Hän on Venäjän propagandan kasvot – näin Dmitri Peskovin puheita kannattaa tulkita, jos haluaa tietää, mitä Putin oikeasti ajattelee

Uhitteleva Kremlin tiedottaja antaa jatkuvasti kasvot Venäjän propagandalle:"Osaa toimia Putinin suuna" 2:30
Katso video: Aggressiivisuus ei ole yllättävää Dmitri Peskovin ulostuloissa. Silloin kun linja pehmenee, kannattaa olla tarkkana, vinkkaa Ulkopoliittisen instituutin asiantuntija.

Dmitri Peskov on yksi merkittävimmistä kasvoista koko Venäjän hyökkäyssodassa. Hänellä on Kremlin lehdistösihteerinä ainoastaan yksi tehtävä: puhua Putinin suulla.

Tämän vuoden toukokuussa Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi Suomen Nato-hakemuksen antavan Venäjälle syyn "samantasoiseen vastareaktioon". Heinäkuussa hän väläytteli vastatoimia, mikäli Suomi rajoittaisi turistiviisumien myöntämisen venäläisille.

Koko Vladimir Putinin presidenttikauden ajan Kremlin lehdistösihteerinä toiminut Peskov on Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen ollut toistuvasti esillä länsimaisissa medioissa jyrkillä ja uhkaavilla kommenteillaan.

Venäjän poliittiseen retoriikkaan erikoistunut Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila toteaa Peskovin roolin korostuneen sodan aikana. Peskov muodostaa pitkälti Putinin julkisuuskuvaa tämän ollessa yhä enemmän taka-alalla julkisuudesta.

– Kaikki, mitä hän sanoo, on tismalleen sitä, mitä Putin asioista oletettavasti ajattelee. Hän osaa toimia oikealla tavalla Putinin suuna, Lassila sanoo.

54-vuotias Peskov on yksi Putinin propagandakoneiston tärkeimmistä palasista. Lassila uskoo syynä olevan Peskovin verbaalinen lahjakkuus ja kyky olla "viilipyttymäinen valehtelija".

– Hänellä on ymmärrys siitä, mikä on se tapa, millä asioista tiedotetaan – ensimmäisenä on aina kiistäminen, eikä sanoa mitään, mistä voisi joutua suurempaan vastuuseen.

Tutkijan mukaan Peskov ei aina välttämättä ole tietoinen varsinaisesta totuudesta. Esimerkiksi Ukrainan sodassa totuudella ei kuitenkaan ole tiedottajan roolissa edes merkitystä.

– Hän pystyy hyvin suvereenisti selittämään asiat ja tekemään mustasta valkoista sekä valkoisesta mustaa.

"Toimivaksi havaittu ammattisuhde"

Lassila ei usko, että Peskovilla olisi omia poliittisia pyrkimyksiä. Sen vuoksi luottamus tiedottajan ja presidentin välillä on säilynyt ja kasvanut entisestään. Varsinaisiin Kremlin tekemiin päätöksiin Peskovilla ei Lassilan mukaan kuitenkaan ole nokan koputtamista.

– Hän on tietysti statisti – perikuva äärimmäisen lojaalista asiansa osaavasta tiedottajasta.

Merkitys kasvaa jatkuvasti, sillä Putin ei juurikaan itse puhu enää lehdistölle.

– Aina kun mahdollisuus sallii, Peskov tiedottaa asioista. Tämä on toimivaksi havaittu ammattisuhde.

Kommunikaation luonnetta on haastavaa arvioida, mutta Lassilan mukaan Peskov kuuluu Putinin ehdottomaan lähipiiriin. Tästä vihjaa myös hänen väläyttelemänsä varallisuus, josta on saatu jopa Venäjällä kohua aikaiseksi.

– Venäjän järjestelmän tietäen se on varmaan hyvin pitkälti myös henkilökohtaista.

Vihiä Venäjän linjasta

Peskovin uhkaavan sävyiset lausunnot ovat jatkuneet jo yli 10 vuoden ajan. Sen vuoksi Lassila ei pidä yllättävänä Kremlin nykyistä hyökkäävien ulostulojen linjaa – asian kuin asian suhteen.

– Peskov toistaa sitä tasan tarkkaan niin kauan kuin pomo vaatii.

Sen sijaan Lassila kiinnittäisi huomiota mahdollisiin poikkeamiin aggressiivisesta tyylistä. Hänen näkemyksensä mukaan esimerkiksi asioista vaikeneminen herättäisi enemmän kysymyksiä.

Tällaista tosin ei ole ollut juurikaan vielä havaittavissa Ukrainan sodan aikana.

– En näkisi, että nämä aggressiiviset ulostulot olisivat huomionarvoisia. Meidän pitäisi enemmän kiinnittää huomiota pehmentäviin heittoihin.

Lassila toteaa kuitenkin, että Peskovin viestinnästä ja sanavalinnoista voi vetää johtopäätöksiä.

– Ne antavat vihiä siitä, mikä on Putinin linja ja Kremlin linja eli toisin sanoen Venäjän linja.

Lue myös:

    Uusimmat