Mainos

UCK ei aio luopua aseistaan

Kosovon vapautusarmeija UCK kieltäytyy luovuttamasta aseitaan. UCK:n tiedottaja Jakup Krasniqi sanoi tänään, että nykyisistä UCK:n sisseistä muodostetaan tulevaisuudessa Kosovoon vakituinen sotilasvoima. Krasniqin mukaan aseistariisunta merkitsisi samalla UCK:n hajoamista.

UCK:n joukkojen aseistariisunta on yksi keskeisimmistä vaatimuksista Jugoslavian rauhansopimuksessa. Krasniqin mukaan UCK on nyt saavuttanut sotilaalliset päämääränsä, kun serbijoukot vetäytyvät ja Naton joukot ovat saapumassa.

-Aseellisen taistelumme tavoitteet on nyt saavutettu. On aika katsoa, millainen on UCK:n rooli Kosovon uusissa olosuhteissa. Tiedottajan mukaan UCK:lla on liki 30 000 sotilasta Kosovon eri osissa. Länsimaisten tarkkailijoiden mukaan oikea luku on lähempänä 120 00:ta.

-UCK:lla on suuri armeija. Kosovo ei tule tarvitsemaan niin suurta armeijaa. Muuttuvatko joukot sitten vakituiseksi armeijaksi vai kansalliskaartin tyyppiseksi joukoksi, on vielä avoin kysymys. Tärkeintä on, että UCK:n roolista Kosovon tulevassa hallinnossa päästään sopimukseen, Krasniqi muistutti. Krasniqi teki kuitenkin selväksi, että Kosovon minkäänlainen jakaminen ei UCK:lle sovi.

-Olen kuullut suunnitelmista, joiden mukaan Kosovo jaettaisiin niin, että serbit saisivat maakunnan rikkaan pohjoisosan. UCK ei koskaan salli sen tapahtuvan. Jos niin on vaarassa käydä, me aloitamme taistelun uudestaan.

Venäläisten saapuminen antoi väärän merkin

UCK:n veteraanipoliitikon Adem Demacin mukaan venäläisten joukkojen saapuminen Kosovoon ennen Naton rauhanturvaajia on yksi tärkeimmistä syistä siihen, että albaanisissit eivät luovuta aseitaan.

-Tilanne on tällä hetkellä sekava ja se on venäläisten syy, Demaci sanoi. Monet täällä ovat nyt sitä mieltä, että venäläisten saapuminen ennen rauhanturvaajia merkitsee sitä, että Venäjä ja Belgrad ovat yhteistyössä, Demaci jatkoi.

Demaci on UCK:n kovan linjan edustaja. Hän erosi maaliskuussa sen jälkeen, kun oli boikotoinut Kosovon rauhansopimusneuvotteluita Ranskassa. Demacin mukaan suunnitelma ei olisi antanut maakunnalle UCK:n haluamaa itsenäisyyttä.

-Uskon, että Venäjä haluaa osoittaa olevansa edelleen supervalta. He ovat hyvin hermostuneita, koska eivät halua menettää osuuttaan Kosovossa. Ja ehkäpä he haluavat myös osoittaa, että pystyvät yhä mutkistamaan asioita, Demaci pohti.
(STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.