Sveitsin liittopresidentti puolustaa maansa kantaa olla luovuttamatta aseita Ukrainaan – MTV seurasi sotaa 12.3.

Tämä eteneminen ei jäänyt itsemurhadronelta huomaamatta – Isku venäläistankkiin tallentui videolle 0:39
Tankin eteneminen ei jäänyt itsemurhadronelta huomaamatta – Oliko tämä venäläisvaunun viimeinen matka? Ukrainan puolustusministeriö julkaisi videon maaliskuussa 2023.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 12. maaliskuuta 2023.

  • Venäjä myöntää: Kremlin sisäpiirissä käynnissä valtataistelu
  • Ukrainan maavoimien komentaja: Bahmutin pitää kestää vastahyökkäyksen vuoksi
  • Ukraina väittää: Venäläisiä kuolee Bahmutissa 5–7 ukrainalaisia enemmän
  • Brittitiedustelu: Venäjä on valloittanut puolet Bahmutista
  • Zelenskyi: Nykyaikaiset hävittäjät olisivat sodan kannalta ratkaisevan tärkeitä
  • Pääministeri Marin vieraili Kiovassa perjantaina 10. maaliskuuta
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022


Tämä seuranta-artikkeli on päättynyt. Maanantain 13.3. seurannan löydät täältä.

18.23: Sveitsin liittopresidentti puolustaa maansa kantaa olla luovuttamatta aseita Ukrainaan

Sveitsin liittopresidentti Alain Berset puolustaa maan kiisteltyä kantaa olla luovuttamatta aseita Ukrainaan.

Sveitsiläislehti Neue Zürcher Zeitungin sunnuntaijulkaisussa haastatellun Bersetin mukaan maan linjalla pyritään "edistämään rauhaa, humanitaarista oikeutta ja sovittelua aina kun mahdollista".

Sveitsillä on pitkät perinteet sotilaallisesti puolueettomana valtiona. Maa on osallistunut Venäjän vastaisiin pakotteisiin, mutta se on hylännyt kolmansien maiden pyyntöjä viedä sveitsiläisvalmisteista sotilaskalustoa Ukrainaan.

14.43: Pakokauhua venäläissotilaiden veneessä: Katso reaktiot, kun drone valmistautuu pudottamaan kranaatin

Ukrainan drone paikansi veneellä liikkeellä olleet venäläisotilaat Hersonin alueella.

Ukrainan läpi kulkevalla Dnepr-joella tallentui kameraan tapahtuma, joka sai veneilevät venäläissotilaat haukkomaan henkeään.

Ukrainan kranaatilla varustettu drone leijuu vaivihkaa venäläisten veneen yläpuolelle.

Videolta on nähtävissä kuinka venäläiset huomaavat miehittämättömän ilma-aluksen ja päättävät paeta veneestä airot lentäen. Sotilaat hyppäävät kannelta pois, ja uivat mahdollisimman nopeasti pois kohteeksi joutuneesta aluksesta.

Venäläiset onnistuvat pakenemaan iskua, mutta veneen kohtalo on toinen. Lopputulema on nähtävissä videolta.

Dnepr-joki on ollut sodan aikana strategisesti merkittävä kulkuväylä molemmille osapuolille. Britannian tiedustelutiedon mukaan Venäjän on pyrkinyt ylläpitämään läsnäoloa joella vastaavanlaisten pienien partioveneiden avulla.

Kranaatti-isku tallentui videolle: veneilevät venäläissotilaat avuttomia dronen ilmaannuttua paikalle 0:30
Kranaatti-isku tallentui vdeolle: veneleivät venäläissotilaat avuttomia dronen ilmaannuttua paikalle. Ukraina julkaisi videon maaliskuussa 2023.

14.13: Tankin eteneminen ei jäänyt itsemurhadronelta huomaamatta – Oliko tämä venäläisvaunun viimeinen matka?

Videolla näkyy FPV-lennokki, johon on kiinnitetty räjähde, tehden siitä itsemurhadronen. Lennokin isku kohdistuu Ukrainan armeijan mukaan tiellä ajavaan venäläiseen panssarivaunuun.

Ukrainan mukaan erikoisjoukkojen dronehyökkäys tuhosi tankin, mutta videon perusteella tätä on mahdotonta todentaa. Video päättyy lähikuviin panssarivaunusta. Oletettavan räjähdyksen hetkellä videokuva päättyy.

Alla oleva video on Ukrainan puolustusministeriön julkaisema. Sen aitoutta ei ole vahvistettu.

FPV-lennokkeja ohjataan kuvan avulla, ei silmävaraisesti. Sotatilanteessa niillä on näin ollen mahdollista iskeä verrattain turvallisesti kaukana oleviin viholliskohteisiin.

Tämä eteneminen ei jäänyt itsemurhadronelta huomaamatta – Isku venäläistankkiin tallentui videolle 0:39
Tankin eteneminen ei jäänyt itsemurhadronelta huomaamatta – Oliko tämä venäläisvaunun viimeinen matka? Ukrainan puolustusministeriö julkaisi videon maaliskuussa 2023.

11.15: Ukraina väittää: Venäläisiä kuolee Bahmutissa 5–7 kertaa ukrainalaisia enemmän

Ukrainan presidentinkanslian neuvonantaja Mykhailo Podolyakin mukaan maan armeijan taktiikka Itä-Ukrainan Donetskin taisteluissa on ”aika tehokas”.

Podolyak väitti italialaislehti La Stampalle antamassaan haastattelussa, että Venäjä menettää tällä hetkellä Bahmutissa 5–7 sotilasta jokaista ukrainalaista kohden.

Bahmutissa on kuollut ja haavoittunut 40 000 venäläistä, Podolyak väittää.

Lukuja ei ole vahvistettu.

– Meillä ei ole kiire. Uudelleenorganisoimme (joukkomme) seuraavan kahden kuukauden aikana. Kulutamme venäläiset loppuun Bahmutissa ja keskitymme sitten toisaalle, Podolyakin totesi.

Ukrainalaismedia Kyiv Post tulkitsi tämän lausunnon siten, että Ukraina aloittaa vastahyökkäyksensä kahden kuukauden sisällä.

Laajalti on arvioitu, että Ukraina tekee suuren vastahyökkäyksen kevään korvilla.

Venäjä on hyökännyt alkuvuoden ajan maantieteellisesti laajalla alueella Itä-Ukrainassa. Raskaimpia taisteluita on käyty Bahmutissa ja Vuhledarissa. Venäjä ei ole kyennyt merkittäviin läpimurtoihin.

10.11: Brittitiedustelu: Venäjän "äärimmäisen raskaat tappiot" eivät Pietarissa ja Moskovassa juuri tunnu

Britannian puolustusministeriön mukaan Venäjä kärsii tällä hetkellä ”äärimmäisen raskaita tappioita” Ukrainassa.

Ukrainan armeijan mukaan Venäjä on menettänyt kahtena perättäisenä päivänä yli 1 000 sotilasta. Lukua ei ole vahvistettu.

Britannia arvioi, että Venäjän rikkaimmissa kaupungeissa, Moskovassa ja Pietarissa, sodan aiheuttamat tappiot eivät ole juuri näkyneet.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin helmikuun 21. päivä pitämän kansakunnan tilaa käsittelevän puheen kaksi ensimmäistä kuuntelijariviä olivat täynnä valtionjohtoa.

– Yhdenkään heidän lapsistaan ei tiedetä palvelevan armeijassa, Britannia toteaa tiedustelupäivityksessään.

Britannian arvio on, että monissa Venäjän itäisissä kolkissa tappiot ovat suhteellisesti 30–40-kertaisia Moskovaan verrattuna. Erityisen raskaasti sotataakkaa kantavat etniset vähemmistöt.

10.01: Ukraina: Venäjä menetti päivässä yli 1000 sotilasta

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 1 090 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana. Luku on keskimääräistä suurempi, mutta myös eilen Ukraina väitti Venäjän kärsineen päivässä yli tuhannen taistelijan tappiot.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa kahdeksan panssarivaunua, seitsemän panssariajoneuvoa ja neljä tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

9.54: Venäjä myöntää: Kremlin sisäpiirissä käynnissä valtataistelu

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova on vahvistanut, että Kremlin sisäpiirissä on sisäistä valtakamppailua.

Zaharova totesi asian Moskovassa järjestetyssä paneelissa, johon hän osallistui, kertoo amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Paneelikeskustelussa Zaharova myönsi, että nimettömiksi jääneet Kremlin "eliitin" jäsenet taistelevat keskenään.

8.20: Ukrainan maavoimien komentaja: Bahmutin pitää kestää vastahyökkäyksen vuoksi

Ukrainan joukkojen sitkeä puolustautuminen Bahmutissa on tarpeen vastahyökkäykseen valmistautumisessa, sanoo Ukrainan maavoimien komentaja Oleksandr Syrskyi. Hänen mukaansa asemien pitämisellä ostetaan aikaa reservien kokoamiseen hyökkäykseen, jonka alkamiseen ei ole enää kauaa.

Jotkut sotilasasiantuntijat ovat kyseenalaistaneet Bahmutin puolustuksen jatkamisen, koska venäläisten lisäksi myös ukrainalaiset kärsivät koko ajan niin raskaita tappioita. Venäläisen palkkasoturiryhmän Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin julkaisi eilen videon, jossa hän väittää olevansa vain reilun kilometrin päässä Bahmutin keskustasta.

(STT)

7.19: ISW: Venäjä ei edennyt Bahmutissa lauantaina

Itä-Ukrainan Donetskin alueen Bahmutissa taistelevien venäläisjoukkojen ei vahvistettu lauantaina edenneen lainkaan kaupungin sisällä, kertoo amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War.

Sekä ukrainalais- että venäläislähteet kuitenkin raportoivat raskaista kaupunkitaisteluista. 

Eilen Britannian puolustusministeriö arvioi, että kuluvan viikon aikana Venäjän Wagner-palkkasotilasryhmän sotilaat ovat valloittaneet suurimman osan Bahmutin itäosasta, kirjoittaa Britannian puolustusministeriö tiedustelupäivityksessään.

Itä-Ukrainan Donetskin kaupungissa on taisteltu kuukausien ajan. Brittitiedustelun mukaan Bakhmutka-joki muodostaa nyt rintamalinjan. Joki käytännössä halkaisee Bahmutin kaupungin kahtia.

Ukrainalaisjoukot ovat räjäyttäneet Bakhmutka-joen yli menevät keskeiset sillat, Britannian puolustusministeriö toteaa.

Jokea ympäröi Britannian mukaan paikasta riippuen 200–800 metriä leveä avoin maasto, jota rakennukset kehystävät. Puolustavat ukrainalaiset siis pystyvät tulittamaan avaimeen maastoon linnoitetuista rakennuksista.

– Siitä on tullut tappoalue, mikä todennäköisesti tekee suorasta rynnäköstä länteen vaikean Wagner-joukoille, brittitiedustelu toteaa.

Venäjä on yrittänyt piirittää Bahmutia hyökkäämällä sekä pohjoisesta että etelästä. Venäläisjoukot ovatkin onnistuneet katkaisemaan useita keskeisiä huoltoreittejä Bahmutiin.

21.29: Zelenskyi: Venäjän pommit tappoivat ruokaostoksilla olleita

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjän tekemissä pommituksissa Hersonin kaupunkiin on kuollut kolme siviiliä. Zelenskyi kutsuu iskuja raaoiksi terrori-iskuiksi. Uhrit olivat olleet ruokaostoksilla.

Ukraina sai Hersonin takaisin hallintaansa marraskuussa. Alue on nyt jälleen lähes jatkuvan pommituksen kohteena. 

– Paha valtio käyttää erilaisia aseita...tuhotakseen elämää. Raunioita, romua, pommien tekemiä kuoppia ovat kuva Venäjästä, Zelenskyi toteaa.

16.55: Wagner-johtaja kertoo videolla pyrkivänsä Ukrainan presidentiksi

Venäläisen Wagner palkka-armeijan perustaja Jevgeni Prigozhin on julkaissut videon, jossa hän kertoo haluavansa Ukrainan presidentiksi.

Prigozhinin erikoisesta ulostulosta kertoo Ukrainan sisäministeriön neuvonantaja Anton Herashtshenko, joka on julkaissut videon Twitterissä tekstitettynä.

– Teen poliittisen ulostulon kovalla äänellä, jotta kaikki kuulevat sen. Katsoen kaikkea ympärilläni olevaa, minulla on poliittisia ambitioita, Wagner-pomo kertoo sodan äänten kuuluessa taustalla.

– Olen päättänyt pyrkiä Ukrainan presidentiksi vuonna 2024. Jos voitan vaalin, kaikki tulee olemaan hyvin, ammuksia ei enää tarvita, Prigozhin julistaa.

Herashtshenko tulkitsee Wagner-johtajan ulostuloa niin, että Prigozhin pyrkii kääntämään huomiota pois hänen omista valtahaaveistaan kotimaassa Venäjällä.

14.16: Ukrainan ratkaiseva vastahyökkäys voi tapahtua vain yhdessä suunnassa – "Selvää kaikille, jotka vilkaisevat karttaa"

Aina kun Ukrainan vielä teoreettinen keväthyökkäys nousee sille, mainitaan Etelä-Ukraina kohteena.

– On selvää, että (Ukrainan) ratkaiseva hyökkäys voi tapahtua vain etelässä. Se on selvää kaikille, jotka vilkaisevat karttaa, toteaa sotilasanalyytikko, CNA:n Russia Studies -ohjelman johtaja Michael Kofman ukrainalaismedia The Kyiv Independentille.

Yleisimmin esitetyssä skenaariossa Ukraina murtaa Venäjän puolustuksen Etelä-Ukrainassa ja valloittaa Hersonin ja Mariupolin välissä olevan Melitopolin kaupungin.

Toteutuessaan suunnitelma käytännössä halkaisisi Venäjän miehittämän osan Ukrainaa kahtia. Samalla poikki menisi Venäjän maayhteys Krimille.

Lisää lauantain tapahtumia löytyy täältä.

Lue myös:

    Uusimmat