Mainos

Työeläkkeitä ja työttömyysrahaa korotetaan

Työeläkkeet ja muut TEL-indeksiin sidotut etuudet nousevat ensi vuoden alusta lähtien.

Eläkkeet

Indeksitarkistuksen myötä työeläkkeisiin tulee 4,1 prosentin korotus. Yli 65-vuotiaiden eläkkeet nousevat vastaavasti noin 4 prosenttia. Korotus koskee myös kaikkia ansioeläkkeitä sekä liikennevakuutus-, tapaturmavakuutus-, sotilasvamma- ja sotilastapaturmakorvauksia. Myös sukupolvenvaihdoseläkkeet, luopumiseläkkeet, luopumistuet ja -korvaukset sekä kuntoutusraha, omaishoidon tuki ja perhehoitajien palkkion vähimmäismäärät ovat sidottuja TEL-indekseihin.

Samaa indeksiä käytetään myös sairaus-, äitiys-, isyys- ja vanhempainrahojen sekä erityishoitorahojen tulorajojen määrittelyssä. Joissakin poikkeustapauksissa myös työttömyyspäivärahan perusteena oleva palkka määritellään tämän indeksin mukaan. Myös työttömän peruspäiväraha nousee ensi vuoden alusta. Uusi päiväraha on viisi markkaa nykyistä suurempi eli 127 mk.

Sosiaali- ja terveysministeriön vahvistamat korotukset nostavat lakisääteisiä työeläkkeitä ja muita etuuksia kaikkiaan arviolta noin 2,8 miljardilla markalla. Valtion osuus lisäkustannuksista on noin 805 miljoonaa ja kuntien noin 425 miljoonaa markkaa. Lopusta vastaa yksityisen puolen eläkejärjestelmä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.