Haaveileeko Wagner-pomo Putinin syrjäyttämisestä? – "Vaarana, että joku ikkuna osoittautuu heikoksi"

Pyrkiikö Wagner-pomo Prigozhin syrjäyttämään Putinin? 1:01
Aleksanteri-instituutin johtajan mukaan Prigozhinin raivaaminen pois tieltä kävisi Kremliltä helposti.

Wagner-johtaja Prigozhinin annetaan räksyttää vain tiettyyn pisteeseen asti, arvioi Aleksanteri-instituutin johtaja.

Palkkasotilasyhtiö Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin on jo kuukausien ajan kritisoinut Venäjän sotilasjohtoa.

Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro arvioi, että Prigozhin hakee uhittelullaan katu-uskottavuutta paitsi omien palkkasoturiensa myös kovempaa sotatoimia vaativien venäläisten militaristien silmissä.

Kangaspuron mukaan Prigozhinin sosiaalisessa mediassa julkaisemat puheet ovat hyvin monitasoisia ja monille yleisöille suunnattuja.

– Meidän kannattaa kuitenkin muistaa se, että ei koko Venäjä hänen Telegram-kanaviaan seuraa. Se on jossain määrin rajallinen joukko, joka niitä seuraa, mutta ei myöskään merkityksetön, Kangaspuro sanoo MTV Uutisille.

Voitonpäivänä 8. toukokuuta Prigozhin julkaisi kärkkään puheen, jossa hänen arvioitiin kritisoivan itse Venäjän presidentti Vladimir Putinia. Elätteleekö Prigozhin haaveita Putinin syrjäyttämisestä?

Onko Prigozhin uhka Kremlille vai toisin päin? Haastattelussa Aleksanteri-instituutin johtaja 10:05
Onko Prigozhin uhka Kremlille vai toisin päin? Katso koko Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuron haastattelu.

Kangaspuron mukaan tämä on mahdollista. Prigozhinin ei kuitenkaan kannata kertoa sellaisia ajatuksia ääneen.

Prigozhin on lopulta täysin Venäjän turvallisuuspalvelun ja salaisen poliisin tavoitettavissa, Kangaspuro huomauttaa. Ne ovat toteuttaneet palkkasoturijohtajan pois raivaamista vaikeampiakin tehtäviä.

– Jos tällainen taka-ajatus tässä olisi ja, jos hän [Prigozhin] tällä tiellä lähtisi etenemään, siinä olisi vaarana, että joku ikkuna osoittautuu heikoksi. Prigozhin on entinen Prigozhin sen jälkeen.

Missä menee raja?

Kangaspuro arvioi Prigozhinin pysyvän mukana kuvioissa niin pitkään kuin hänestä on enemmän hyötyä kuin haittaa Putinille.

Prigozhin liikkuu silti vaarallisilla vesillä, sillä kaikki Venäjän sotajohtoon kohdistuva arvostelu on myös arvostelua Putinia kohtaan.

– Ei ole tietenkään Venäjän sotajohdon ja Putinin lähipiirin etu, että tällainen räksyttävä koira on siellä kentällä ja arvostelee heitä tällä tavalla, Kangaspuro sanoo.

Putinin nimen suora mainitseminen olisi Kangaspuron mukaan raja, jonka ylittämistä Prigozhinilta ei sallittaisi. Sitä Prigozhin onkin tähän saakka varonut tekemästä.

– Se alkaa olla majesteettirikos potenssiin toinen, jota ei oikeasti voi selittää miksikään muuksi.

Wagnerin johtaja pilkkasi Putinia – tutkija: Hän on täysin riippuvainen Kremlistä 5:04
Wagnerin johtaja pilkkasi Putinia – tutkija: Hän on täysin riippuvainen Kremlistä.

Kolme mahdollista polkua

Ukrainan ja Venäjän joukot ovat  jo kuukausia käyneet verisiä taisteluita Ukrainan itäosissa sijaitsevasta Bahmutin alueesta.

Aleksanteri-instituutin Kangaspuro uskoo, että Prigozhinin sysääminen sivuun voisi olla hyvä peliliike Venäjältä, jos tilanne rintamalla kehittyisi sellaiseksi, että Wagneria ei enää tarvita Bahmutissa.

– Yksi malli voisi olla sanoa Prigozhinille, että mene tekemään bisnestä sinne Afrikkaan, ryöstämään kultavarantoja ja hoitamaan öljybisneksiä. Vie joukkosi sinne ja häivy Venäjältä, Kangaspuro sanoo.

Kangaspuro näkee Prigozhinilla olevan kolme polkua tästä eteenpäin. Kunkin toteutumista määrittelee käytännössä se, miten Venäjän käy sodassa.

Ensimmäinen vaihtoehto olisi se, että Prigozhin lähtee mukaan Kremlissä mahdollisesti syttyvään avoimeen valtataisteluun.

Prigozhin olisi luultavasti yksi monista osapuolista tässä valtataistelussa.

– Siinä pelataan useamman toimijan sotaa, jonka lopputulos on hämärän peitossa.

Toinen vaihtoehto olisi, että sodan päättyessä Prigozhinin rooliksi jää suuntautua muille "markkinoille" palkkasotureinensa. Hän voisi jatkaa toimintaansa vaikkapa Afrikan mantereella.

Kangaspuron mieleen nousee myös yksi lopullisempi vaihtoehto.

– Kolmas vaihtoehto on tietysti se, että hänet poistetaan pelistä tavalla tai toisella.

Prigozhin uhkaa: Wagner vetäytyy Bahmutista – "Mieheni eivät kärsi kohtuuttomia tappioita ilman ammuksia" 1:54
Prigozhin uhkasi: Wagner vetäytyy Bahmutista – "Mieheni eivät kärsi kohtuuttomia tappioita ilman ammuksia".


Lue myös:

    Uusimmat