Zaporizhzhjan Robotynen alueen puolustuslinjasta. Ukraina väitti jo maanantaina vallanneensa Robotynen kylän.

Länsi-Zaporizhzhjan Robotynen alueen rintamatilanne 2. syyskuuta. Siniset nuolet ovat Ukrainan hyökkäyksiä, punainen Venäjän. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.
Länsi-Zaporizhzhjan Robotynen alueen rintamatilanne 2. syyskuuta. Siniset nuolet ovat Ukrainan hyökkäyksiä, punainen Venäjän. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.

Käihkön mukaan Ukraina voi tulevaisuudessa tehdä aidon läpimurron, mutta juuri nyt se olisi yllättävää.

– Jos joku alkaa odottamaan tästä suurta läpimurtoa, niin se voi olla liian suuri odotus.

– Se on aina hyvä mennä takaisin kartalle ja katsoa, paljonko nykyisiltä linjoilta on matkaa Tokmakiin, Melitopoliin, Mariupoliin ja Asovanmeren rannalle. 

Ukrainan vastahyökkäys on edennyt kolmen kuukauden aikana syvimmillään reilut 10 kilometriä. Päätavoitteena pidetylle Asovanmerellä on nykyisestä rintamalinjasta lyhimmilläänkin noin 90 kilometriä, Tokmakiin 20 ja Melitopoliin 70 kilometriä.

Etelä-Ukrainan rintamatilanne 2. syyskuuta. Siniset nuolet ovat Ukrainan hyökkäyksiä, punaiset Venäjän. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.
Etelä-Ukrainan rintamatilanne 2. syyskuuta. Siniset nuolet ovat Ukrainan hyökkäyksiä, punaiset Venäjän. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.

Ukrainan aikaikkuna alkaa sulkeutua

Ukraina on tarjonnut vastahyökkäyksensä hitaan etenemisen syiksi erityisesti ilmaylivoiman puutetta ja Venäjän vahvoja miinoitteita, joiden purkamiseen on ukrainalaiskenraali Tarnavskiyn mukaan mennyt pidempään kuin aluksi uskottiin.

Guardianin mukaan Tarnavskiy uskoo Ukrainan pääsevän nyt eteenpäin nopeammin.  Käihkö toteaa, ettei "mikään sano, etteikö eteneminen voisi nopeutua".

– Tulevina päivinä ja viikkoina nähdään, tapahtuuko näin. Ukrainalla ei ole enää kovin montaa viikkoa. Elokuussa sade on jo haitannut hyökkäyksiä. Sääolosuhteet eivät syksyn tullessa paranna Ukrainan tilannetta, Käihkö jatkaa.

– Aikaikkuna alkaa pikkuhiljaa sulkeutua. Se on varmasti yksi syy, miksi Ukraina on keskittänyt joukkojaan etelään ja pannut reservejään peliin.

Haastattelussa Tarnavskiy väitti, että "ennemmin tai myöhemmin Venäjä on kuluttanut kaikki parhaat sotilaansa". Käihkö muistuttaa, että yhtä lailla Ukraina on menettänyt parhaita joukkojaan.

– Kamppaillaan myös siitä, miten joukkoja saadaan korvattua ja koulutettua. Ammustilanne on kummallakin huono. Kalustoa tuhoutuu kummaltakin. Pitkässä juoksussa tulee kysymys, kumpi pystyy korvaamaan paremmin tappioita.

Venäjän julkaisemassa vahvistamattomassa videossa näkyy lähikuvissa taistelukentälle jäänyt Leopard 2 -panssarivaunu 0:40
Venäjän puolustusministeriön kesäkuussa julkaisemassa videossa näkyy lähikuvissa taistelukentälle jäänyt Leopard 2 -panssarivaunu. 

Tilanne voi muuttua nopeastikin, jos lukko avautuu

Perjantaina Yhdysvaltain Valkoisen talon tiedottaja John Kirby väitti, että Ukraina on edennyt "huomattavasti" edellisen noin kolmen vuorokauden aikana. Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan väitettä ei ole vahvistettu.

Sunnuntain aikana ei ole tullut uusia tietoja Ukrainan vastahyökkäyksen nopeasta etenemisestä. 

– Ukrainan kannalta optimisesti voi ajatella, että ei puhuta, koska nyt edetään. Toinen tulkinta on, ettei ole mitään raportoitavaa. Tilannetta seurataan niin tiivistii, että väistämättä tulee uutta tietoa, Käihkö sanoo.

– Joka päivä ei rintamatilanne kuitenkaan hirveästi liiku. Se kertoo aika paljon tilanteen lukkiutumisesta. Jos lukko avautuu, voi tapahtua hyvinkin nopeita muutoksia. Se olisi kuitenkin yllätys. Venäjällä on miehiä, kalustoa, puolustusasemia ja miinoituksia.

"Suuret onnistumiset koostuvat pienistä onnistumisista"

Kenraali Tarnavskiy sanoi Guardianille ukrainalaisjoukkojen olevan nyt ensimmäisen ja toisen puolustuslinjan välissä.

Guardianin haastattelussa kenraali lisäksi väitti, että Venäjän ensimmäinen puolustuslinja oli sen vahvin. Kenraalin mukaan Venäjä käytti 60 prosenttia ajasta ja resursseistaan kyseisen puolustuslinjan valmisteltuun.

– Nyt Ukraina toivoo, että pystyttäisiin jatkamaan ajoneuvoilla, jolloin eteneminen voisi olla nopeampaa vähäisempää vastarintaa vastaan, Käihkö sanoo.

Yhdysvaltalaislehti New York Timesin mukaan Ukraina menetti vastahyökkäyksen alkuviikkoina noin 20 prosenttia kaikesta kalustosta, jonka se heitti taisteluihin. Tämän johdosta Ukraina lehden mukaan vaihtoi taktiikkaansa. Käytännössä Ukraina keskittyi kuluttumaan venäläisjoukkoja ja purkamaan miinoja. Panssarirynnäköt jätettiin vähemmälle.

Viime viikkoina yhä useammat sota-asiantuntijat ja nimettömät länsiviranomaiset ovat antaneet kommentteja, joissa on tavalla tai toisella kritisoitu Ukrainan vastahyökkäystä. Ukrainan sodanjohtoa on moitittu niin joukkojen väärästä sijoittamisesta, johtamiskulttuurista kuin aselajien yhteistyön köhimisestäkin.

Käihkö muistuttaa, että Venäjän Länsi-Zaporizhzhjan ensimmäisen, ilmeisen vahvan puolustuslinjan murtaminen on "kiistämättä onnistuminen".

– Pitää muistaa, että suuret onnistumiset koostuvat pienistä onnistumisista. Johtaako tämä onnistuminen läpimurtoon tai suuriin saavutuksiin, kuten Tokmakin tai Melitopolin vapauttamiseen, jää nähtäväksi. Ukrainalla on vielä kivinen tie edessä.

CNN vieraili Ukrainan juuri valtaamassa Urozhainessa: ”Venäläiset tekevät kaikkensa, jotta tämä paikka olisi painajainen ukrainalaisille” 3:33
Katso CNN:n raportti Donetskin alueen Urozhainesta. Kuva on kuvakaappaus raportissa näkyvästä videosta, jossa Ukraina armeija väittää näkyvän tulituksen kohteeksi joutuvia venäläisjoukkoja. CNN:n mukaan videolla todennäköisesti näkyy, miten Ukraina käyttää rypäleammuksia.

Lue myös:

    Uusimmat