Mainos

Työeläkelaitosten sijoituksista jo neljännes osakkeissa

Työeläkeyhtiöiden, LEL Työeläkekassan ja Merimieseläkekassan sijoituskannasta noin neljännes eli 62,6 miljardia oli sijoitettuina osakkeisiin. Lähes puolet yhteisarvoltaan 253 miljardiin nousevasta sijoituskannasta oli kuitenkin syyskuun lopussa edelleen joukkovelkakirjoissa.

Eläkesijoitukset

Osakkeiden osuus eläkevarojen sijoituksista on viiden vuoden aikana kasvanut tuntuvasti. Vielä vuoden 1994 lopussa osakkeiden osuus sijoituksista oli vaatimattomat viisi prosenttia. Markkamääräisesti osakkeiden osuus sijoituskannasta kasvoi runsaan viiden vuoden aikana kymmenkertaiseksi. Myös eläkevarojen sijoittaminen Suomen ulkopuolelle on jatkunut etenkin parin viime vuoden aikana vilkkaana.

Eläkelaitosten sijoituksista oli syyskuun lopussa ohjattu ulkomaisiin sijoituksiin 37 prosenttia eli 93,7 miljardia markkaa. Kaksi vuotta aiemmin vuonna 1998 ulkomaisten sijoitusten osuus oli 11,1 miljardia markkaa. Ulkomaisten sijoitusten määrä lähes kolminkertaistui tammikuusta syyskuuhun. Koko Suomen ulkopuolelle sijoitetusta kannasta euroalueen osuus oli lähes kolmannes ja muuhun maailmaan vajaa kymmenen prosenttia.

Eläkelaitosten ulkomaisista sijoituksista osakkeiden osuus oli syyskuun lopussa 23 prosenttia eli 21,5 miljardia markkaa. Suurin osa eli 75,9 prosenttia Suomen ulkopuolisista sijoituksista oli edelleen ohjattu joukkolainoihin. Niiden arvo oli syyskuun lopussa 71,1 miljardia markkaa.

Osakesalkkuja kasvatettiin

Korkeimmillaan eläkelaitosten osakesalkkujen arvo oli kuluvan vuoden maaliskuussa, jolloin niihin oli sijoitettuna 66 miljardia markkaa.
-Osakkeita ei tämän jälkeen ole kuitenkaan myyty pois vaan päinvastoin ostettu lisää, kun osakkeiden arvot ovat laskeneet. Määrän pieneneminen johtuu etenkin kotimaisten osakkeiden arvon alenemasta, kertoo Työeläkelaitosten Liiton toimitusjohtaja Esa Swanljung.

Swanljungin mukaan työeläkelaitoksilla on tähän hyvät edellytykset, koska eläkerahat sijoitetaan pitkällä horisontilla. Eläkelaitosten sijoitukset joukkovelkakirjoihin ovat perinteisesti olleet valtion liikkeelle laskemia obligaatioita, mutta nyt myös yritysten joukkolainojen osuus eläkelaitosten sijoituskannasta on alkanut nousta.
Joukkolainojen kokonaismäärästä yritysten lainojen osuus on kahdeksan prosenttia.
-Sijoitukset Suomessa liikkeeseen laskettuihin joukkolainoihin ovat vähentyneet kuluvan vuoden aikana noin 33 miljardilla markalla. Joukkolainasijoitukset Suomen ulkopuolelle ovat vastaavana aikana kasvaneet kolminkertaisiksi, sanoo Swanljung. Ulkomaisten joukkolainasijoitusten kasvun takana on Swanljungin mukaan eläkelaitosten tarve sijoittaa suuren rahan markkinoille.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.