Kiovassa tänään ilmahälytyksiä, kertoo paikan päällä oleva toimittaja – MTV seurasi sotaa

Kuvat rintamalinjoista paljastavat Ukrainan vastahyökkäyksen kaksi hidasta kuukautta 0:50
Katso karttavideolta, miten Ukrainan vastahyökkäys on edennyt kahdessa kuukaudessa. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 15. elokuuta 2023. Keskiviikon seuranta löytyy täältä.

  • Odessaan hyökättiin ohjuksin ja lennokein maanantain vastaisena yönä
  • ISW: Ukraina on edennyt taktisesti merkittävästi Zaporizhzhjassa
  • Ukraina on aloittanut 37 asuinalueen evakuoinnin Kupjanskin alueella
  • Venäjä väittää pysäyttäneensä dronehyökkäyksiä Moskovassa ja Krimillä
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Keskiviikon seuranta löytyy täältä

22.06: Kiovassa tänään ilmahälytyksiä

MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen kertoo edellisen ilmahälytyksen loppuneen Kiovassa noin 25 minuuttia sitten. Nurminen raportoi suorana paikan päältä Kymmenen uutisissa. 

Nurminen kertoo Ukrainan taistelevan vastahyökkäyksessään tällä hetkellä jokaisesta sentistä. Toimintaa hidastavat erittäin tiukkaan miinoitetut maa-alueet.    

Se, että länsiapua tulee tänne, on todellakin elintärkeää. 

MTV Ukrainassa: Miten uskottava on Venäjän väite, että Ukraina on käyttänyt kohta sotilaalliset resurssinsa loppuun? 1:53
Voit katsoa videolta koko Nurmisen raportin. 

20.47: Venäjä ja Pohjois-Korea ilmaisevat halua lisätä puolustusyhteistyötä

Venäjän valtionmedia RIA kertoo Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin korostaneen tarvetta jatkuvalle yhteistyölle Venäjän kanssa, uutisoi The Guardian.

Myös Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi tiistaina onnittelupuheessaan Pohjois-Korean kansallisena vapautuksen päivänä Venäjän halusta syventää välejä Pohjois-Korean kanssa. 

– Olen varma, että jatkamme kahdenvälistä yhteistyötä kaikilla saroilla, jotka hyödyttävät kansojamme, ja vahvistavat stabiiliutta ja turvallisuutta Korean niemimaalla ja Koillis-Aasiassa kokonaisuudessaan.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kertoi, että Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigun vierailu Pohjois-Koreaan uskotaan liittyneen asetarvikkeiden viemisen edistämiseen Pohjois-Koreasta Venäjälle.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Vedant Patel kertoi myös, että minkäänlainen puolustusyhteistyö tai asevientisopimus Pohjois-Korean ja Venäjän välillä rikkoisi varmasti useita YK:n turvallisuuskomitean päätöslauselmia. 

20.34: Britanniassa nostettu syytteet kolmea Venäjän vakoojaksi epäiltyä vastaan

Kolme epäiltyä Venäjän vakoojaa on pidätetty ja asetettu syytteeseen Britanniassa, kertoo maan yleisradioyhtiö BBC.

Kaikki epäillyt ovat Bulgarian kansalaisia. Kaksi epäillyistä on miehiä ja yksi nainen. 

Epäiltyjä syytetään väärennettyjen henkilöllisyystodistusten luvattomasta hallussapidosta. Epäilyillä oli useiden Euroopan maiden, kuten Ranskan ja Slovenian, passeja, henkilökortteja ja muita asiakirjoja. 

Kolmikko on asunut Britanniassa vuosia ja heidän kerrotaan työskennelleen erilaisissa työtehtävissä. 

(STT)

20.30: Venäjä on alkanut testata digitaalista ruplaa

Venäjä on alkanut testata digitaalista ruplaa. Kokeiluvaiheessa on mukana Venäjän keskuspankin lisäksi 13 muuta pankkia ja 600 yksityishenkilöä.

Digitaalisen valuutan luomista on mietitty vuosia, mutta kehitystyö lähti liikkeelle sen jälkeen, kun länsimaiden pakotteet rajoittivat venäläisten pankkien pääsyä kansainväliseen pankkijärjestelmään.

Digitaalisen ruplan avulla maa pyrkii kiertämään pakotteita.

Myös EU:ssa on käynnissä digieuron luomiseen liittyvä hanke.

16.16: Venäjä julkaisi videon merivoimien tunkeutumisesta alukseen

Venäjä julkaisi tiistaina 15. elokuuta videomateriaalia, jossa maan aseistetut merivoimien tarkastusyksikön jäsenet nousevan laivalle Mustallamerellä sunnuntaina.

Venäjän puolustusministeriön julkaisemalla videolla näkyy aluksen miehistöä polvistuneina laivan kannella kädet päänsä päällä, kun venäläinen Ka-29 -helikopteri lähestyy. 

Videolla aseistetut venäläissotilaat tarkastavat alusta, astuvat ohjaamoon ja tarkastusyksikön jäsen tenttaa laivan kapteenilta, miksei alus ollut pysähtynyt venäläisen sota-aluksen vaatimuksesta huolimatta.

16.13: Ruotsalaisyrityksen tehdas Ukrainassa joutui iskun kohteeksi, kolme työntekijää kuoli

Länsi-Ukrainassa Lutskissa kolme työntekijää on kuollut ruotsalaisen laakerivalmistaja SKF:n tehtaaseen yön aikana tehdyssä iskussa.

SKF vahvisti tiedon uutistoimisto AFP:lle.

Ei ole varmaa, oliko SKF:n tehdas iskun tarkoitettu kohde, yrityksen tiedottaja sanoi Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:lle.

Venäjän puolustusministeriö ilmoitti maan joukkojen iskeneen sotilaskäyttöön tarkoitettuihin teollisuuskohteisiin eri puolilla Ukrainaa.

(STT)

15.58: Tuore materiaali rintamalta näyttää, kuinka Ukraina tuhoaa venäläisiä tankkeja.

Ukrainan maavoimien komentajan Oleksandr Syrskyin jakamalla videolla näkyy, kuinka lennokit osuvat kahteen venäläistankkiin. Tankit roihahtavat liekkeihin iskuista.

Kolmas venäläistankki näyttää vaurioituneen, sillä se etenee hitaasti ennen pysähtymistään. Lopuksi myös neljäs tankki saa osuman.

Kamera tallensi: Ukrainan joukot tuhoavat kaksi venäläistä tankkia ja vaurioittavat kahta muuta – "Vihollinen tuhotaan systemaattisesti" 1:35
Kamera tallensi: Ukrainan joukot tuhoavat kaksi venäläistä tankkia ja vaurioittavat kahta muuta – "Vihollinen tuhotaan systemaattisesti"

15.45: Venäjä sanoo estäneensä Ukrainan sabotaasiryhmän rajanylitysyrityksen

Venäjä sanoo estäneensä Ukrainan "sabotaasiryhmän" yrityksen ylittää raja Venäjän puolelle Brjanskissa.

Asiasta kertoi Brjanskin kuvernööri Aleksandr Bogomaz sosiaalisessa mediassa tänään.

Bogomazin mukaan Venäjän iskussa kyseistä ryhmää vastaan ei tullut kuolonuhreja, mutta teollisuusrakennuksia ja yksi ajoneuvo vaurioitui.

Venäjän Brjansk nousi uutisotsikoihin myös toukokuussa, kun pommiräjähdys suisti tavarajunan raiteiltaan. Iskusta epäiltiin ukrainalaisia partisaaneja.

(STT)

13.25: Venäjän Shoigu väitti Ukrainan käyttäneen sotilaalliset resurssinsa "melkein loppuun"

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu väittää Ukrainan käyttäneen jo "melkein loppuun" sotilaalliset resurssinsa Ukrainan aloitettua vastahyökkäyksensä kesäkuussa.

Shoigu puhui asiasta Moskovan kansainvälisessä turvallisuusfoorumissa tänään. Foorumiin ei osallistunut länsimaiden edustajia.

Hän sanoi, etteivät Ukrainan joukot ole onnistuneet pääsemään tavoitteisiinsa lännen huomattavasta sotilasavusta huolimatta. Shoigu lisäsi, etteivät länsimaiden Ukrainalle toimittamat aseet ole mitenkään erityisiä tai ylivoimaisia Venäjän kalustoon nähden.

Ukraina on myöntänyt edistyneensä hitaasti vastahyökkäyksessään. Venäjä on sen mukaan miinoittanut laajoja alueita ja suojannut asemiaan.

(STT)

13.10: Ukrainan mukaan Venäjä on vähentänyt iskuja Itä-Ukrainassa

Venäjä on vähentänyt iskujaan Itä-Ukrainassa, sanoo Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Maljar.

Ukrainalaisen Kyiv Independent -sivuston mukaan Maljar kertoi Ukrainan televisiossa, että Venäjä on viime viikosta asti harventanut iskuja ja tulituksia itäisen rintaman alueella.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Venäjä olisi luovuttamassa, hän varoitti.

Hänestä Venäjä järjestää joukkojaan uudelleen toipuakseen menetyksistään aiemmissa taisteluissa. Ukraina on hänen mukaansa erityisesti Kupjanskin ja Lymanin suunnilla tehnyt voimakkaita iskuja venäläisjoukkoja vastaan.

Ukrainan vastahyökkäys on nyt keskittynyt erityisesti Bahmutin ympäristöön.

(STT)

10.27: Putin: Venäjä avoin puolustusyhteistyölle muiden maiden kanssa

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi eilen videoidussa puheessa sotilasteknisessä Army 2023 -foorumissa, että Venäjä on avoin tasa-arvoiselle puolustusyhteistyölle kaikkien kansallisia etujaan suojelevien kanssa. Aiheesta kertovat muun muassa Venäjän valtiollinen uutistoimisto Tass ja CNN

Putinin mukaan yhteistyö voisi ulottua esimerkiksi teknologiaan ja yhteisiin sotaharjoituksiin. 

Army 2023 -foorumissa merkittävät venäläiset sotilasyhtiöt esittelevät tuotteitaan. Tassin mukaan keskusteluja käydään sekä projekteista Venäjän puolustusministeriön kanssa että eri maiden välisestä yhteistyöstä.

Tass kertoo, että foorumiin odotetaan osallistuvaksi 80 ulkomaista yritystä ja organisaatiota seitsemästä eri maasta. Myös Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu osallistuu tapahtumaan.

10.15: Putin kehotti Venäjää ja Pohjois-Koreaa syventämään suhteitaan

Venäjän presidentti Vladimir Putin kehotti Venäjää ja Pohjois-Koreaa syventämään suhteitaan onnitteluviestissään Pohjois-Korean johtajalle Kim Jong Unille maan kansallisen vapautuksen päivän kunniaksi. Asiasta kertoo The Guardian.

Lännestä eristäytyneet Venäjä ja Pohjois-Korea ovat ovat lähentyneet toisiaan Venäjän aloittaman hyökkäyssodan jälkeen. 

Putin sanoi onnitteluviestissään, että maiden läheiselle yhteistyölle luotiin perusta Korean vapautuessa Japanista ja "ankaran sota-ajan" aikana. 

– Olen varma, että jatkamme kahdenvälisen yhteistyön kehittämistä kaikilla aloilla kansojemme hyödyksi, jotta voimme vahvistaa vakautta ja turvallisuutta Korean niemimaalle ja koko Koillis-Aasian alueella.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu ylisti heinäkuussa Venäjän kumppanuutta Pohjois-Korean kanssa tapaamisessaan virkaveljensä Kang Sun Namin kanssa Pjongjangissa, Pohjois-Korean pääkaupungissa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi Yhdysvaltojen uskovan Shoigun olleen Pohjois-Koreassa varmistamassa asetoimituksia Venäjän joukoille Ukrainaan.

10.00: Ukraina: Venäjä menettänyt 254 920 sotilasta hyökkäyssodan alkamisen jälkeen

Ukrainan asevoimien pääesikunta kertoi tänään, että Venäjä on menettänyt 254 920 sotilasta sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksen 24. helmikuuta 2022, kertoo The Kyiv Indepent.

Lukuun sisältyy myös Venäjän joukkojen viimeisen päivän aikana kärsimät tappiot, joka on Ukrainan asevoimien mukaan 540 sotilasta. 

Raportin mukaan Venäjä on myös menettänyt 4 313 panssarivaunua, 8 370 panssaroitua taisteluajoneuvoa, 7 584 ajoneuvoa ja polttoainesäiliötä, 5 128 tykistöjärjestelmää, 714 monitoimiohjusjärjestelmää, 482 ilmapuolustusjärjestelmää, 315 lentokonetta, 314 helikopteria, 4 242 lennokkia ja 18 venettä.

8.10: Ukraina väittää tuhonneensa viime yönä 16 venäläisohjusta

Ukrainan ilmapuolustus tuhosi viime yönä 16 Venäjän laukaisemista ainakin 28 ohjuksesta, väitti Ukrainan ilmavoimat tiistaina Telegram-viestipalvelussa.

(Reuters)

6.47: Ukrainalaisviranomaiset: Lviviin kohdistunut laaja ilmahyökkäys, osumia tullut

Ukrainalaisviranomaisten mukaan Venäjä on kohdistanut Lviviin laajamittaisen ilmahyökkäyksen ja osunut useisiin rakennuksiin, minkä seurauksena ihmisiä on haavoittunut ja jouduttu evakuoimaan. 

Kaupungin pormestarin Andriy Sadovyin Telegram-viestin mukaan monia ohjuksia myös onnistuttiin ampumaan alas.

Ukrainalaismediat ovat raportoineet kyseessä olleen alustavasti suurin ilmaisku Lvivin alueella sitten Venäjän hyökkäyssodan alkamisen.

Reuters ei toistaiseksi ole pystynyt vahvistamaan tietoja.

(Reuters)

6.02: Ukraina: Lvivissä kuultu räjähdyksiä

Ukrainan länsiosassa Puolan rajan tuntumassa sijaitsevalla Lvivin alueella kuultiin räjähdyksiä varhain tiistaina, kertovat paikallisviranomaiset Reutersin mukaan. Muun muassa Lvivin pormestari Andriy Sadovyi on viestittänyt asiasta Telegram-viestipalvelussa.

Välittömästi ei ollut selvää, johtuivatko räjähdykset hyökkäystä torjuvista ilmapuolustusjärjestelmistä vai siitä, että kohteisiin maassa oli osunut.

Lvivin alueen kuvernööri Maxim Kozitsky kertoi aiemmin Telegramissa Venäjän laukaisemien ohjusten suuntaavaan kohti kaupunkia ja kehotti ihmisiä hakeutumaan turvaan.

(Reuters)

22.35: Reuters: Yhdysvalloilta 200 miljoonan dollarin edestä aseita, ammuksia ja muuta turvallisuusapua Ukrainalle

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kertoo lausunnossaan, että Yhdysvallat lähettää Ukrainalle muun muassa panssarintorjuntavalmiuksia, tykistön ammuksia ja miinanraivausvälineitä, kertoo Reuters.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiitti Yhdysvaltoja maanantai-iltana pitämässään puheessa. 

– Tulemme tekemään vielä enemmän yhteistyötä kumppaneidemme kanssa puolustuksen hyväksi, Zelenskyi sanoi. 

Kaksi Yhdysvaltain virkamiestä kertoivat Reutersille viime maanantaina, että Washington alkaisi jakaa Ukrainan puolustuksen tueksi 6,2 miljardin dollarin varoja. Varat ovat peräsin Pentagonin kirjanpidossa tapahtuneesta virheestä, jossa Ukrainaan annettavan turvallisuuspaketin arvoa arviointiin aiemmin yläkanttiin.

Yhdysvaltain virkamiesten mukaan Washington valmistelee parhaillaan lisäbudjettia koskevaa pyyntöä Kiovan tukemiseksi. 

18.33: Ukrainan vastahyökkäys on edennyt hiukan idässä ja etelässä, joukot ovat käyneet Dneprin itärannalla

Ukrainan joukot ovat onnistuneet etenemään hieman sekä itäisellä että eteläisellä rintamalohkolla, kertoi Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Maljar tiistaina. Varapuolustusministerin mukaan joukot ovat myös onnistuneet ylittämään Dnepr-joen ja "suorittamaan joitakin tehtäviä" sen itärannalla.

Itärintamalla Ukraina on tähän mennessä vallannut takaisin yhteensä 40 neliökilometrin verran alueita Bahmutin eteläpuolella. Venäläiset valtasivat Bahmutin toukokuussa pitkään jatkuneiden, erittäin raskaiden taistelujen jälkeen.

Ukrainan kesäkuussa aloittama vastahyökkäys on edennyt hitaasti varsinkin maan eteläosassa, missä vastassa ovat venäläisten erittäin hyvin linnoittamat asemat.

Kiovan pormestari Vitali Klitshko painottikin maanantaina Kiovassa vierailleelle Saksan valtiovarainministerille Christian Lindnerille, että Ukraina tarvitsee edelleen lisää aseita.

Ukraina kaipaa muun muassa ilmapuolustusjärjestelmiä sekä pitkän kantaman aseita, Klitshko sanoi sosiaalisessa mediassa.

Odessaan hyökättiin ohjuksin ja lennokein

Venäjä hyökkäsi maanantain vastaisena yönä ohjuksilla ja lennokeilla Etelä-Ukrainassa sijaitsevaan Odessan satamakaupunkiin. Ukrainan armeija kertoi viestipalvelu Telegramissa, että Odessaan suunnattiin kolmessa aallossa yhteensä kahdeksan Kalibr-ristelyohjusta ja 15 iranilaisvalmisteista lennokkia.

Kaikki ohjukset ja lennokit pudotettiin, mutta taivaalta pudonnut romu haavoitti ainakin kolmea ihmistä, armeija kertoi.

Hyökkäykset Mustallamerellä ovat lisääntyneet sen jälkeen, kun Venäjä viime kuussa vetäytyi Ukrainan ja Venäjän välisestä, YK:n ja Turkin neuvottelemasta viljanvientisopimuksesta.

Venäjä on siitä lähtien hyökännyt kiivaasti Odessan alueen satamiin, joita käytettiin viljatuotteiden kuljettamiseen sopimuksen voimassaolon aikana.

Hyökkäys Odessaan tehtiin päivä sen jälkeen, kun Venäjä kertoi sotalaivastaan ammutun varoituslaukauksia kohti rahtialusta, joka oli matkalla Izmailin satamaan Mustallamerellä. Venäjän mukaan Palaun lipun alla purjehtinut turkkilaisalus ei vastannut, kun sotalaivasta vaadittiin päästä tutkimaan sen lastia.

Ukrainan mukaan Venäjän laivasto rikkoi toimillaan törkeästi YK:n merenkulkua koskevia sopimuksia.

(STT)

18.18: Zelenskyi vieraili rintamalla

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on vieraillut joukkojen luona Donetskissa lähellä Itä-Ukrainan etulinjaa.  

Zelenskyin kerrotaan vierailleen prikaateissa, jotka osallistuivat hyökkäyksiin rintaman osuudella, joka on vastapäätä Soledaria, Venäjän hallitsemaa kaupunkia Bakhmutista pohjoiseen.

Lue lisää maanantain tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat