Ukraina kertoi jatkaneensa etenemistä strategisesti tärkeänä pidetyn Robotynen lähellä – MTV Uutiset seurasi sotaa

Ukraina kertoo vapauttaneensa merkittävän asutuskeskuksen kaakossa 0:57
Katso video: Ukraina kertoo vapauttaneensa merkittävän asutuskeskuksen kaakossa

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 29. elokuuta 2023.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


 

30.8. klo 12.29:

STT oikaisee juttuaan "Ukraina kertoi jatkaneensa etenemistä Robotynen lähellä". Jutussa armeijan edustajaa siteerattiin virheellisesti ja kerrottiin tämän sanoneen Ukrainan joukkojen edenneen menestyksekkäästi Novodanylivkan ja Verboven suuntaan. Joukot ovat kuitenkin edenneet Novodanylivkasta Verboven suuntaan.

23.44: Yhdysvalloilta uusi tukipaketti Ukrainalle

Yhdysvallat ilmoitti tiistaina uudesta Ukrainalle annettavasta tukipaketista, kertoo Reuters. Se sisältää ilmatorjunta- ja tykistöammuksia, miinanraivauskalustoa ja lääkintäajoneuvoja.

–  Yhdysvallat ja liittolaisemme ja kumppanimme seisovat yhtenäisinä Ukrainan rinnalla niin kauan kuin pitää, Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinken totesi lausunnossaan.

21.00: Ukraina kertoi jatkaneensa etenemistä Robotynen lähellä

Ukrainan joukot ovat jatkaneet etenemistään strategisesti tärkeänä pidetyn Robotynen kylän lähellä maan eteläosassa, kertoi maan armeija tiistaina.

Armeijan edustajan Andri Kovaljovin mukaan joukot ovat edenneet menestyksekkäästi Zaporizhzhjan alueella. Joukot ovat onnistuneet pitämään valtaamansa asemat ja hyökkäävät nyt Venäjän tykistön kimppuun.

Ukrainan joukot kertoivat maanantaina saaneensa Robotynen kokonaan haltuunsa raskaiden taistelujen jälkeen. Ukrainan vastahyökkäyksen etenemistä vaikeuttavat merkittävästi Venäjän rakentamat vahvat linnoitteet ja kilometrien syvyiset miinakentät.

Venäjä puolestaan kertoi tiistaina pudottaneensa kaksi Ukrainan lennokkia Moskovan eteläpuolella Tulassa.


Prigozhinin muistolle yksityinen seremonia

Palkkasotilasryhmä Wagnerin johtajan Jevgeni Prigozhinin muistoksi pidettiin yksityinen seremonia. Asiasta kertoi tiistaina Prigozhinin lehdistöpalvelu.

Lehdistöpalvelun julkaiseman lausunnon mukaan surijat voivat vierailla Pietarissa sijaitsevalla Porohovskojen hautausmaalla jättämässä jäähyväisensä. Lausunnossa ei täsmennetty, onko Wagner-johtaja haudattu.

Aiemmin tiistaina Kreml tiedotti, ettei Venäjän presidentti Vladimir Putin osallistuisi Prigozhinin hautajaisiin.

Prigozhin kuoli häntä kuljettaneen lentokoneen maahansyöksyssä viime viikolla. Turman syy on vielä epäselvä. Kreml on kiistänyt, että se olisi osallinen Prigozhinin kuolemaan.

(STT)

20.55 Lennokki-komponentteja epäillään myydyn Venäjälle

Saksassa poliisi otti tiistaina kiinni saksalais-venäläisen miehen, jota epäillään sotilasvarusteissa käytettävien elektronisten komponenttien myymisestä Venäjälle. Kyseisiä komponentteja käytetään muun muassa venäläisjoukkojen Ukrainassa käyttämien lennokkien valmistuksessa.

Syyttäjien mukaan epäilty oli myynyt komponentteja venäläiselle sotatarvikkeita valmistavalle yritykselle alkuvuodesta 2020 alkaen. Kyseiset komponentit ovat olleet EU:n määräämien pakotteiden alaisina jo vuodesta 2014, jolloin Venäjä valtasi Krimin.

(STT)

15.46: Butshan joukkosurma yhdistetty tiettyihin venäläisyksiköihin

Kiovan esikaupunkialueella sijaitsevasta Butshasta löydettiin viime vuonna venäläismiehityksen jäljiltä paikallisviranomaisten mukaan yli 450 ruumista, joista runsaat 400 oli kuollut väkivaltaisesti. Venäjä on virallisesti kiistänyt syyllisyytensä joukkosurmaan ja on syyttänyt Ukrainaa veritekojen lavastamisesta provokaationa.

Silminnäkijöiden ja muun todistusaineiston mukaan joukkosurman toteuttivat kiistatta Venäjän joukot. Kansainvälisen yleisön verkkokalvoille poltettiin erityisesti valokuvat Butshassa kadunvarteen jätetyistä ammutuista siviiliuhreista, joista osan kädet olivat sidottuja.

Venäläisjoukkojen on kerrottu harjoittaneen Butshassa systemaattisia "puhdistuksia", joissa he surmasivat kaikki uhkatekijöinä pitämänsä siviilit, kuten vapaaehtoistaistelijoina pidetyt palvelusikäiset miehet ja siviilit, joiden epäiltiin auttavan Ukrainan puolustusvoimia.

Yhdysvaltalaislehti New York Timesin toteuttamassa yksityiskohtaisessa tutkimuksessa veriteot eräällä Butshan kaduista yhdistettiin tiettyyn Venäjän armeijan rykmenttiin ja sen komentajaan. Todistusaineistoon kuuluivat esimerkiksi valvontakameroiden videot ja venäläissotilaiden käyttämien puhelinten tiedot. Monen venäläissotilaan havaittiin soittaneen Venäjälle puhelimilla, jotka he anastivat surmaamiltaan ukrainalaisilta. Kun lehti oli saanut selville numerot, joihin venäläissotilaat soittivat, he pystyivät yhdistämään tiedot sosiaalisen median tileihin ja siten tunnistamaan yksittäisiä sotilaita, jotka kaikella todennäköisyydellä osallistuivat Butshan veritekoihin. Tutkivan journalismin hanke sai Yhdysvalloissa Pulitzer-palkinnon.

Venäjän presidentti Vladimir Putin myöhemmin palkitsi Ukrainan sodan teoistaan yhden yksiköistä, joita on epäilty Butshan verilöylystä.

(STT)

15.20: Saksassa pidätysmääräys henkilöstä, jota epäillään Venäjän armeijan hyödyntämien komponenttien viennistä

Saksan valtakunnansyyttäjä kertoi tiistaina antaneensa pidätysmääräyksen saksalais-venäläisestä henkilöstä, jota epäillään Venäjän sotilaslaitteiden tuotannossa käytettyjen komponenttien, kuten dronejen, viennistä.

(Reuters)

13.29: Venäjä väittää pudottaneensa ukrainalaisdronen Mustanmeren yllä

Venäläinen sotilaslentokone on tuhonnut ukrainalaisdronen Mustanmeren yllä tiistaina, väittää Venäjän puolustusministeriö. Ministeriö ei ole antanut tapauksesta yksityiskohtaisempia tietoja.

(Reuters)

13.25:Kreml: Putin ei osallistu Prigozhinin hautajaisiin

Venäjän presidentti Vladimir Putin ei suunnittele osallistuvansa Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhinin hautajaisiin, kertoi Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov Reutersin mukaan tiistaina. 

Peskovin mukaan Kremlillä ei ole tietoa hautajaissuunnitelmista, vaan kyseessä on perheasia.

Prigozhin kuoli viime viikolla lentoturmassa kaksi kuukautta Wagnerin Venäjän maaperällä järjestämän kapinan jälkeen. Lentoturman syyksi on epäilty länsimaisten asiantuntijoiden keskuudessa vahvimmin joko pommia tai ilmatorjuntaohjusta.

(Reuters)

13.11: Japanin pääministeri ilmaisi tukensa Ukrainalle puhelinkeskustelussa Zelenskyin kanssa 

Japanin pääministeri Fumio Kishida sanoo todenneensa puhelinkeskustelussa Ukrainan presidentille Volodymyr Zelenskyille, että Japani jatkaa Ukrainan tukemista. Kishida sanoi toimittajille niin ikään tuominneensa Venäjän jatkuvat hyökkäykset Ukrainaan.

(Reuters)

11.11: Ukraina väittää jatkaneensa etenemistä Robotynen lähellä

Ukrainan joukot ovat jatkaneet etenemistään strategisesti tärkeänä pidetyn Robotynen kylän lähellä maan eteläosassa, kertoo maan armeija.

Armeijan edustajan Andri Kovaljovin mukaan joukot ovat edenneet menestyksekkäästi Novodanylivkan ja Verboven suuntaan Zaporizhzhjan alueella. Joukot ovat onnistuneet pitämään valtaamansa asemat ja hyökkäävät nyt Venäjän tykistön kimppuun.

Ukrainan joukot kertoivat maanantaina saaneensa Robotynen kokonaan haltuunsa raskaiden taistelujen jälkeen. Ukrainan vastahyökkäyksen etenemistä vaikeuttavat merkittävästi Venäjän rakentamat vahvat linnoitteet ja kilometrien syvyiset miinakentät.

Venäjä puolestaan kertoi tiistaina pudottaneensa kaksi Ukrainan lennokkia Moskovan eteläpuolella Tulassa. Venäjän puolustusministeriö ei kertonut lennokkien mahdollisesti aiheuttamista vahingoista tai uhreista.

9.31: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 530 sotilasta ja 14 taistelupanssarivaunua

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 530 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa 14 taistelupanssarivaunua, 17 panssariajoneuvoa ja 25 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

9.28: Ukrainalaissotilas avautuu vastahyökkäyksen haasteista: "Kaikki mitä ei ole kaivettu, on miinoitettu"

Ukrainan armeijan sotilas ja viestintäasiantuntija Oleksander Solonko on kirjoittanut viestipalvelu X:ssä laajasti niistä vaikeuksista, joita Ukrainan vastahyökkäys kohtaa Etelä-Ukrainassa.

On kyse sitten panssaroiduista rynnäkköyksiköstä, evakuointiryhmästä, ilma- tai maatiedustelusta, pystytään niiden toiminta havaitsemaan kaukaa. 

– Molemmat osapuolet ymmärtävät, että joukkoja voi sijoittaa vain rajattuihin paikkoihin. Todennäköisesti lähes jokaisessa puurajassa on jotain ammuttavaa, Solonko kirjoittaa.

– Teitä ja kulkureittejä on vain rajallinen määrä. Kaikkia niistä ammutaan toistuvasti joka päivä. Havaitseminen on helppoa. Tehtävän tekeminen täysin piilossa pysyen on pääosin mahdotonta.

Solonkon kuvauksia ei ole pystytty yksityiskohtaisesti vahvistamaan, mutta ne ovat linjassa satelliittikuvista tehtyjen päätelmien, sota-asiantuntijoiden arvioiden ja Ukrainan sodanjohdon lausuntojen kanssa.

7.19: ISW: Venäjä todennäköisesti yrittää estää eliittiyksiköillään Ukrainan etenemisen 

Venäjä on heittänyt todennäköisesti lähes kaikki laskuvarjojoukkonsa taistelemaan alueille, joissa Ukraina tällä hetkellä hyökkää, arvioi yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War.

Ajatushautomon mukaan tämä kertoo siitä, että Venäjä pyrkii pysäyttämään Ukrainan vastahyökkäyksen joukoilla, joita ISW kuvailee "suhteellisesti eliittiyksiköiksi".

– Venäjän sotilasjohto on toistuvasti nojannut laskuvarjoyksiköihin sekä hyökätessään että puolustaessaan, ISW toteaa. 

Nämä yksiköt ovat todennäköisesti heikentyneet kovassa kulutuksessa, ISW arvioi. 

Laskuvarjojoukkojen kuluminen "todennäköisesti heikentää" Venäjän kykyä tehdä monimutkaisia puolustusoperaatioita ja "lähes varmasti" on kivi kengässä kaikille Venäjän suuremmille hyökkäysaikeille.

ISW:n mukaan Venäjän hyökkäysoperaatiot ovat pääosin nojanneet parempiin jalkaväkiyksiköihin, joista Venäjällä nyt on ajatushautomon mukaan puutetta.

6.17: Ukrainan tiedustelu: Venäjä saattaa aloittaa syksyllä uuden pommituskampanjan

Venäjän pommituskampanja Ukrainan infrastruktuuria vastaan saattaa alkaa syyskuun lopussa tai lokakuussa, ukrainalaistieudustelu arvioi julkisesti.

Ukrainan tiedustelun mukaan Venäjä on kohdistanut tiedusteluaan infrastruktuuria kohtaan. Ukrainan tiedustelun lausunnoista kertoo yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of Warin (ISW).

Venäjä käytti merkittävän määrän ohjuksia viime syksynä ja talvena lamauttaakseen Ukrainan sähköntuotannon. Sota-asiantuntijoiden mukaan pommituskampanja epäonnistui.

Ukrainalaisviranomaisten mukaan Venäjän uusi mahdollinen pommituskampanja saattaa käyttää uusia taktiikoita, joiden ydin on se, että taivaalta sataa enemmän droneja kuin ohjuksia, ISW summaa.

Ukrainalaistiedustelun tiedottajan Vadym Skibitskyi mukaan Venäjä on parantanut pommitustensa maalitusta ja päätöksentekonopeutta. Venäläiset myös valitsevat kohteensa paremmin ja huolellisesti etsivät ohjuksilleen ja droneilleen lentoreittejä, jotka ohittaisivat Ukrainan ilmapuolustuksen.

6.03: Ukrainan puolustusministeri kiistää tuoreet korruptiosyytökset

Ukrainan puolustusministeri on kiistänyt tuoreet sotilastarvikkeisiin liittyvät korruptiosyytökset. Ukrainan on väitetty ostaneen univormuja paisutetulla hinnalla Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan aikana.

Useat tiedotusvälineet ovat raportoineet, että Ukrainan puolustusministeriö oli allekirjoittanut viime vuoden lopulla sopimuksen turkkilaisen yrityksen kanssa talvikäyttöön tarkoitettujen taisteluasujen toimittamisesta. Sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen hinta on kuitenkin nähtävästi kolminkertaistunut.

Puolustusministeri Oleksi Reznikov pitää syytöksiä valheellisina ja hänen mukaansa laskutetut hinnat ovat vastanneet ilmoitettuja.

Lue myös:

    Uusimmat