Ukraina uhoaa: Katkaisemme Krimin sillan kesällä

Ukraina on lisännyt ilmaiskujaan venäläiskohteisiin talven aikana.

Ukrainan sotilastiedustelupalvelu HUR väittää uskovansa, että se pystyy tekemään Krimin sillan toimintakyvyttömäksi lähiaikoina.

– Teemme sen vuoden 2024 ensimmäisen puoliskon aikana, sanoi nimetön tiedustelupalvelulähde brittilehti Guardianille.

Väitteen uskottavuutta lisää se tosiasia, että Ukraina on viime syksystä lähtien kiihdyttänyt ilmaiskujaan Krimille ja Venäjän Mustanmeren laivastoa vastaan. Kohteina ovat olleet sekä sotalaivat, lentotukikohdat että infrastruktuuri, kuten komentopaikat.

Ukraina julkaisi videon: Väittää venäläisen sotalaivan uponneen iskussa Krimillä 0:51
Ukrainan julkaisema video, jossa se väittää upottaneen venäläisen sotalaivan Krimillä.

Silta ollut aiemminkin poikki

Ukrainan sotilastiedustelusta väitetään Guardianille, että Venäjän laivastoa vastaan tehdyt iskut ovat osa valmistelevaa operaatiota, joka edeltää iskua Krimin siltaa vastaan.

Edellisestä onnistuneesta hyökkäyksestä Krimin siltaa vastaan on kulunut puolisen vuotta. Tiedossa on ainakin kaksi hyökkäystä, joiden vuoksi siltaa on jouduttu laajemmin korjaamaan.

Jos Ukraina onnistuisi poikkaisemaan sillan, olisi se paha takaisku Venäjän Krimin ja Etelä-Ukrainan joukkojen huollolle, josta merkittävä osa kulkee sillan kautta. Venäjän ja Krimin yhdistävällä sillalla kulkee autoliikenteen lisäksi myös junia.

19-kilometrisessä sillassa piilee myös paljon symboliikkaa. Sekä Venäjälle että Ukrainalle se on merkki Krimin miehityksestä. Yhdelle kyse on voitosta, toisella kitkerästä tappiosta. Ukrainalle Venäjän menestyksen merkin tuhoaminen olisi merkittävä propagandavoitto.

Krimin valtauksesta tasan 10 vuotta 3:53
Krimin valtauksesta tuli maaliskuussa kuluneeksi tasan kymmenen vuotta.

Ukraina riippuvainen näkyvyydestä

Näyttävällä iskulla Krimin sillalle olisi myös muita kuin käytännön hyötyjä: Iskusta uutisoitaisiin laajasti. 

Ukrainalaisviranomaiset presidentti Volodymyr Zelenskyitä myöten ovat todenneet, että näkyvyydellä on taipumus tuoda tukea. Ukraina on koko talven kritisoinut länsiavun vähyyttä. 

Ukraina on joutunut kamppailemaan Näkyvyydestä Ukrainan sota on globaalisti joutunut kilpailemaan viime kuukausina ennen kaikkea Gazan kanssa.

Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat