Työttömyysputki korvataan vähitellen työttömyysturvalla

Ikääntyneiden ns. työttömyyseläkeputki poistuu vähitellen. Työttömyysturvauudistusta selvittänyt työryhmä esittää, että nyt työttömyyseläkkeen kautta järjestetty turva hoidettaisiin tietyn siirtymäajan jälkeen työttömyysturvan kautta.

Työtön jatkaisi siis työttömyyspäivärahalla siihen asti, kunnes hänellä on oikeus siirtyä vanhuuseläkkeelle. Tämän ns. lisäpäiväoikeuden ikärajaa ehdotetaan nostettavaksi nykyisestä 57 vuodesta 59 vuoteen.
Lisäksi työttömyyspäivärahan 500 päivän enimmäiskeston täyttyessä on takaa löydyttävä työhistoriaa vähintään 5 vuotta viimeksi kuluneen 15 vuoden aikana.

Vuonna 1949 ja sitä ennen syntyneisiin henkilöihin sovellettaisiin kuitenkin nykyisiä sääntöjä. Kolmen seuraavan vuoden aikana työttömäksi jäävät olisivat siis oikeutettuja nykyisenkaltaiseen työttömyyseläkkeeseen, työryhmän puheenjohtaja apulaisosastopäällikkö Matti Toiviainen selvitti tänään.

Lisäpäiviltä maksettavan työttömyyspäivärahan tasoa esitetään nostettavaksi lähemmäs eläketurvan tasoa. Suurin korotus on luvassa niille, joilla on takanaan vähintään 20 vuoden työhistoria. Sosiaali- ja terveysministeri Maija Perho kiitti ehdotuksen luovutustilaisuudessa esityksen sisältävän monia piirteitä, jotka löytyvät myös ministeriön viime keväänä julkistamasta strategiapaperista.

Erorahasta 30 markkaa


Pitkään työelämässä olleet ja tuotannollisista ja taloudellisista syistä irtisanotut saavat kohennuksen työttömyysturvan alkuun 130 päivän ajaksi, kun eroraha siirretään osaksi työttömyysturvaa. Keskimäärin tämä tietää noin 30:tä markkaa päivässä.

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan ns. paluuehto lyhenee 8 kuukauteen, mutta ensi kertaa työelämään tulevien työssäoloehto pysyy nykyisessä 10 kuukaudessa. Toisaalta se aika, jolloin työssäoloehtoa voi kerryttää, pitenee nykyisestä 24 kuukaudesta 28 kuukauteen.

Soviteltua päivärahaa muutetaan niin, että lyhyiden työsuhteiden vastaanotto ei enää viivästytä päivärahan saantia. Päivärahaa voidaan maksaa myös ennakkona. Muutoksilla kannustetaan vastaanottamaan myös pätkätöitä, Toiviainen kuvasi.

Yhdistelmätuen työssäoloehtoa esitetään kohennettavaksi ensi vuoden alusta, jolloin työssäoloajasta luettaisiin jatkossa työssäoloehtoon puolet. Valtaosa muista ehdotuksista tulisi esityksen mukaan voimaan vuonna 2003.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat