Ukraina: Iran valmis luovuttamaan alasammutun koneen mustat laatikot

Ukrainalaiskoneen alasampumisessa kuoli 176 ihmistä.

Suurn osa uhreista oli iranilaisia. Joukossa oli myös muun muassa kuutisenkymmentä Kanadan kansalaista ja 17 ihmistä, joilla oli Ruotsin kansalaisuus tai he asuivat maassa.

Iran on valmis luovuttamaan alasammutun ukrainalaisen matkustajakoneen mustat laatikot, sanoo Ukrainan ulkoministeri Vadym Prystaiko.

Aluksi Iran antaa ulkomaiden tutkijoille pääsyn tutkimaan laatikoita. Tutkijoita on muun muassa Kanadasta ja muista maista, joiden kansalaisia oli eniten kuolonuhrien joukossa. Prystaikon mukaan tämän jälkeen Iran siirtää mustat laatikot Ukrainaan.

"Maailma odottaa vastauksia"

Torstaina Kanadan, Ukrainan, Ruotsin, Afganistanin ja Britannian ulkoministerit neuvottelivat alasammutun koneen tapauksesta Lontoossa. Kokouksessaan ministerit laativat suunnitelman yhteistyöstään Iranin kanssa.

Suunnitelmassa vaadittiin ulkomaisten viranomaisten vapaata pääsyä Iraniin sekä perusteellista, riippumatonta ja läpinäkyvää kansainvälistä tutkimusta.

Niin ikään Irania vaaditaan ottamaan täysi vastuu koneen alas ampumisesta ja hyväksymään velvoitteet uhrien perheitä kohtaan. Velvoitteisiin kuuluvat myös korvaukset.

– Perheet haluavat vastauksia, kansainvälinen yhteisö halua vastauksia, maailma odottaa vastauksia, emmekä me lepää ennen kuin saamme niitä, sanoi Kanadan ulkoministeri Francois-Philippe Champagne kokouksessa.

Lue myös:

    Uusimmat