Mainos

Työministeri työttömyysluvuista: Ankea talvi edessä

Ensi talvesta saattaa tulla työllisyyden näkökulmasta ankeahko, ennakoi työministeri Lauri Ihalainen (sd.).

Ihalaisella oli tänään tiedotustilaisuudessaan työllisyystilanteesta kuitenkin kahdenlaisia uutisia: suhteellisen hyviä ja hieman huonompia.

Myönteistä oli muun muassa se, että kansainvälisen taloustilanteen pitkään jatkunut epävarmuus ei vielä näy synkkinä työllisyyslukuina.

– Meidän on kuitenkin varauduttava, että talvea kohti työttömyys saattaa nousta, Ihalainen varoitteli.

Työministerin mukaan investoinnissa olevat ongelmat ja kuluttajien ja kotitalouksien lisääntyvä epävarmuus vaikuttavat työllisyyteen.

Ihalainen vetosi jälleen yrityksiin, että ne mieluummin lomauttaisivat kuin irtisanoisivat työntekijöitään. Ihalainen muistutti, että näin toimittiin, kun talous lähti vuonna 2008 syöksyyn. Nyt trendinä on ollut irtisanominen.

Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen ennusteen mukaan työttömyys on ensi vuonna noin 8,1 prosenttia. Ihalaisen mukaan hallituksen on syytä varautua keväällä hallituksen puolivälitarkastelun ja kehysriihen yhteydessä työllisyysrahojen nostoon, jos tarvetta on.

Työttömyysaste oli Tilastokeskuksen mukaan syyskuussa 7,1 prosenttia. Lukema nousi hieman viime vuoden syyskuusta, sillä vuosi sitten työttömyysaste oli 6,9 prosenttia.

Vailla töitä oli kaikkiaan 187 000 ihmistä eli 7000 enemmän kuin vuosi sitten.

Iäkkäiden työllisyys kohenee

Myönteistä kehitystä on Ihalaisen mukaan myös se, että yli 60-vuotiaiden työllisyysaste jatkaa nousuaan.

Huolta liittyy enemmän nuoriin ikäluokkiin, joiden työllisyystilanne ei onneksi näytä kääntyneen olennaisesti huonompaan. Ihalaisen vaalima nuorten yhteiskuntatakuu tulee voimaan vuoden alussa.

– Saimme viime viikolla työmarkkinajärjestöjen esityksen nuorten yhteiskuntatakuun vahvistamiseksi. Ne ovat hyvin konkreettisia, ministeri kiitteli.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.