Ukrainan vastahyökkäystä odotettiin pitkään – brittitiedustelu: Venäläiset yllättyivät

Ukrainan maanantaina alkaneeksi raportoitu suuri vastahyökkäys Etelä-Ukrainassa Hersonin alueella on saavuttanut "jossain määrin taktisen yllätyksen", arvioi Iso-Britannian puolustusministeriö tiedustelupäivityksessään.

Taktisen yllätyksen onnistumista voidaan jo itsessään pitää yllätyksenä, sillä Ukrainan on laajalti oletettu tekevän laajamittaisen vastahyökkäyksen Etelä-Ukrainassa kesän aikana.

Lisäksi esimerkiksi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin on uutisoitu antaneensa armeijalleen käskyn valloittaa etelä takaisin.

Kaikki tämä olisi tietysti voinut olla myös Ukrainan hämäystä. Maa onkin aika ajoin kertonut etelää koskevista suunnitelmistaan joko hölmön tai epäilyttävän avoimesti.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ukrainan julkaisemalla videolla kerrotaan näkyvän, miten lennokki kuvaa venäläiseen panssarivaunuun osuvan ammuksen.

Sen sijaan koko vastahyökkäyksen keston ajan Ukraina on korostanut, ettei sen operaatiosta tule jakaa tietoa, joka voisi vahingoittaa sen menestymisen mahdollisuuksia. Ukrainaa kovasti tukeneet Yhdysvallat ja Britannia ovat noudattaneet samaa linjaa, joskin molemmat ovat eri tavoin antaneet ymmärtää, että vastahyökkäys on käynnissä.

Myös Venäjä vaikuttaa olleen vähintään tietoinen Ukrainan mahdollisesta vastahyökkäyksestä juuri Etelä-Ukrainaan. Kremlin sotavoimien on nimittäin kerrottu rakentaneen alueelle puolustuslinjoja jo heinäkuussa.

Iso-Britannian puolustusministeriön mukaan Ukraina on pystynyt taktiseen yllätykseen käyttämällä hyväksi Venäjän armeijan heikkouksia: logistiikkaa, hallintoa ja johtoa.

Lue myös:

    Uusimmat