Wagner-pomo Prigozhin: puolustusministeriö harhautti tahallaan Putinia, venäläisjoukkoja "huuhtoutuu vereen" – MTV seuraa sotaa

Riippumaton vahvistus: Tältä näyttää Ukrainan vapauttamassa Neskuchnen kylässä 2:03
Riippumaton vahvistus: Tältä näyttää Ukrainan vapauttamassa Neskuchnen kylässä.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 23. kesäkuuta 2023. Lauantain seuranta löytyy täältä.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Ensimmäinen suomalainen on kuollut Ukrainan sodassa 
  • Zelenskyi: Ukrainan vastahyökkäys on käynnissä
  • Tass: Tuhansia ihmisiä evakuoitu Kahovkan padon tuhoutumisen vuoksi
  • Venäläiset sotabloggaajat: Ukraina hyökkää voimakkaasti Zaporizhzhjan alueella
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Lauantain seuranta löytyy täältä

23.13: FSB aloittanut rikostutkinnan Wagner-pomon toimista

Uutistoimisto Ria Novostin mukaan Venäjän turvallisuuspalvelu FSB on aloittanut rikostutkinnan Wagner-pomo Jevgeni Prigozhinia vastaan aseellisen kapinan lietsonnasta.

22.12: Palkkasotilasyhtiö Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin syyttää Venäjän hyökänneen Wagnerin taistelijoita vastaan

Prigozhinin mukaan iskuissa on kuollut "valtava määrä" taistelijoita.

Telegram-kanavallaan Prigozhin julistaa, että Venäjän sotilasjohto on pysäytettävä.

Venäjän puolustusministeriö torjui Prigozhin syytökset tuoreeltaan valheina.

18.30: Wagner-palkkasotilasyhtiön pomo Prigozhin: puolustusministeriö harhautti tahallaan Putinia, venäläisjoukkoja "huuhtoutuu vereen"

Venäläisen Wagner-palkkasotilasyhtiön pomo Jevgeni Prigozhin väittää Venäjän hyökänneen Ukrainaan väärin perustein ja että maa menettää asemiaan taisteluissa. Asiasta uutisoi CNN viitaten perjantaina viestipalvelu Telegramissa Wagnerin mediasiiven julkaisemaan videohaastatteluun.

Prigozhinin mukaan "erityisoperaation" taustalla ei vastoin Moskovan väitteitä ollut Ukrainan tai Naton uhka Venäjälle. Prigozhinin tuoreiden väitösten mukaan Venäjän puolustusministeriö, puolustusministeri Sergei Shoigun johdolla, harhautti tahallaan presidentti Vladimir Putinia niin hyökkäyssodan alla kuin viimeisimmistä tilannetiedoista rintamalta.

– Silloin helmikuun 24. päivänä [2022], mitään erikoista ei tapahtunut. Puolustusministeriö yrittää johtaa kansaa harhaan, höynäyttää presidenttiä kertomalla tarinaa hullusta aggressiosta Ukrainan taholta, että he aikoivat hyökätä meitä [Venäjää] kohtaan yhdessä Naton kanssa. Joten, "erikoisoperaatio" käynnistettiin 24. helmikuuta täysin muista syistä, Prigozhin kommentoi videolla CNN:n mukaan.

– Juuri nyt joukkojamme vetäytyy Zaporizhzhjan ja Hersonin suunnilla. Ukrainalaisjoukot puskevat venäläisten läpi, huuhtoudumme vereen, kukaan ei lähetä lisävarustusta, kontrollia ei ole, Prigozhinin väitetään sanoneen.

Prigozhin tunnetaan huomiota herättävistä kommenteistaan ja julkisesta kritiikistään Venäjää ja Putinia kohtaan. Aiemmin sotilasryhmän johtaja on julkisuudessa puolustanut sodan perusteluita.

17.46: Ukrainan apulaispuolustusministeri: "päähyökkäys" vielä edessä

Ukrainan apulaispuolustusministeri Hanna Maliar kommentoi valtion tv:ssä perjantaina, että maan odotetun vastahyökkäyksen "päähyökkäys" (main strike) on vielä tulossa lähitulevaisuudessa ja että tiettyjä sotajoukkojen resursseja on säästelty, uutisoi CNN.

– Todella, osaa resursseista tullaan käyttämään myöhemmin, Maliar kertoi puheessaan CNN:n mukaan.

– Joka päivä me etenemme. Joka päivä. Kyllä, se tapahtuu asteittain, mutta joukkojemme paikka hyökkäyslinjoissa kasvaa ja he etenevät varmasti.

Maliarin mukaan Ukraina on onnistunut estämään Venäjän joukoilta merkittävät läpimurrot itä- ja etelärintamilla.

Aiemmin uutisoitiin, että Ukrainan pitkään odotettu vastahyökkäys on pärjännyt ennakoitua huonommin ja Venäjän puolustustaistelu on ollut odotettua pätevämpää. Asiaa kommentoivat CNN:lle kaksi länsiviranomaista ja yksi Yhdysvaltalainen sotilasviranomainen.

Viranomaisten yhteenveto on CNN:n mukaan se, ettei vastahyökkäys "ole sujunut odotusten mukaisesti millään rintamalla".

17.12: Venäjä vastaa EU:n pakotepakettiin lisäämällä uusia nimiä mustalle listalleen

Venäjä ilmoittaa lisäävänsä uusia EU:n ja EU-maiden edustajia mustalle listalleen henkilöistä, joilla ei ole pääsyä Venäjälle.

Venäjän ulkoministeriön mukaan listaa on laajennettu merkittävästi vastatoimena EU:n 11. pakotepaketille, joka on tänään perjantaina lopullisesti hyväksytty jäsenmaiden kesken.

Ministeriö ei kertonut, kuinka monesta henkilöstä on kyse eikä julkistanut heistä listaa.

EU:n uusi pakotepaketti sisältää lukuisia toimia, joilla pyritään estämään pakotteiden kiertäminen kolmansien maiden kautta.

(STT)

15.23: Ukrainalaisministeri väittää Ukrainan pysäyttäneen Venäjän Itä-Ukrainassa

Ukrainan mukaan sen joukot ovat pysäyttäneet Venäjän hyökkäyksen Ukrainan itäosassa Kupjanskin ja Lymanin kaupunkien ulkopuolella.

Asiasta on kertonut Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Maljar Ukrainan televisiossa brittilehti Guardianin mukaan.

Maljarin mukaan alueilla käytiin erittäin kiivaita taisteluja, ennen kuin Venäjän joukot onnistuttiin pysäyttämään.

Ukraina on sanonut saaneensa vallattua takaisin myös pieniä paikkakuntia Zaporizhzhjan sekä Hersonin alueilla äskettäin aloittamassaan vastahyökkäyksessä.

14.05: Wagner-pomon mukaan Ukrainan vastahyökkäys on saanut Venäjän joukot perääntymään Itä- ja Etelä-Ukrainassa

Ukrainan vastahyökkäys on saanut Venäjän joukot perääntymään Itä- ja Etelä-Ukrainassa, sanoo venäläisen Wagner-palkkasotilasyhtiön pomo Jevgeni Prigozhin.

Prigozhin kertoi asiasta sosiaalisessa mediassa tänään. Värikkäistä ilmaisuista tunnettu Prigozhin valitti varajoukkojen puutteesta, sanoi venäläisjoukkojen "ryvettyneen veressä" ja julisti joukkoja petetyn.

Hänen kertomansa poikkeaa rajusti Venäjän presidentin Vladimir Putinin aiemmasta ilmoituksesta, jonka mukaan Ukraina on kärsinyt "katastrofaalisia menetyksiä" vastahyökkäyksessään ja taistelut ovat tyyntyneet.

Ukraina puolestaan on ilmoittanut vallanneensa takaisin pieniä alueita ainakin Zaporizhzhjassa sekä Hersonissa.

(STT)

10.15: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 680 sotilasta ja 44 tykkiä

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 680 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana. 

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa neljä panssarivaunua, 15 panssariajoneuvoa ja peräti 44 tykkiä. Luvuista uutisoi muun muassa ukrainalaismedia Kyiv Independent.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

7.31: Ukrainan ilmavoimat pudottanut 13 Venäjän risteilyohjusta

Ukrainan ilmavoimat ilmoittaa pudottaneensa 13 Venäjän risteilyohjusta, jotka olivat matkalla kohti sotilaslentokenttää Khmelnitskyin alueella.

Ohjukset oli laukaistu Venäjän strategisista pommikoneista Kaspianmeren alueelta.

(Reuters)

7.09: Länsiviranomaiset CNN:lle: Ukrainan vastahyökkäys "ei ole sujunut odotetusti millään rintamalla"

Ukrainan pitkään odotettu vastahyökkäys on pärjännyt ennakoitua huonommin ja Venäjän puolustustaistelu on ollut odotettua pätevämpää. Näin arvioivat yhdysvaltalaismedia CNN:lle kaksi länsiviranomaista ja yksi Yhdysvaltalainen sotilasviranomainen.

Länsiviranomaisten yhteenveto on CNN:n mukaan se, ettei vastahyökkäys "ole sujunut odotusten mukaisesti millään rintamalla".

Venäjän on tiedetty rakentaneen varsinkin Etelä-Ukrainaan syviä puolustuslinjoja, joiden moni sota-asiantuntija uskoi olevan Ukrainan länsivarustetuillekin prikaateille haastava purtava.

CNN:n haastattelemien viranomaisten mukaan Ukrainan panssarihyökkäykset ovat pysähtyneet miinoihin ja ohjuksiin. Venäjä on myös käyttänyt ilmavoimiaan aiempaa tehokkaammin.

Yhdysvallat ja sen liittolaiset ovat viranomaisten mukaan kuitenkin "yhä optimistisia", mitä tulee Ukrainan kykyyn vallata takaisin alueitaan.

21.38: Ukrainalle luvattiin kymmeniä miljardeja jälleenrakennukseen

Kansainvälinen yhteisö on luvannut yhteensä 60 miljardia euroa Ukrainan jälleenrakentamiseen, kertoi Britannian ulkoministeriö Lontoossa päättyneen Ukrainan kumppanimaiden kokouksen päätteeksi.

– Emme olleet kaavailleet tätä konferenssiksi, jossa annetaan sitovia lupauksia. Tästä huolimatta voimme tänään ilmoittaa yli 60 miljardin euron yhteisestä tuesta Ukrainalle, kiteytti Britannian ulkoministeri James Cleverly.

Kokoukseen osallistunut Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal vakuutti, että Ukraina aikoo aloittaa jälleenrakennuksen jo tänä vuonna, eikä suinkaan aio odottaa sodan loppumista.

Shmyhal muistutti myös, että "lähes kaikki" kokoukseen osallistuneet olivat kannattaneet ideaa, jonka mukaan Venäjän on maksettava aiheuttamistaan tuhoista.

Maailmanpankki on aiemmin arvioinut Ukrainan jälleenrakennuksen kustannuksiksi ainakin 411 miljardia dollaria.

17.04: Ukraina kielsi urheilijoiltaan olympiakarsintoja – KOK:n puheenjohtajalta risuja

Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) puheenjohtaja Thomas Bach ihmetytti tänään järjestön kokouksessa Sveitsin Lausannessa, kun hän kritisoi Ukrainan urheiluministeriötä.

Ukrainalaiset eivät olleet mukana viimeisimmissä judon ja taekwondon olympiakarsinnoissa, koska maa oli kieltänyt urheilijoitaan osallistumasta tapahtumaan, jossa oli venäläisiä ja valkovenäläisiä kilpailijoita.

KOK on suositellut, että lajiliitot avaisivat kilpailujaan, jotta karsintamahdollisuutta Pariisin vuoden 2024 kesäkisoihin ei vietäisi pois turhaan.

Vielä ei ole päätetty, saavatko Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijat osallistua tapahtumaan edes neutraalin lipun alla.

Epäjärjestelmällisyys Ukrainan toiminnassa ärsytti Bachia.

– Vaikeaa ymmärtää, miksi ukrainalaisten annetaan kilpailla tenniksessä muttei pöytätenniksessä. Tai miksi saavat kilpailla pyöräilyssä mutta eivät uinnissa.

16.43: Ukrainan pääministeri varoittaa: Vastahyökkäys vie aikaa

Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal varoittaa, että Ukrainan vastahyökkäys Venäjän joukkoja vastaan tulee viemään aikaa. Shmyhal vakuutti kuitenkin suhtautuvansa optimistisesti hyökkäyksen onnistumiseen.

– Teemme fiksuja hyökkäyksiä, ja sen vuoksi vastahyökkäys tulee viemään aikaa, Shmyhal sanoi Lontoossa pidettävän, Ukrainan jälleenrakentamiseen keskittyvän konferenssin yhteydessä.

– Tarkoituksenamme on kuitenkin liikkua ja edetä, ja me tulemme etenemään. Olen ehdottoman optimistinen sen suhteen, että vapautamme kaikki venäläisten miehittämät alueemme, Shmyhal jatkoi.

Shmyhalin mukaan vastahyökkäykseen kuuluu useita erilaisia sotilasoperaatioita, joista osassa hyökätään ja osassa puolustetaan.

– Valitettavasti samaan aikaan kun valmistauduimme vastahyökkäykseemme, venäläisetkin valmistautuivat. Miinakenttiä on runsaasti, ja ne todella hidastavat liikkumista, pääministeri sanoi.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi eilen keskiviikkona yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa, että vastahyökkäys on edennyt toivottua hitaammin.

Lue lisää torstain sotatapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat