Mitä Wagnerin kapina tarkoittaa Suomelle? – "Venäjä on kaaoksen tilassa"

Erikoislähetys Venäjän tilanteesta: Tämä tiedetään Wagnerin kapinasta juuri nyt 24:18
Katso MTV Uutisten erikoislähetys Venäjän tilanteesta: Tämä tiedetään Wagnerin kapinasta juuri nyt

MTV Uutisten Maailma & Kotimaa -toimituksen päällikkö Mirja Kivimäki ja Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro analysoivat Wagner-joukkojen kapinaa Suomen kannalta.

MTV seuraa Wagner-kapinan tapahtumia tässä artikkelissa.

Jevgeni Prigozhinin johtama Wagner-palkkasotilasjoukko on johtajansa mukaan saanut vallattua lauantaina Rostovissa Lounais-Venäjällä tärkeän sotilastukikohdan. Wagner-pomo on ilmoittanut joukkojensa aikeista edetä Moskovaan ja kaataa Venäjän puolustusministeriö.

Suomessa valtiojohdosta kommentoitiin aiemmin, että tilannetta seurataan herkeämättä. Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro korosti samaa MTV Uutisten erikoislähetyksessä.

– Joudumme toki tarkkailemaan tilannetta. Toistaiseksi tapahtumat ovat kaukana meidän rajoiltamme, Kangaspuro huomauttaa mutta lisää:

– Tietenkin Venäjä on iso tekijä meidän naapurissamme ja ydinasevaltio. Jos tästä sisällisota äityisi käyntiin, niin siinä vaiheessa se alkaisi olla riskitekijä myös Suomelle.

Huolta Kangaspuron mukaan herättää etenkin ydinaseiden päätyminen harkitsemattomiin käsiin.

– En kuitenkaan tässä vaiheessa ihan ensisijaisena tulevaisuudenkuvana pitäisi. Mutta Venäjä on ollut melkoisessa turbulenssissa jo pitkän aikaa, ja tämä on yksi ilmentymä siitä.

Venäjä "kaaoksen tilassa"

MTV UutistenMirja Kivimäki on Kangaspuron kanssa samoilla linjoilla.

Huoli kasvaa, mikäli Wagner todella etenee Moskovaan saakka. Tämä skenaario saisi Kivimäen mukaan vielä jonkinasteista kansansuosiota nauttivan presidentti Vladimir Putinin näyttämään heikolta.

– Kansalaisille on haluttu tarjota mielikuvaa, että vahva johtaja on vakauden tae. Noh, nyt heillä on vahva johtaja, mutta onko Venäjä vakaa? Ei ole, Venäjä on kaaoksen tilassa, Kivimäki kommentoi.

Kivimäki näkee, että aineksia sisällissodalle on.

– Sitä se ei ole vielä, mutta jos Prigozhinin joukot alkavat oikeasti haastaa Venäjän asevoimia ja alkaisivat saada tukea esimerkiksi sisäministeriön joukoilta, tai turvallisuusjoukoilta, niin tilanne voi kääntyä.

Kreml on käyttänyt miehiään sodassa hyvinkin välipitämättömästi, mikä selittää Kivimäen mielestä myös sitä, miksi Prigozhinin miehet ovat päässeet etenemään.

Kivimäki korostaa, että vaikka Suomessa tilanteesta pitää olla huolissaan, kapinan myötä levottomuuksien leviäminen Suomen puolelle on vielä epätodennäköistä.

Lue myös:

    Uusimmat