Työkiista kärjistyi – Työntekijöitä edustavan PAU:n Heidi Nieminen MTV Uutisille: "Posti valehtelee"

Postinjakelua uhkaa laajat lakkotoimet! 9:03
Näin PAU perustelee jättilakkoa MTV Uutisille.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ilmoitti aamulla uhkaavansa kahden viikon lakolla, jos Palvelualojen työnantajaliitto Palta ja Posti pitävät kiinni aikomistaan työehtojen heikennyksistä. Lakko alkaa 11. marraskuuta, jos sopua ei synny.

PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen väittää MTV Uutiset Liven haastattelussa, että Posti heikentää lajittelijoiden ja jakelijoiden työehtoja valheellisin perustein.

Kyse on siitä, miten Posti järjestää palveluitaan vuokratyöyritysten kautta. Tällä hetkellä noin 10 % Postin jakelusta toimii vuokratyöllä, ja Niemisen mukaan tätä osuutta pyritään lisäämään.

Taustalla on myös syyskuun työtaistelujen yhteydessä esiin noussut Postin päätös, jossa se siirsi pakettilajittelijat Posti Oy:stä eri yhtiöön, Postipalvelut Oy:hyn. Se taasen kuuluu Palvelualojen työnantajaliitto Paltan sijasta Medialiittoon.

– Posti on väittänyt, että nämä vuokratyöyritykset ovat Medialiiton jäseniä, mitä kautta he saisivat vuokratyöntekijöille halvemman työehtosopimuksen.

– Olen tarkistanut tämän, ja iso osa näistä yrityksistä ei ole Medialiiton jäseniä. Posti siis valehtelee.

Nieminen tokaisee tällaisen menettelyn olevan "hyvin postimaista toimintaa".

"Posti ei totellut ministeriä"

Syyskuun alun työtaistelu roihahti juuri työehtojen heikennysaikeiden takia. 

Niemisen mukaan pakettilajittelijoiden siirron takana oli se, että Medialiiton ja Teollisuusliiton jakelua koskevan työehtosopimuksen työsuhde-ehdot ovat aiempaa sopimusta heikommat.

Lopulta omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) puhalsi pelin poikki ja vaati pakettilajittelijat mukaan PAU:n ja Paltian välisiin tes-neuvotteluihin.

Näin ei kuitenkaan missään vaiheessa käynyt, Nieminen toteaa.

– Posti ei totellut omistajaansa.

Heikennysten perustelu kilpailulla PAU:n mukaan kestämätöntä

Nieminen kertoo Postin ja Paltian haluavan laskevan työehtosopimusten kustannuksia halvemman sopimuksen tasolle.

Näin on kuulemma siksi, että Postin kilpailijat käyttävät jakeluliikennetoiminnassaan halvempaa työehtosopimusta. Kilpailijoita on yhteensä 16.

– Olemme useita kertoja kysyneet neuvottelupöydässä, mikä on kilpailijoiden markkinaosuus jakelutoiminnassa osoitteellisen postin osalta. He eivät suostu sitä kertomaan.

PAU on kuitenkin Niemisen mukaan saanut tiedot markkinaosuudesta muuta kautta. Niiden perusteella osuus on "reilusti alle 10 prosenttia".

– Se tietysti laittaa vähän outoon valoon tämän perusteen siitä, että työehtoja pitäisi kilpailun takia heikentää näin rajusti.

Jos lakko toteutuu, ei postikaan kulje

Jakeluala on muutoksessa, sen PAU:n puheenjohtaja Nieminenkin ymmärtää.

– Kun jaettavaa katoaa, katoaa työpaikkojakin.

Työtaistelun syynä ovat kuitenkin kohtuuttomiksi koetut, jo valmiiksi melko alhaisten palkkojen heikennykset. Esimerkiksi Postissa työskentelevälle pariskunnalle rajuimmillaan yli tuhannen euron palkanalennus olisi melkoinen mullistus.

– Sitä emme ymmärrä, että ihmisten palkat ja työehdot romutetaan täysin, ja heiltä viedään elämisen mahdollisuus näillä palkoilla, jotka eivät alun perinkään olleet kovin korkeita.

Lakon toteutuessa se pysäyttäisi 9000 postin jakelijaa, käsittelijää ja kuljetusta. Tarkoittaako tämä, että silloin posti ei kulje?

– Kyllä se tarkoittaa juuri tätä.

Toteutuessaan lakko alkaa 11. marraskuuta.

Lue myös:

    Uusimmat