Tytöt ja naiset joutuvat sodassa yhä useammin kärsijäksi

Tytöt ja naiset joutuvat yhä useammin sisällissotien välikappaleiksi. Raiskauksista ja hyväksikäytöistä puhutaan nykyisin kuin määrätietoisesta sotataktiikasta.

Tänään vietetään YK:n kansainvälistä tyttöjen päivää, jolla halutaan kiinnittää huomiota naisten alisteiseen asemaan eri puolilla maailmaa.

Ihmisoikeustaistelija Elisabeth Rehniltä löytyy tarinoita eri puolilta maailmaa - yksi voimakas muisto on Ruandan kansanmurhan ajalta 90-luvulta.

– Valtion oma radiokanava toitotti koko ajan kansalaisille, että kaikki te hutumiehet, varsinkin jos olette hiv-positiivisia, raiskatkaa niin monta tutsinaista kuin pystytte ja niinhän he tekivät. Puoli miljoona naista sai hiv-tartunnan ja moni heistä on kuollut aidsiin, Elisabet Rehn kertoi Huomenta Suomessa esitetyssä nauhoituksessa tänään.

Sisäisissä sodissa tällaisen psykologisen vallan saamista voineekin kutsua kokonaisia yhteisöjä tuhoavaksi aseeksi.

– Kun sodassa alistetaan tai raiskataan pikkutyttö tai hänen äitinsä, niin samalla raiskataan koko ympäröivä yhdyskunta, joka ei pystynyt puolustamaan omia naisiaan, Rehn jatkoi.

Huomenta Suomessa vieraillut Plan Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen laittaa toivonsa tyttöjen koulutukseen.

- Toivo löytyy koulutuksesta. Koulu tarjoaa katastrofeissakin suojan teinitytöille. Toisaalta koulussa tytöt pystyvät kokoamaan ajatuksensa kaiken kriisin keskellä. Koulussa opitaan myös selviytymään siitä kaikesta ja toisaalta ennaltaehkäisemään katastrofeja.

Heinäsen mukaan tyttöjen koulutuksella on erittäin laaja vaikutus.

– Tutkimusten mukaan toisen asteen koulutuksessa yksikin lisävuosi tuo tytölle ja työn perheelle jopa 20 prosentin lisätulot vuosittain. Koska tytöt palauttavat 90 prosenttia tuloistaan perheelleen ja yhteisöönsä, vaikutus kasvaa, Plan Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen kertoi.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat