TV-ohjelman kulisseissa: Teknavin kiukuttelevat kakarat

Neljässä vuodessa oppii paljon. Meidän tapauksessa minä autoista ja Alénin Markku tv-ohjelmien tekemisestä. Mutta edelleenkin joitain asioita emme ikinä opi.

Seuraavat lauseet toistuvat meillä kuvausreissusta toiseen:
– Nämä kuvauspäivät ovat aivan liian pitkiä. Onko meillä varmasti hyvä hotelli? Tulee taas kiire päivä. Onko meidän pakko lähteä niin aikaisin? Sano sille tuottajalle, että tämä päivä oli nyt tässä.
Joskus nämä lauseet turhauttavat koko kuvausporukan, mutta jälkikäteen ne naurattavat.
– Te olette välillä kuin kiukuttelevat kakarat, kuulen tuottajamme Jussi Rannan välillä huomauttavan.
Mutta tässä sitä ollaan. Viides vuosi ja yhdeksäs tuotantokausi on alkanut. Ja vielä naurattaa.

Syksyllä 2010 Teknavin (Teknarin) sen aikainen tuottaja Pekka Kaidesoja kyseli minua Markun aisapariksi uuteen tv-ohjelmaan.
– Tehän tunnette niin hyvin toisenne, ja teidän kemianne pelaa hyvin yhteen. Tehtäisiin sellainen viihteellinen autotestaus-osio, myi Pekka minulle tv-ideaa.
Minun ei tarvinnut kauaa asiaa miettiä. Koska tunsin Markun jo Ruutulipun tv-ohjelman ajoilta, oli asia minun puoleltani harvinaisen selvä. Nopeasti pääsimmekin Markun kanssa kiinni tekotapaan, mutta parhaimmillaanhan homma toimii silloin, kun tarinamme ovat värikkäitä – masiinassa on tarpeeksi vauhtia ja aurinko paistaa. Aika paljon vaadittu, mutta olemme onnistuneet luomaan nämä olosuhteet kokemuksella, sydämellä ja hitonmoisella tuurilla.


Yhdeksäs tuotantokausi rikkoo taas ennätyksiä. Ensinnäkin Teknavi on ohjelmagenressään maamme pitkäaikäisin tv-sarja. Toiseksi, alkavalla kaudella rikomme taas vauhtiennätyksen. Ja millä pelillä! Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse Roadsterilla. Siis maailman nopeimmalla sarjavalmisteisella avoautolla. Tuo matka Saksan ja Ranskan rajamaille olikin nautintoa hetkestä toiseen. Testiajojemme lisäksi tutustuimme Bugattin kokoonpanotehtaaseen sekä automerkin historiaan kirjailija Julius Krutan opastuksella. Kaiken lisäksi Bugattin innokas testikuski Andy Wallace oli valmis opastamaan meitä Veyronin saloihin vaikka keskellä yötä. Bugattin taustatiimi pääsikin nopeasti perille minun ja Markun ajatuksenjuoksusta kommentoidessaan tekemisiämme:
– Olette kuin pikkulapsia.

Sitten onkin vuorossa San Marino ja hämmästyttävä Rally Legends. Kolmen päivän ajan silmieni edessä oli upeita klassikkoautoja vuosien varrelta. Markku luotti kilpailutilanteessa luottokartturiinsa Ilkka Kivimäkeen ja jätti minut toimittamaan kisatapahtumia. Mutta mikä oli toimittaessa. Markun lisäksi suomalaisväriä kisassa edustivat Juha Kankkunen, Harri Toivonen, Harri Rovanperä sekä yllättäen Jari-Matti Latvala. Seuraamme Teknavissa Legends-rallin jännittäviä kisavaiheita kolmessa jaksossa.

Islanti oli sitten oma lukunsa. Kiireinen ja haastava aikataulu kiristivät ajoittain tunnelmaa myös auton sisällä, mutta ei huolta, olemme edelleen Markun kanssa hyviä ystäviä. Ensimmäisenä kuvauspäivänä Land Rover Discovery Sport loisti karuissa mutta kauniissa maisemissa, mutta seuraavana päivänä Toyota Hiluxit saivat kokea Islannin luonnon hurjimman puolen. Olosuhteet olivat varsin vaativat myös Dr. Alénille ja jouduimme yllättävään tilanteeseen. Mutta jätettäköön ne tarinat tuleviin Teknavin keskiviikkoiltoihin.


Kotimaan moottorikentiltä mainittakoon jo vuosien varrella tutuksi tullut Parolannummen harjoituskenttä Hattulassa. Varuskunnan ystävällinen henkilökunta järjesti jälleen täydelliset olosuhteet. Pelit ja vehkeet järjesti taas suuri suomalainen Sisu Auto. Kerrankin Markku istahti minun viereen, kun sain järjestää hänelle klassikkokyytiä vuoden 1963 Kontio-Sisulla. Markun vakaassa käsittelyssä oli taas Sisun maastokuorma-auto 8x8. Kura ja rapa lensivät juuri toivomallamme tavalla. Eihän tuollaista järkälettä voi muissa olosuhteissa täydellisesti testatakaan.

Ei voi kuin sanoa, että olemme onnistuneet autovalinnoissamme tälläkin tuotantokaudella. Markun sanoja lainatakseni, ”tämä ajopeli meni kyllä Teknavin testiautojemme topkolmoseen”. Nämä sanat tulivat Markun suusta miltei jokaisella kuvauskerralla. Katsotaan yllätyttekö tulevasta kahdentoista jakson kaudestamme. Nauttikaa ja pitäkää turvavyöt tiukasti kiinni.

---


VIIKON ALÉN:
Hiljainen hetki testiautossa. Odottelimme Markun kanssa kuvaajamme merkkiä seuraavaa testivetoa varten.
– Osaatsä Tervis tehdä ruokaa? uteli hiukan nälkänen testikuskimme.
– Kyllä sitä tulee tehtyä, vastasin kokkikolmosen varmuudella.
– Osaatsä keittää perunatkin? Markku jatkoi.
– No, kyllä joo, vastasin jo hiukan huvittuneena.
Markku puri kynsiään ja jatkoi:
– Mä osaan keittää viiden minuutin kananmunia.
– Miten niin vaan viiden minuutin? kysyin jo enemmän ihmetellen.
Markku kääntyi puoleeni ja vuodatti vuosikymmenen erikoisemman keittiöalan lausahduksen.
– Ai, saako munia keittää sitten pidempäänkin?

---

Teknavin tv-ohjelman yhdeksäs tuotantokausi alkaa MTV3:lla keskiviikkona 11.3. klo 22.40. Lisää tuotantokaudesta voi lukea tuosta. Ja alkavan kauden trailerin voi katsoa tuosta alta.

Lue myös:

    Uusimmat