Uhrinsa kuoliaaksi kiduttanut Vaasan kylpyammemurhaaja pysyy telkien takana – hovioikeus hylkäsi ehdonalaishakemuksen

0:45
Video kertoo: Miten elinkautisvanki voi päästä vapaaksi?

Mies on tuomittu vuonna 2011 elinkautiseen murhasta ja törkeästä ryöstöstä. Helsingin hovioikeus päätti, ettei rikoksentekijää voida vielä päästää vapaaksi. 

Helsingin hovioikeuden ratkaisusta ilmenee, että mies oli joulukuussa 2009 tunkeutunut rikoskumppaninsa kanssa Vaasan Palosaaressa sijaitsevaan yksityisasuntoon ja tappanut heille entuudestaan tuntemattoman 42-vuotiaan miehen.

Miehet olivat ensin asunnon olohuoneessa lyöneet uhria useita kertoja nyrkillä päähän ja vieneet uhrinsa sen jälkeen kylpyhuoneeseen, jossa kuolettava väkivalta oli jatkunut. Tekijät olivat lyöneet uhria käsisuihkulla sekä viiltäneet ja lyöneet häntä perhosveitsellä. Lisäksi surmaajat olivat hakanneet uhrin päätä kylpyammeen reunaan. 

Lopulta uhri oli maannut puolustuskyvyttömänä kylpyammeessa. Kun hän oli menettänyt tajuntansa, surmaajat olivat herättäneet hänet laskemalla vettä hänen päälleen. Väkivalta oli kestänyt noin tunnin ajan. Uhri kuoli vammoihinsa. Kumpikin 24-vuotiaista tekijöistä tuomittiin elinkautiseen.

Nyt ehdonalaiseen pyrkinyt tekijä oli ennen elinkautistaan syyllistynyt muun muassa nuorena henkilönä tehtyyn ryöstöön, teräaseen hallussapitoon yleisellä paikalla, pahoinpitelyyn, laittomaan uhkaukseen, varkauksiin ja maksuvälinepetoksiin. 

Lisää vuosia

Elinkautisvanki voi hakea ehdonalaiseen vapauteen 12 vuoden vankeusajan jälkeen. Vaikka murhasta tuomittu mies onkin istunut vankilassa hakemusta varten vaaditun määrän, hovioikeus hylkäsi hakemuksen.

Miehen teot edellyttävät hovioikeuden mukaan pidempää vankeusaikaa. Elinkautisvangeille kertyy Suomessa vankilassaolovuosia keskimäärin yli 14 vuotta. 

Hovioikeuden ratkaisun mukaan erityisenä riskinä on vangin päihteidenkäyttö, joihin liittyviin rikkomuksiin mies on syyllistynyt myös vankeusaikanaan.

– Hovioikeus katsoo hakijasta tehdyn riskiarvion perusteella, että on olemassa ilmeinen vaara siitä, että hän vapauduttuaan syyllistyisi henkeä, terveyttä tai vapautta törkeästi loukkaavaan rikokseen, hovioikeus toteaa päätöksessään.

  • Elinkautisen vankeusrangaistusten pituus Suomessa on keskimäärin 14,5 vuotta
  • Viime vuosina elinkautisvankeja on vapautunut vuosittain 13–16
  • Yleisimmin elinkautiseen tuomitaan murhasta
  • Toistaiseksi pisimmän elinkautisen on Suomessa istunut ryöstömurhasta tuomittu Pasi Räty 22 vuoden tuomiollaan

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja