CNN: Venäjä aikoo julistaa sodan Ukrainaa vastaan voitonpäivänä ensi maanantaina ja pyrkii liittämään osat Ukrainaa virallisesti itseensä vielä tässä kuussa

Venäjä voi häiritä Suomea rajalla ja merialueilla 9:34
Venäjä voi pyrkiä vaikuttamaan Suomen päätöksiin myös Nato-jäsenyyden jälkeen. Katso videolta tarkemmin, mitä tutkija sanoo tästä.

Yhdysvaltalaislähteiden mukaan Venäjä aikoo julistaa sodan Ukrainaa vastaan niin kutsuttuna voitonpäivänä. 

Venäjän presidentti Vladimir Putinínuskotaan julistavan sodan Ukrainaa virallisesti voitonpäivänä eli 9. toukokuuta, uutisoi CNN viitaten länsimaisiin viranomaislähteisiinsä. 

Sodan julistus mahdollistaisi myös venäläisten reservijoukkojen täydellisen mobilisoimisen, kertovat USA:n ja lännen viranomaiset CNN:lle. Tämä tarkoittaisi sitä, että Venäjä voisi hyödyntää hyökkäyksessään myös varusmiehiä. 

Voitonpäivää vietetään Venäjällä natsi-Saksasta toisesta maailmansodasta vuonna 1945 saadun voiton kunniaksi. 

Länsimaiset viranomaiset ovat uskoneet pitkään, että Putin hyödyntäisi voitonpäivän symbolista merkitystä propagandamielessä. Aiemmin on spekuloitu, että Putin ilmoittaisi voitonpäivänä Venäjän saavutuksista Ukrainassa. 

Sittemmin skenaarioiden vaakakuppi on kallistunut sodanjulistuksen puolelle. 

Vielä tähänkään päivään mennessä Venäjä ei ole käyttänyt hyökkäyksestään Ukrainaan sanaa sota, vaan Venäjän mukaan kyse on ”erikoisoperaatiosta”. Putinin mukaan Venäjän tarkoituksena on puhdistaa juutalaisen johtama Ukraina natseista.

Britannian puolustusministeri Ben Wallace sanoi viime viikolla LBC Radiolle, että Putin on yrittänyt kääntää tilanteen siten, että Venäjä voi perustella kansalleen "sodan natseja vastaan" sekä vaatia enemmän ihmisiä – "venäläistä kanuunanruokaa" – sitoutumaan sotaan. 

Liittääkö Venäjä Luhanskin ja Donetskin itseensä vielä toukokuun aikana?

Tällä hetkellä Venäjä on keskittänyt joukkojaan Ukrainan itäosiin Donbassin alueelle. Vaikka joukkojen uudelleen ryhmittymisen yhteydessä puhuttiin suurhyökkäyksen valmistelusta, itäosissa tehty hyökkäys on toistaiseksi ollut vaisu ottaen huomioon, millainen sotamahtina Venäjä on itsensä esitellyt maailmalle. 

Venäjä on hyökkäyksensä aikana kärsinyt johdollisista, logistisista ja huollollisista ongelmista, jotka näyttäisivät CNN:n lähteiden mukaan jatkuvan edelleen.

Samalla, kun Venäjän maavoimien hyökkäys ei etene, Ukraina on onnistunut valtaamaan alueita takaisin. 

Venäjä on jatkanut pommituksia ja ilmaiskuja eri puolilla Ukrainaa, vaikka se on keskittänyt maavoimiaan Ukrainan itäosiin. On uumoiltu, että koska Venäjä ei onnistunut valtaamaan Kiovaa päivissä, maa pyrkii nyt valtaamaan Luhanskin ja Donetskin alueet ja luomaan maayhteyden Krimin niemimaalle, jonka Venäjän joukot miehittivät vuonna 2014. 

Yhdysvaltojen Etyj-lähettiläs Michael Carpenter kertoo, että "erittäin uskottavien tiedusteluraporttien" mukaan Venäjä pyrkii liittämään Luhanskin ja Donetskin alueet itseensä toukokuun puolivälin tienoilla.

Lue myös:

    Uusimmat