Mainos

Ukrainan kriisin ratkaisemiseksi käyty neuvotteluita

Ukrainan presidentinvaalikiistan osapuolet ovat sopineet toimista, joiden avulla pyritään löytämään ratkaisu kärjistyneeseen kriisiin.

Kilpailevat presidenttiehdokkaat ovat käyneet tänään neuvotteluja Ukrainassa ratkaistakseen maata ravistelevan poliittisen kriisin. Neuvotteluihin osallistuivat pääministeriViktor Janukovitshin ja oppositiojohtaja Viktor Jushtshenkon lisäksi presidentti Leonid Kutshma sekä EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana, Puolan presidentti Aleksander Kwasniewskija Liettuan presidentti Valdas Adamkus.

Kutshma kertoi illalla, että oppositio on suostunut lopettamaan hallituksen rakennusten saarron, jotta maan taloudelle ei aiheudu enempää haittaa. Neuvotteluja on määrä jatkaa sen jälkeen, kun korkein oikeus on on tehnyt päätöksensä vaalien laillisuudesta.

Kaikki osapuolet ovat myös sopineet, että Ukrainan poliittista järjestelmää ja vaalilakeja uudistetaan, Kutshma sanoi neuvottelujen jälkeen.

Javier Solanan mukaan Ukrainassa voidaan järjestää mahdolliset uudet vaalit noin kuukauden kuluttua, kunhan tarvittavat perustuslain uudistukset on saatu valmiiksi. Solana pitää epätodennäköisenä, että Ukrainan korkein oikeus vahvistaisi 21.11. pidetyn presidentinvaalin toisen kierroksen tulokset.

Hallitukselle epäluottamuslause

Ukrainan parlamentti hyväksyi aiemmin tänään epäluottamuslauseen pääministeri Viktor Janukovitshia ja tämän hallitusta vastaan.

Niukka enemmistö eli 229 kansanedustajaa 450-paikkaisessa parlamentissa tuki opposition esitystä, jossa väistyvää presidenttiä Leonid Kutshmaa vaadittiin hajottamaan hallitus ja muodostamaan maalle uusi väliaikainen hallitus.

Janukovitsh ilmoitti illalla, ettei hän hyväksy parlamentin erottamispäätöstä. Hänen mukaansa päätös on perustuslain vastainen.

Janukovitsh valmis mitätöimään presidentinvaalituloksen

Pääministeri Janukovitsh ilmoitti tänään haluavansa mitätöidä kiistellyn presidentinvaalin tuloksen. Korkeimman oikeuden tuomarin mukaan Janukovitsh on pyytänyt korkeinta oikeutta mitätöimään tuloksen. Janukovitsh totesi vetoomuksessaan, että keskusvaalilautakunta on vääristänyt tuloksen ääntenlaskennan aikana, erityisesti maan länsimielisessä länsiosassa.

Presidentti Kutshma sanoi aiemmin päivällä vastustavansa presidentinvaalien uusintaa. Hänen mielestään nykyisessä tilanteessa olisi järjestettävä aivan uudet vaalit.

(MTV3-Reuters-STT)

Uudet presidentinvaalit näyttävät todennäköisiltä Ukrainassa.

(Kymmenen uutiset 01.12.2004)

(Seitsemän uutiset 01.12.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.