Mainos

Miten Postin lakko vaikuttaa lehtiin, kirjeisiin ja pakettilähetyksiin? Luvassa jopa viikkojen myöhästyksiä – "Olemme hirveän pahoillamme"

4:37
Video: Postin lakko alkaa maanantaina – miten lakko vaikuttaa ja miten käy joulukorttien?

Postin maanantaina alkava lakko voi tuoda jopa viikkojen viiveitä kirjeiden ja aikakauslehtien jakeluun, yhtiö kertoo.

Viive koskee myös pienempiä, XXS-koon paketteja, jotka kulkevat kirjepostin osana. Lisäksi muissa pakettitoimituksissa voi olla usean päivän viiveitä. Posti aikoo tiedottaa lakon vaikutuksista maanantaista alkaen kahdesti päivässä.

Myös postin ohjausta, kuten osoitteenmuutosta tai jakelun keskeytystä, koskevat toimeksiannot voivat viivästyä, jos ne toimitetaan paperilomakkeella. Posti kehottaa hoitamaan kyseiset toimeksiannot verkkosivuillaan.

Sanomalehtien varhaisjakelu ja Postin palvelupisteet toimivat normaalisti. Lakko ei koske turvallisuuteen ja terveyteen liittyviä töitä, kuten elintarvike- ja lääkelähetyksiä.

Neuvottelut jatkuvat keskiviikkona

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU kertoi torstaina lakon alkamisesta aiemman ilmoituksen mukaisesti.

Työntekijäjärjestö PAUn mukaan valtakunnansovittelijan johtamat neuvottelut ovat päättyneet tämän päivän osalta ja sovitteluja jatketaan vasta ensi keskiviikkona. Neuvotteluissa ei liiton mukaan edistytty, eikä valtakunnansovittelijalla ollut edellytyksiä jättää sovintoesitystä.

PAU ei ole hyväksynyt Postin päätöstä vaihtaa noin 700 pakettilajittelijaa toisen työehtosopimuksen piiriin marraskuun alusta alkaen. Posti on pitänyt kiinni vaihdoksesta.

Neuvotteluiden päättyminen ei jäänyt kiinni mistään yksittäisestä kynnyskysymyksestä, vaan erimielisyys koski koko neuvotteluesitystä, kertoo PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen STT:lle.

–  Työnantaja pitää yhä kiinni koko omasta esityksestään, Nieminen sanoo.

"Olemme käytännössä lähtöruudussa"

Palvelualojen työnantajat Palta pettyi neuvottelujen päättymiseen. Toimitusjohtaja Tuomas Aarton mukaan kyseessä on "hyvin periaatteellinen tilanne".

– Muutamaan otteeseen jo edettiinkin joissain asioissa ihan hyvin, mutta sitten tuli taas takapakkia. Nyt olemme käytännössä lähtöruudussa neuvottelukysymyksissä, Aarto kommentoi MTV Uutisille.

– Se oli oikeastaan syy siihen, miksei huomiselle [perjantaille 8.11.] nähty tarpeelliseksi sopia uutta sovittelutapaamista.

Myös työntekijäpuolta edustava PAU ilmaisee surunsa lakosta, jolla tulee olemaan "isot vaikutukset".

– Me olemme hirveän pahoillamme. Emme tietenkään koskaan haluaisi häiriöitä asiakkaillemme, Nieminen sanoo MTV Uutisille.

– Lakkoa vältellään aina viimeiseen asti, mutta tässä kohtaa työntekijöillä ei ole oikeastaan mitään muuta mahdollisuutta kuin puolustaa olemassa olevia työehtoja työtaistelutoimilla.

PAU pohtii jatkotoimenpiteitä huomenna

Alkamassa oleva lakko kestää kaksi viikkoa, ja se koskee noin 9  000:ta työntekijää.

PAU:n hallitus kokoontuu huomenna perjantaina käsittelemään kaksiviikkoisen lakon jatkotoimenpiteitä. Esille nousee myös syytös siitä, että Posti käyttää korvaavaa työvoimaa lakon rikkomiseen. Posti itse on kertonut rekrytoivansa normaalin määrän kausityöntekijöitä joulusesongin ajaksi.

Nieminen on jo aiemmin syyttänyt Postia siitä, että yritys on rekrytoinut esimerkiksi vuokratyöntekijöitä jo ennen joulusesongin vaatimaa aikaa.

Osapuolet eivät ole sopineet tapaavansa epävirallisesti ennen keskiviikkoa, Nieminen sanoo STT:lle.

Muut liitot valmiita tukemaan

Lakkoa asettui torstaina tukemaan Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL. Postinjakelun, -käsittelyn ja -kuljetuksen töitä tekevät JHL:n jäsenet osallistuvat työtaisteluun kahden viikon ajan maanantaista alkaen. Lisäksi liitto kertoo valmistelevansa muita tukitoimenpiteitä.

Aiemmin Merimies-Unioni on luvannut tukevansa lakkoa. Myös auto- ja kuljetusalan työntekijöitä edustava AKT ja muut kuljetusliitot ovat sanoneet olevansa valmiita tukemaan postityöntekijöiden lakkoa.

Tuoreimmassa osavuosikatsauksessaan Posti varoitti, että lakolla voisi olla merkittävä vaikutus yhtiön tämän vuoden tulokseen. Iso osa Postin tuloksesta tehdään loppuvuodesta ja etenkin joulusesongin aikaan.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja