Uganda ottaa käyttöön ”WhatsApp-veron” – valtio haluaa kitkeä kansalaisten juoruilua

Ugandan parlamentin hyväksymän lakiuudistuksen myötä sosiaalisen medioiden käytöstä joutuu maksamaan päivittäistä veroa.

Ugandan presidentti Yoweri Musevenin vastustajat näkevät, että lain tarkoituksena on tukahduttaa maan presidenttiä kritisoivat äänet.

Presidentin mukaan WhatsAppin, Facebookin ja Twitterin kaltaisten palveluiden käyttö kannustaa ”juoruiluun”.

Somettamisesta päivittäinen maksu

Uusi laki asettaa sosiaalisen medioiden käytölle päivittäisen veron. Esimerkiksi WhatsApp-viestisovelluksen käytöstä ugandalainen joutuu maksamaan 200 Ugandan shillinkiä, eli hieman yli 4 senttiä päivässä.

Vuodessa somettamisesta lankeaisi päivittäisellä käytöllä siis hieman yli 16 euron lisämaksu. Maailmanpankin tilastojen mukaan Ugandan bruttokansantuote asukasta kohden oli hieman yli 520 euroa vuonna 2016.

Sosiaalisen median verottamisen on arvosteltu rajoittavan sananvapautta, ja nähty pyrkimyksenä kitkeä kansalaistoimintaa, joka on valtion ulottumattomissa.

Lain on määrä tulla voimaan heinäkuun alussa, mutta vielä ei ole täysin selvää, kuinka uudistus tullaan toteuttamaan. Alustavien tietojen mukaan verotus tehdään matkapuhelinoperaattorien kautta.

Ugandan väestöstä arviolta 40 prosenttia käyttää internettiä.


Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja