Sisäpiirilähde: Venäjän kenraalikunnassa kuhisee – useita eroja ja Gerasimov ulos?

Puolustusministerin vaihdos ei ehkä jää Venäjän sodanjohdon ainoaksi muutokseksi.

Venäläinen sisäpiirilähde väittää, että useat korkea-arvoiset Venäjän puolustusministeriön viranomaiset kilpailevat pääesikunnan päällikön paikasta. Asiasta kertoo yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Kenraali Valeri Gerasimov on toiminut pääesikunnan päällikkönä vuodesta 2012. Gerasimov on johtanut Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa tammikuusta 2023 lähtien.

Sisäpiirilähteen väitteiden uskottavuutta lisää se, että hän on aiemminkin ollut ajatushautomo ISW:n mukaan oikeassa kertoessaan Venäjän sotilasjohdon muutoksista. ISW painottaa, ettei se pysty vahvistamaan lähteen väitteitä.

Pääesikunnan päällikön paikasta kilpailevat apulaispuolustusministerit ja eri osastojen johtajat, lähde väittää. Hänen mukaan on kuitenkin liian aikaista sanoa, onko Gerasimovin pesti todella päättymässä.

Surovikin takaisin parrasvaloihin?

Sisäpiirilähteen mukaan jotkut toivovat kenraali Sergei Surovikinin päätyvän pääesikunnan päälliköksi. 

Surovikin johti Venäjän joukkoja Ukrainassa ennen Gerasimovia ja häntä pidetään Venäjän tehokkaaksi osoittautuneiden Etelä-Ukrainan puolustuslinnoitusten arkkitehtinä.

Wagner-mieliseksi katsotun Surovikinin asema heikkeni Jevgeni Prigozhinin juhannuskapinan myötä. Tällä hetkellä hän toimii Gerasimovin apulaisena.

Venäjän puolustusministeriössä on käynnissä muutoksen tuulet, sillä turvallisuusneuvostoon siirtyneen Sergei Shoigun tilalle puolustusministeriksi nimettiin äskettäin Andrei Belousov. Laajemmin Belousovista ja hänen tavoitteistaan voi lukea alla olevasta linkistä.

Sisäpiirilähteen mukaan puolustusministeriön sisällä on kolme ryhmittymää. Lähde väittää, että yhteen ja samaan ryhmään kuuluvat kenraalieversti Aleksander Fomin, kenraali Pavel Popov, kenraalieversti Juri Sadovenko sekä apulaispuolustusministerit Aleksey Krivoruchko ja Tatjana Shevtsova todennäköisesti kaikki eroavat.

Myös toiseen ryhmään kuuluvan kenraaliluutnantti Andrei Bulygan eroa sisäpiirilähde pitää todennäköisenä. Useat eri lähteet ovat lisäksi väittäneet, että Krivoruchko ja apulaisministeri Ruslan Tsalikov erosivat viikko ennen kuin Shoigun pitkäaikainen puolustusministerikausi päättyi.

Britannian puolustusministeriö kirjoitti toukokuun alussa, että Tsalikovia on kuulusteltu liittyen Timur Ivanovin korruptiotutkintaan.

Putinin luottomiehet shakkinappuloina 9:49

Lue myös:

    Uusimmat