Sekä työttömiä että työllisiä enemmän kuin vuosi sitten: Yksi paisuva tilasto huolestuttaa asiantuntijoita erityisesti

4:14
Professorilta kovaa kritiikkiä puoliväliriihen talous- ja työllisyyspäätöksille – nämä asiat nousevat esiin

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työttömiä oli maaliskuussa 24  000 enemmän kuin vuosi sitten. Työllisiä oli 22  000 enemmän kuin vuosi sitten.

Työllisyysasteen trendiluku oli 71,1 prosenttia ja työttömyysasteen 7,7 prosenttia. Miehet työllistyivät maaliskuussa paremmin kuin naiset. Työllisiä miehiä oli maaliskuussa 21  000 enemmän kuin vuosi sitten. Naisten työllisyys taas pysyi viime vuoteen verrattuna ennallaan.

Pellervon taloustutkimuksen ennustepäällikkö Janne Huovarin mukaan työllisyys on pysynyt alkuvuonna paikoillaan.

–  Työllisyyden toipuminen pysähtyi marraskuun jälkeen tautitilanteen heiketessä, Huovari tviittasi.

Huovari sanoi, että työllisyyden tavoin myös työllisyysasteen nousu pysähtyi loppuvuonna ja on pysytellyt noin 71 prosentissa, prosenttiyksikön alempana kuin ennen koronapandemiaa.

Pitkäaikaistyöttömiä eniten sitten vuoden 2017

Työ- ja elinkeinotoimistoissa ja kuntakokeiluissa oli maaliskuun lopulla yhteensä 331  500 työtöntä työnhakijaa, kertoo työ- ja elinkeinoministeriö työvoimakatsauksessaan. Helmikuusta työttömiä työnhakijoita kirjattiin 4  400 lisää.

Pitkäaikaistyöttömiä eli yli vuoden työttöminä olleita oli 104  000, mikä on 39  100 enemmän kuin vuosi sitten. Yli 50-vuotiaita työttömiä oli 120  000 eli 12  700 enemmän kuin viime vuoden maaliskuussa.

Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist huomautti, että pitkäaikaistyöttömien määrä on kasvanut kuukaudesta toiseen ja nousi nyt yli sadantuhannen ensimmäistä kerran sitten vuoden 2017.

–  Tästä kannattaa olla vähän huolissaan, Appelqvist tviittasi.

Appelqvist muistutti, että yli vuoden kestäneet työttömyysjaksot muodostavat selvän riskin työkyvyn ylläpitämiselle ja sitä kautta talouden elpymiselle.

–  Kohtalaisen suuri osa koronaa edeltäneestä työttömyydestä näyttäisi olevan kroonistumassa pitkiksi työttömyysjaksoiksi, Appelqvist arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja