Ukrainan tiedustelu: Venäjän kyky suurhyökkäyksiin on loppu

Venäjän Ukrainassa sotivat taisteluvoimat eivät ole enää kykeneviä suurimittaisiin hyökkäystoimiin, väittää Ukrainan armeijan tiedustelupalvelu.

Televisiohaastattelussa Ukrainan tiedustelun tiedottaja Andriy Yusov väitti, että Venäjä on nyt puolustuskannalla.

Näkemys ei sikäli ole radikaali, että Venäjän laajamittaisen, mutta vain marginaalisesti edenneen talvihyökkäyksen jälkeen on yleisesti arvioitu, että Venäjä siirtyy puolustusasemiin odottamaan Ukrainan todennäköisenä pidettyä vastahyökkäystä.

– Venäjä on valmistautunut puolustamaan koko tämän ajan ja se on Ukrainan sotilasjohdolle vakava tekijä. Se täytyy ehdottomasti ottaa huomioon, kun valmistelemme miehitettyjen alueiden vapauttamista, tiedottaja Yusov totesi.

Venäjän tiedetään rakentaneen runsaasti syviä puolustusasemia erityisesti Etelä-Ukrainaan, jonka on arveltu olevan Ukrainan vastahyökkäyksen todennäköisin suunta. Venäjän kenttälinnoituksista on myös julkaistu runsaasti satelliittikuvia.

Sotilasasiantuntijat ovat muistuttaneet, etteivät linnoitteet juuri auta hyökkääjän pysäyttämisessä, jos niitä miehittämään ei löydy kunnollisia joukkoja. Toisaalta hyökkäämisen tiedetään olevan selkeästi puolustamista vaikeampi ja monimutkaisempi operaatio.

“Odotamme vain marssijärjestystä” – Ukrainan vastahyökkäystä enteillään, mutta välineistö rapistuu käsiin 0:47
"Odotamme vain marssijärjestystä ja tarkempaa suuntaa, johon lähdemme. On se sitten Bahmut, Soledar tai mitä tahansa" – Ukrainalaissotilaat sanovat olevansa valmiita vastahyökkäykseen. Juttu on julkaistu huhtikuussa.

Ukraina hyökännyt Bahmutissa

Ukraina aloitti viime viikolla sarjan vastahyökkäyksiä Bahmutin alueella, jossa Venäjä on yrittänyt vallata kaupunkia kuukausien ajan. Ukraina hyökkäsi ennen kaikkea kaupungin sivustoja vastaan ja pyrki näin mahdollisesti lievittämään kaupungin saarrostusuhkaa sekä luomaan edellytyksiä muille operaatioille.

Ukraina tekee parhaillaan odotettua vastahyökkäystä valmistelevia operaatioita, uutisoi yhdysvaltalaismedia CNN, joka haastatteli nimetöntä yhdysvaltalaista sotilasviranomaista ja länsiviranomaista.

Valmisteleviin operaatioihin kuuluvat iskut ammus- ja asevarastoihin, komentokeskuksiin ja tykistö- sekä panssariyksiköihin, CNN kirjoittaa.

Käytännössä valmistelevilla operaatioilla pyritään heikentämään vastapuolta ja alentamaan sen kykyä vastata omiin toimiin. Lisäksi tarkoitus on urkkia vihollisen vahvuuksia ja heikkouksia. Nämä ovat rutiinitoimenpiteitä ennen suurta hyökkäystä.

Ukrainan sodan tilannekarttaa ylläpitävän Emil Kastehelmen mukaan on selvää, että Bahmutin alueen vastahyökkäykset ovat samaa sarjaa.

– Osalla Venäjän joukoista on puhti aika pahasti loppu. Tämä on hyvä tilanne Ukrainalle hyökätä. Ukraina on tunnistanut tilanteen ja käyttänee sitä hyväksi, hän totesi MTV Uutisille viime viikolla.

– Valmistelevat toimenpiteet pyrkivät sekoittamaan kuvaa siitä suunnasta, mitä Venäjän pitää priorisoida.

Ukraina julkaisi videon venäläisten tankkiletkan tuhoamisesta 0:47
"Sodan suurin tankkitaistelu" käytiin ukrainalaissotilaiden mukaan Vuhledarissa, josta Ukrainan armeija julkaisi tuhontäyteisen videon helmikuussa 2023.

Ukraina viestii tarkoituksella sekavasti

Ukraina on viime viikkoina viestinyt mahdollisesta vastahyökkäyksestään sitä sun tätä. Presidentti Volodymyr Zelenskyi totesi äskettäin, että armeija tarvitsee vielä lisää aikaa, sillä nyt vastahyökkäys kävisi liian kalliiksi.

Toisaalta Ukrainan puolustusministerin neuvoantaja Yuriy Sak totesi MTV Uutisille viime viikolla, että vastahyökkäys on jossain suhteessa jo alkanut.

– Haluan korostaa, että vastahyökkäyksestä on olemassa virheellinen käsitys, eli että se alkaisi vihellyksestä ja sillä olisi tietty kesto ja ennalta määrätty loppu. Siitä ei ole kysymys, Sak pohjustaa asiaa.

Sak kuvailee vastahyökkäyksen olevan sarja monimutkaisia, "joskus pienempiä ja joskus suurempia" sotilasoperaatioita.

– Voidaan siis luultavasti sanoa, että vastahyökkäys on jossain suhteessa jo alkanut.

Huomioitavaa on, että on vahvasti Ukrainan edun mukaista antaa ristiriitaisiakin kommentteja sen sotasuunnitelmista. Vaikka vastahyökkäys ei sinällään ole salaisuus, pyrkii Ukraina eittämättä tekemään kaikkensa, etteivät sen yksityiskohdat paljastuisi Venäjälle.

Ukrainan drone tuhosi taitavasti Venäjän raketinheitinjärjestelmän 0:24
Videolla Ukrainan armeijan droonin väitetysti tuhoaa Venäjän raketinheitinjärjestelmän. Ukraina julkaisi videon maaliskuussa 2023.

Ukraina: Venäjä voi hyökätä ohjuksin

Vaikka Venäjän kyky suuriin hyökkäyksiin piiputtaa, niin nykyisenkaltaisia ohjushyökkäyksiä Venäjä pystyy jatkamaan, Ukrainan tiedustelu väittää arvioivansa. Näin siitä huolimatta, että Venäjällä on Ukrainan mukaan puutetta esimerkiksi Kalibr- risteilyohjuksista.

S-300-ohjuksia Venäjältä löytyy runsaasti, Yusov väitti. Kyse on ensisijaisesti ilmatorjuntaohjuksesta, mutta Venäjä on käyttänyt niitä runsaasti myös maakohteita vastaan.

Pääkaupunki Kiovassa kuultiin jälleen maanantain ja tiistain välisenä yönä useita räjähdyksiä. Tiedossa ei ole, onko kyse ohjus- vai dronehyökkäyksistä. Ensitietojen mukaan ainakin kolme on haavoittunut iskuissa.

Räjähdys venäläistankin kyljessä: Ukrainan panssarintorjuntaohjus ehtii vain vilahtaa videolla 0:28
Räjähdys väitetyn venäläistankin kyljessä: Ohjus ehtii vain vilahtaa videolla. Ukrainan armeija julkaisi videon elokuussa 2022.

Juttua korjattu 16.5.2023 kello 7.53: Yuriy Sak on Ukrainan, ei Venäjän puolustusministerin neuvonantaja.

Lue myös:

    Uusimmat