Zelenskyi pyysi Stubbilta apua Ukrainan rauhansuunnitelmaan – "Toivottavasti kyetään tässäkin auttamaan"

Zelenskyi pyysi Stubbilta apua Ukrainan rauhansuunnitelmaan 4:02
Volodymyr Zelenskyi pyysi Stubbilta apua Ukrainan rauhansuunnitelmaan

Alexander Stubb kertoo Kiovan vierailun selventäneen hänelle Ukrainan rauhansuunnitelmaa.

Presidentti Alexander Stubb ja eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho vierailivat tänään keskiviikkona Kiovassa Ukrainassa. 

Tiiviin vierailupäivän aikana Stubb ja Halla-aho tapasivat Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin ja vierailivat myös Hostomelin lentokentällä lähellä Kiovaa. 

Päivän ydin oli kahdenvälisen puolustussopimuksen allekirjoittaminen, kun Suomi julkisti 23. puolustustarvikepaketin Ukrainalle. Paketin arvo on 188 miljoonaa euroa ja siihen kuuluu muun muassa ilmapuolustusta ja ammuksia. 

Zelenskyin kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen Stubb kertoi suomalaiselle medialle pitämässään tiedotustilaisuudessa saaneensa päivän aikana enemmän selvyyttä Ukrainan rauhansuunnitelmasta. 

Stubb sai tehtäväksi Zelenskyiltä olla henkilökohtaisesti yhteydessä sellaisiin maihin, joihin Ukraina ei vielä tähän mennessä ole ottanut yhteyttä.

Tehtävä liittyy tulevaan Sveitsin rauhankokoukseen.

– Tärkeintähän tässä on se, että kun me ja varsinkin Ukraina lähtee omaa rauhanaloitettaan viemään eteenpäin, meidän on saatava siihen mukaan myös maita globaalista etelästä. Toivottavasti kyetään tässäkin auttamaan, Stubb sanoi.

Ukrainan rauhansuunnitelmaa on käsitelty kokouksissa niin Tanskassa, Saudi-Arabiassa ja Maltalla. Seuraavan kerran suunnitelmaa käydään läpi Sveitsissä, johon Stubbin mukaan pyritään saamaan laajempi kokonaisuus maita mukaan.

– Tällä hetkellä näyttää aika hyvältä, mutta on tiettyjä kohderyhmiä, joihin presidentti Zelenskyi pyysi, että olen henkilökohtaisesti yhteydessä ja tulen sen tietysti tekemään, Stubb totesi. 

MTV Uutisten toimittaja Laura Pylvänäinen kertoo Kiovasta Stubbin maininneen myös, että Zelenskyillä tuntuu olevan jonkinlainen uusi vaihde silmässä rauhantunnustelujen suhteen.

Lue myös:

    Uusimmat