Kreml: Putin ei osallistu Prigozhinin hautajaisiin

Venäjän Kremlin mukaan sillä ei ole konkreettista tietoa lentoturmassa kuolleen Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhinin hautajaisista. Sen Kreml kuitenkin vahvisti, ettei presidentti Vladimir Putin osallistu Prigozhinin hautajaisiin. Kremlin kommenteista kertoo uutistoimisto Reuters.

Sunnuntaina venäläisviranomaiset vahvistivat, että Prigozhin oli 23. elokuuta Tverin alueella pudonneessa lentokoneessa. Jo aiemmin Wagner-järjestö oli vahvistanut Prigozhinin kuolleen lentoturmassa.

Lentokoneen putoamisen syytä on spekuloitu. Länsimaisten asiantuntijoiden keskuudessa uskotaan vahvimmin joko pommiin tai ilmatorjuntaohjukseen. 

Selvänä pidetään lähinnä sitä, että presidentti Putin oli koneen putoamisen takana. Kreml on jyrkästi kiistänyt nämä väitteet, eikä niiden puolesta myöskään ole esitetty vahvoja todisteita.

Putin on kuvaillut Prigozhinia tämän kuoleman jälkeen tuloksia tekeväksi mieheksi, joka teki elämässään suuria virheitä.

Moskovalaiset muistavat Prigozhinin sankarina 3:14
Moskovalaiset muistavat Prigozhinin sankarina.

Putin ja Prigozhin olivat pitkään liittolaisia, kunnes 23. kesäkuuta Prigozhin aloitti lyhyeksi jääneen kapinan, jonka julkilausuttuna tavoitteena oli syrjäyttää Venäjän sodanjohto, ennen kaikkea puolustusministeri Sergei Shoigu ja pääesikunnan päällikkö Valeri Gerasimov.

Kapina päättyi Prigozhinin, Putinin ja Valko-Venäjän presidentin Aljaksandr Lukashenkan väliseen sopimukseen. Julkisesti kerrottiin, että Wagner-taistelijat saavat joko eläköityä, liittyä Venäjän viralliseen armeijaan tai siirtyä Prigozhinin mukana Valko-Venäjälle. Lisäksi kapinasyytteet Wagneria vastaan hyllytettiin.

Päivälleen kaksi kuukautta Wagnerin kapinan alkamisen jälkeen Prigozhinin kone putosi. Lentokoneessa oli seitsemän matkustajaa ja kolme miehistön jäsentä. Kaikkien on kerrottu kuolleen. Yksi matkustajista oli Wagnerin kakkosmiehenä pidetty Dmitri Utkin.

Viimeisen julkisen esiintymisensä Prigozhin teki vain kaksi päivää ennen kuolemaansa, kun hän vahvasti vihjaili videolla olevansa Afrikassa. Tarkempaa olinpaikkaansa Wagner-johtaja ei kertonut. Videon kuvausaika tai -paikka ei ole tiedossa.

Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhin julkaisi ensimmäisen videon kapinan jälkeen 0:40
Tämä on viimeinen video, jonka Jevgeni Prigozhin julkaisi elossa ollessaan. Prigozhin vihjaili videolla olevansa Afrikassa. Videon kuvausaika tai -paikka ei ole tiedossa.

Lue myös:

    Uusimmat