Tämä täsmälaukaus pakotti venäläissotilaan jättämään sotaratsunsa: Katso videolta, kuinka ohjus murjoo tankin

Tämä täsmälaukaus pakotti venäläissotilaan jättämään panssarivaununsa.

Ukrainan armeija väittää Facebookissa, että viimeisen kolmen vuorokauden aikana kaksi lennokkia on tuhonnut yli 28 miljoonan dollarin edestä venäläiskalustoa. Väitettä ei ole vahvistettu.

Ukraina listaa kahden miehittämättömän turkkilaisvalmisteisen Bayraktar TB2 -lennokin tuhonneen kahdeksan T-72-panssarivaunua, panssarihaupitsin, rynnäkköpanssarin ja tykin. 

Lisäksi Ukraina väittää lennokkien vaurioittaneen viittä T-72-vaunua ja yhtä rynnäkköpanssaria.

Väitteidensä tueksi Ukraina julkaisi videon, jossa tankki näyttäisi vaurioituvan tai tuhoutuvan.

Videolla ammuksen tai ohjuksen ehtii nähdä ennen kuin se osuu panssarivaunuun. Kuvamateriaalin perusteella on vaikea hahmottaa, kuinka vakavia vaurioita tankki lopulta kärsii.

Ainakin yksi tankin miehistön jäsen saa kuitenkin tarpeekseen panssarivaunusta ja lähtee juoksemaan vastakkaiseen suuntaan kuin mihin panssarivaunun tykki osoittaa.

Ukraina sanoo lennokkien tuhotöiden tapahtuneen elokuun viimeisen päivän ja syyskuun 2. päivän välisenä aikana.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Lennokkien väitettiin jo olevan "lähes hyödyttömiä"

Väitteet dronejen Venäjälle aiheuttamista tappioista ovat sikäli merkittäviä, että kesäkuun lopulla Foreign Policy -lehden toimittaja Jack Detsch raportoi useiden ukrainalaissotilaiden kertoneen hänelle, että lennokkien rooli on Itä-Ukrainan taisteluissa merkittävästi pienentynyt.

– Nyt kun Venäjä on pystyttänyt hyvän ilmapuolustuksen, ovat lennokit lähes hyödyttömiä, sanoi yksi lennokin ohjaaja Detschin mukaan.

Jos tämä tilanne on ratkaisevasti muuttunut, tarjoaa se Ukrainalle sekä mahdollisuuden paitsi iskeä vapaammin lennokeillaan että kerätä laajemmin tiedustelutietoa. 

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ovatko panssarivaunut 2020-luvun sodissa kallista romurautaa? Näin panssariasiantuntija vastaa 0:55
Ovatko panssarivaunut 2020-luvun sodissa kallista romurautaa? Näin panssariasiantuntija vastaa.

Ukrainan on aiemmin arvioitu pyrkivän heikentämään Venäjän ilmapuolustusta juuri Etelä-Ukrainassa Hersonin alueella, jossa sen vastahyökkäys on käynnissä. 

Ukraina on ollut hyvin vaitonainen sen maanantaina alkaneeksi raportoidun vastahyökkäyksen tuloksista. 

Myös esimerkiksi Yhdysvallat ja Britannia ovat pitäneet Ukrainan operaation yksityiskohdat salassa, joskin tavalla tai toisella myöntäneet vastahyökkäyksen olevan käynnissä. Venäjällä on raportoitu sekä Ukrainan etenemisestä että hyökkäyksen täydellisestä epäonnistumisesta.

Putinin hävittäjille ilmaherruus on unelma

Yksi Ukrainan sodan suurista yllätyksistä on ollut Kremlin ilmavoimien kykenemättömyys ottaa haltuunsa Ukrainan ilmatilaa

Vaikka Venäjän ja lännen ilmasotaopeissa on selviä periaatteellisia eroja, niin siitä huolimatta on ollut "erikoista", ettei Venäjä ole pystynyt lamauttamaan Ukrainan ilmapuolustusta, sanoi everstiluutnantti Lasse Louhela Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen ilmasotaopin opetusryhmästä MTV Uutisille elokuussa.

– Ukraina on liikkeellä ja aktiivisella omalla toiminnalla pystynyt säilyttämään ilmapuolustuksen toimintakyvyn. Ukrainalla on myös ollut aikaa valmistautua. He ovat tehneet paljon töitä Venäjän vuoden 2014 Krimin valloituksen jälkeen, Louhela sanoo.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Sodan ensipäivinä Venäjä tuhosi tutkia, komentokeskuksia ja ampui ohjuksia lentotukikohtia vastaan. Tuolloin näytti siltä, että Venäjä pyrkii hankkimaan ilmaherruuden samaan tapaan kuin Yhdysvallat teki esimerkiksi Irakia vastaan käymissään sodissa.

– Venäjä jätti tekemisen puolitiehen, eikä siivonnut ilmatilaa hävittäjistä ja hankkinut ilmaherruutta. Jos ilmaherruuden haltuun ottamiseen tähtäävä suunnitelma oli tehty, niin ainakaan sitä ei kokonaisvaltaisesti toteutettu, totesi Puolustusvoimien entinen komentaja, kenraali evp. Jarmo Lindberg MTV:lle.

Putinin hävittäjille ilmaherruus on vain unelma - asiantuntijat kertovat miksi ilmasota on kompuroinut 7:46
Putinin hävittäjille ilmaherruus on vain unelma – asiantuntijat kertovat miksi ilmasota on kompuroinut.

Lue myös:

    Uusimmat