Mainos

Tyynenmeren saaren pelätään tuhoutuneen pahoin hirmumyrskyssä

Kaikki yhteydet Tikopiaan katkesivat jo vuorokautta ennen kuin pyörremyrsky iskeytyi saareen sunnuntaina. Saarella asuu 2000 ihmistä.

Kuolonuhrien määrän pelätään nousevan suureksi Tyynellämerellä sijaitsevalla saarilla, joita Zoeksi kutsuttu hirmumyrsky runteli viikonvaihteessa. Tikopian saaren yli tänään lentänyt uusiseelantilainen kameramies Geoff Mackley kertoi saaren näyttävän täysin tuhoutuneelta. Hänen mukaansa on ihme, ellei kuolleiden ja haavoittuneiden määrä nouse suureksi.

Myrskyn runtelemilla saarilla asuu yhteensä arviolta 2000 ihmistä. Myöhemmin saaren yli lensi myös Australian armeijan kone, jonka kyydissä olleet avustustyöntekijät olivat arvioissaan varovaisempia. Heidän mukaansa ainakin osa Tikopian asukkaista näytti jatkavan normaalia elämäänsä ja muun muassa kalastelevan saaren laguunissa. Australialaiset avustustyöntekijät myös huomauttivat, että alueen asukkaat ovat tottuneet koviin myrskyihin ja rakentaneet niitä varten erityisiä suojia.

Tikopian ohella myrsky runteli viikonvaihteessa pienempiä Anutan ja Fatakan saaria. Kaikki yhteydet Tikopiaan katkesivat jo vuorokautta ennen kuin pyörremyrsky iskeytyi saareen sunnuntaina. Pyörremyrskyn tuulten nopeus kohosi ajoittain 80-95 metriin sekunnissa.

-Joka-ainoa saaren puu on kaatunut tai tuhoutunut pirstaleiksi. Kasvillisuus on pyyhkiytynyt täysin saarelta, ja jokainen rakennus on vaurioitunut, kertoi pienkoneella saaren yli lentänyt Mackley.

Saaren rannalla näkyi hänen mukaansa parikymmentä ihmistä. Mackleyn kone ei pystynyt laskeutumaan saareen, koska siellä ei ole lentokenttää.

Salomonsaarten viranomaiset ilmoittivat aikovansa vuokrata aluksen, joka voisi lähteä viemään avustustarvikkeita pääkaupungista Honiarasta tuhannen kilometrin päässä sijaitseville saarille. Avustustyötä vaikeuttaa suuren välimatkan lisäksi se, että Salomonsaarten valtio on käytännössä varaton pitkään jatkuneiden sisäisten levottomuuksien jäljiltä.

(MTV3- STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.