Ukrainalaissotilas paljastaa, miltä suurhyökkäyksen alku näytti: "Venäläisillä oli valkoiset liput mukanaan"

Hyökkäävät venäläiset olivat valmiita antautumaan, sanoo ukrainalaissotilas ukrainalaiselle Censor-medialle.

Suomen aikaa aamuviideltä helmikuun 24. päivänä Venäjän presidentti Vladimir Putin aloitti puheen, joka merkittävältä osin on määrittänyt kuluvan vuoden askelmerkit.

Putin julisti "sotilaallisen erikoisoperaation Ukrainassa". Samoihin aikoihin silminnäkijät raportoivat ensimmäisistä räjähdyksistä Kiovassa ja muissa Ukrainan kaupungeissa. Sota Euroopassa oli alkanut.

Ukrainalaisen everstiluutnantin Pavlo Rozlachin tehtävä tuona päivänä oli yksinkertainen. Hänen komentamansa joukko-osasto oli yksi niistä, joiden vastuulla oli estää venäläisiä tunkeutumasta syvälle Etelä-Ukrainaan.

Ensimmäistä kertaa Rozlachin yksikkö kohtasi venäläisjoukot Kozatsken kylässä.

– Se oli täynnä venäläisiä tankkeja ja miehistönkuljetusvaunuja. Hyökkäsimme asutuskeskukseen, mutta panssarit olivat jo asemissa. Vetäydyimme ja pyysimme tykistöltä tukea. Kolme päivää taistelimme. Tuhosimme 12 panssariajoneuvoa stugna-panssarintorjuntaohjuksilla, Rozlach sanoo.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Venäläiset tulivat aalloissa

Kyse ei ollut ensimmäisestä kerrasta, kun Rozlach näki venäläisjoukot tositoimissa. Vuonna 2014 hän taisteli Donetskin kaupungin lentokentästä, Mykolajivista ja Siverskista.

Vuoden 2014 taisteluissa haavoittuneen Rozlachin kertomusta Venäjän vuoden 2022 suurhyökkäyksen ensipäivistä on hyvin vaikea yksityiskohdiltaan vahvistaa, mutta sitä voidaan pitää yhtenevänä muiden raporttien kanssa, joita Kremlin hyökkäyksestä on saatu.

– He tulivat aalloissa. He pääsivät asemiemme läpi kolmantena päivänä, kun meiltä loppuivat panssarintorjuntaohjukset.

– Venäläisiä oli paljon, mutta he liikkuivat kasoissa. Tykistö iski heitä lujaa juuri siksi, että he olivat keskittyneet yhteen paikkaan. Venäläiset tekivät johtopäätöksiä, eivätkä enää liiku valtavissa letkoissa.

Varsinkin sodan ensiviikkoina nähtiin runsaasti kuvia teille pakkautuneista venäläispanssareista, jotka olivat otollinen kohde epäsuoralle tulelle ja väijytyksille.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Valkoisia lippuja

Everstiluutnantti kertoo venäläisten hyökänneen panssari- ja rynnäkkövaunuilla sekä Ka-52-taisteluhelikoptereilla.

– Jänisten tapaan ajoimme karkuun miehistönkuljetusvaunuilla. Se oli kuin elokuvista, Rozlach sanoo.

Vaikka Ukraina ei pystynyt pitämään Etelä-Ukrainan Hersonin kaupunkia hallussaan, noin 50 kilometrin päässä sijaitseva Mykolajiv on pysynyt ukrainalaisjoukkojen käsissä.

Kaupungilla on strategista arvoa, joten puolustusasema oli suunniteltu, Rozlach sanoo. Venäläiset eivät myöskään olleet kovinkaan itsepintaisia, hän jatkaa.

– Tappioita kärsittyään he juoksivat heti pois. Venäläisillä oli tarpeeksi joukkoja, mutta he eivät todennäköisesti halunneet kuolla.

– Kun tuhosimme kolme ensimmäistä tankkia, loppujen miehistöt hyppäsivät vaunuistaan ja heiluttivat valkoisia lippuja. He valmistautuivat antautumaan, koska heillä oli valkoiset liput mukanaan, Rozlach väittää.

Vangitut venäläissotilaat kertoivat Rozlachin mukaan, etteivät he tienneet, minne olivat menossa. Tarina on tuttu myös venäläissotilaiden väittämistä. Huomioitavaa kuitenkin on, että kyse voi olla myös puolustuspuheesta, jolla pyritään saamaan parempaa kohtelua.

Räjähdys venäläistankin kyljessä: Ukrainan panssarintorjuntaohjus ehtii vain vilahtaa videolla 0:28
Räjähdys tankin kyljessä: Panssarintorjuntaohjus ehtii vain vilahtaa videolla.

Lue myös:

    Uusimmat