Venäjä kasvattaa puolustusmenojaan liki 70 prosentilla ensi vuonna – MTV seuraa sotaa

Nolo moka Zelenskyin vierailun aikana – Kanadan parlamentin puhemies ylisti paikalle kutsuttua ex-natsia 1:26
Katso myös: Käsittämätön moka – natsien riveissä taistellut veteraani esiteltiin Zelenskyille sankarina Kanadassa

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 28. syyskuuta 2023.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


17.51: Britannian ja Ranskan puolustusministerit Kiovassa

Britannian ja Ranskan puolustusministerit vierailivat torstaina Kiovassa keskustelemassa aseavun lisäämisestä Ukrainalle. Britannian puolustusministerin Grant Shappsin ja Ranskan puolustusministerin Sebastien Lecornun vierailu edelsi Kiovassa pidettävää puolustusfoorumia, missä Ukrainan viranomaisten on määrä tavata yli 160 asealan yrityksen ja 26 maan edustajia.

17.48: Venäjä tekee puolustusmenoihinsa "ehdottoman tarpeellisen" lisäyksen ensi vuonna

Venäjä kasvattaa puolustusmenojaan liki 70 prosentilla ensi vuonna, selviää maan valtiovarainministeriön torstaina julkaisemista dokumenteista. Venäjä aikoo käyttää ensi vuonna puolustusmenoihin lähes 10,8 biljoonaa ruplaa eli vajaat 106 miljardia euroa.

Summa on noin kuusi prosenttia maan bruttokansantuotteesta. Venäjä aikoo näin ollen ensi vuonna käyttää puolustukseen noin kolme kertaa enemmän rahaa kuin koulutukseen, ympäristönsuojeluun ja terveydenhuoltoon yhteensä, selviää uutistoimisto AFP:n laskelmista.

Venäjän valtiovarainministeriön mukaan budjetin painopisteenä on maan puolustusvalmiuden kohottaminen ja Venäjän Ukrainalta valtaamien neljän maakunnan integroiminen muuhun maahan. Venäjä on liittänyt Ukrainan alueita itseensä kansainvälisen oikeuden vastaisesti.

Venäjän keskuspankki on varoittanut, että maan talouskasvu hiipuu kuluvan vuoden toisella puoliskolla. Samalla inflaatio nousee yli tavoitteena olleen neljän prosentin.

Kremlin mukaan puolustusmenojen valtava kasvattaminen on pakollista, koska Venäjää vastaan käydään hybridisotaa.

– On päivänselvää, että tällainen lisäys on tarpeellinen, ehdottoman tarpeellinen, koska olemme mukana hybridisodassa ja jatkamme erityissotilasoperaatiotamme. Viittaan nyt siis siihen hybridisotaan, jota käydään meitä vastaan, sanoi Kremlin edustaja Dmitri Peskov.

Erityissotilasoperaatio on Venäjän viranomaiskieltä, jolla viitataan Venäjän viime vuoden helmikuussa aloittamaan suurhyökkäykseen Ukrainaan. Venäjällä Ukrainan sodan kutsuminen sodaksi on laitonta.

14.24: Tv-toimittaja: Putin tapasi tsetseenijohtajan

Venäjän presidentti Vladimir Putin on tavannut tsetseenijohtaja Ramzan Kadyrovin tänään, kertoo venäläinen televisiotoimittaja Pavel Zarubin Telegram-kanavallaan.

Kolme päivää sitten Kadyrov julkaisi rehentelevän videon siitä, että hänen 15-vuotias poikansa pahoinpiteli Koraanin polttamisesta syytetyn vangin. Kreml ei ole ole kommentoinut asiaa.

Aiemmin on huhuttu, että Kadyrov olisi vakavasti sairas. (Reuters)

Venäjä väittää: Putin tapasi Kadyrovin Kremlissä 1:50
Tällainen video julkaistiin Putinin ja Ramzan Kadyrovin väitetystä tapaamisesta.

7.58: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 330 sotilasta ja 38 tykkiä

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 330 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa neljä taistelupanssarivaunua, 12 panssariajoneuvoa ja 38 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

6.02: ISW: Ukraina edennyt "marginaalisesti" kahdella rintamalla

Ukrainalaisjoukot etenivät keskiviikkona "marginaalisesti" Etelä-Ukrainan Länsi-Zaporizhzhjassa ja Itä-Ukrainan Bahmutin alueella, kirjoittaa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Ukrainan prikaatinkenraali Oleksandr Tarnavskyi väitti, että "hyviä uutisia on tulossa" Zaporizhzhjan suunnalta, ISW kertoo. Prikaatinkenraali ei kuitenkaan antanut sen enempää todisteita kuin yksityiskohtiakaan väitteensä tueksi.

ISW:n mukaan tilanne Länsi-Zaporizhzhjassa Verboven kylän tienoilla on yhä epäselvä. Asiaa ei ajatushautomon mukaan auta se, että tunnetut venäläiset sotakommentaattorit ovat kertoneet huomattavasti aikaisempaa vähemmän eturintaman tapahtumista.

CNN uutisoi lauantaina ukrainalaiskenraalin sanoneen, että Ukraina on murtautunut Venäjän puolustuslinjan läpi Verboven alueella. Ukraina ei ole tiettävästi edennyt merkittävästi alueella tuon jälkeen.

Länsi-Zaporizhzhjan rintamatilanne 27. syyskuuta. Siniset nuolet ovat Ukrainan hyökkäyksiä, punaiset Venäjän. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.
Länsi-Zaporizhzhjan rintamatilanne 27. syyskuuta. Siniset nuolet ovat Ukrainan hyökkäyksiä, punaiset Venäjän. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.

17.22: Ukrainan mukaan Venäjä rakentaa uutta rautatieyhteyttä miehitetyille alueille

Ukrainan mukaan Venäjä rakentaa uutta rautatieyhteyttä miehittämiensä Mariupolin, Volnovaha ja Donetskin kaupunkien välille. Ukrainalaisten mukaan venäläiset rakentavat parhaillaan muun muassa uutta rautatiesiltaa Kalmius-joen yli. Tiedot junayhteydestä kertoi miehitetyn Mariupolin kaupungin paossa elävän pormestarin avustaja.

Jos Venäjä saa uuden yhteyden valmiiksi, se mahdollistaisi sotilaalliset ja siviilikuljetukset miehitetylle alueelle Etelä-Ukrainassa niin, ettei Venäjän tarvitsisi tukeutua enää Krimin niemimaan Venäjään yhdistävään siltaan. (CNN)

17.13: Analyysi: Juhliko Ukraina onnistumistaan liian aikaisin – vai yrittääkö Venäjä taas vedättää?

Venäjä on julkaissut jo kaksi videota Mustanmeren laivastonsa komentajasta sen jälkeen, kun Ukraina väitti tappaneensa tämän. Lue toimittajamme Seppo Haaparannan analyysi amiraali Viktor Sokolovista.

13.50: Tässä on uusi video kuolleeksi väitetystä venäläisamiraalista

Venäjän armeijan media Zvezda on jakanut videon Venäjän Mustanmeren laivaston komentajasta, jonka on väitetty kuolleen. 

Video on jo toinen Venäjän julkaisema video amiraali Viktor Sokolovista Ukrainan asevoimien väitettyä tappaneen hänet iskussa Krimille. 

Videon kuvaushetki ei ole tiedossa. 

Lisää keskiviikon tapahtumia täältä

Lue myös:

    Uusimmat