Tuulivoima heiluttelee sähkön hintaa yhä voimakkaammin – "Voisi teoriassa tuottaa enemmän sähköä kuin Olkiluodon ja Loviisan ydinvoimalat"

2:47
Katso myös: Sähkökauppa Venäjältä loppui – näin Fingridin johtaja kertoo vaikutuksista Suomeen.

Sähkön hinta laski lähes pohjalukemiin viikonloppuna. Pörssisähkön tuntihinta oli paikoitellen jopa alle sentin kilowattitunnilta. Hinta-alen syinä olivat asiantuntijoiden arvion mukaan esimerkiksi tuulivoima ja vähäinen kulutus.

Yksi merkittävä selitys oli Olkiluodon ydinvoimalan ykkösreaktorin yli kuukauden kestäneen vuosihuollon valmistuminen. Sähkömarkkinoille saatiin tuolloin lisää ydinvoimalla tuotettua sähköä.

Toinen merkittävä syy viikonlopun hinta-alennukselle oli Energiaviraston johtava asiantuntija Lasse Pollarin mukaan tuulivoimasta saatu sähkö. Viime viikonloppuna oli hyvin tuulista, joten tuulivoima oli merkittävä sähkönlähde.

Tuulivoima voi tuottaa jopa enemmän sähköä kuin Olkiluodon ja Loviisan ydinvoimalat yhteensä

Myös Fortumin johtava asiantuntija Lari Järvenpää arvioi lisääntyneen tuulivoiman olleen merkittävä syy sähkön hinnanlaskulle viikonloppuna.

– Arvioin, että tuulivoima tuotti sunnuntaina kaksi kertaa enemmän sähköä kuin Olkiluodon ykkösreaktori, Järvenpää arvioi MTV Uutisille.

9:35
Suomi on tällä hetkellä Euroopan kuumin tuulivoima-alue

Tuulivoimasta saatu sähkö vaihtelee kuitenkin sekä Pollarin että Järvenpään mukaan sen mukaan, millainen sää on. Jos on tyyntä, ei tuulivoimasta saada yhtä paljon sähköä.

– Jos tuulivoimasta saataisiin kaikki kapasiteetti irti, se voisi teoriassa tuottaa enemmän sähköä kuin Olkiluodon ja Loviisan ydinvoimalat yhteensä, Järvenpää sanoo.

Sähkön hintaa laski viikonloppuna myös vähentynyt kulutus. Sähköä kulutetaan Energiaviraston Pollarin mukaan kesällä paljon vähemmän kuin syksyisin ja talvisin.

– Jos vaikka kesällä viikonloppuyön kulutus olisi noin 7 000 megawattituntia mittausyksiköltä, niin se olisi talvena tuplasti enemmän, Pollari sanoo.

"Yksittäisillä hintapiikeillä ei ole merkittävää vaikutusta"

Viime viikonlopun kaltaiset alennuspiikit eivät näy suoraan kaikkien kuluttajien kukkarossa. Suurimmalla osalla Suomalaisista on joko pysyvä tai tilapäinen sähkösopimus, jonka hinta pysyy vakaana sopimuskauden ajan.

– Jos kuluttaja käyttää taas suoraan pörssisähköä, näkyvät hintapiikit ja alennukset toki heti. Yksittäisillä hintapiikeillä ei ole merkittävää vaikutusta pysyviin sähkösopimuksiin, energiaviraston Pollari sanoo.

Molemmat asiantuntijat arvioivat, että sähkön hintaan vaikuttaa tulevaisuudessa myös sähkön polttoaineiden, kuten maakaasun, korkea hintataso.

– Esimerkiksi Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan pitää polttoaineiden hinnat korkealla, Pollari arvioi.

Kuluttajahintojen lasku vaatii pidemmän aikavälin muutoksia

Sähkön hinta tulee pysymään korkealla näillä näkymin myös tulevaisuudessa energiaviraston Pollarin arvion mukaan.

Hintatasoa pyritään ennustamaan niin sanotuissa sähköjohdannaisissa, joita on noteerattu pörssissä. Yhdysvaltojen NASDAQ-pörssissä olevat sähköjohdannaiset arvioivat sähkön maksavan Suomessa ensi vuonna noin 90 euroa megawattitunnilta, kertoo Pollari.

Se on Pollarin mukaan lähellä tämän vuoden hintojen keskiarvoa, kun taas viime vuonna sähkö maksoi vielä keskimäärin noin 70 euroa megawattitunnilta.

– Kuluttajahintojen laskeminen vaatii pidemmän aikavälin muutoksia sähkömarkkinoilla, Pollari sanoo.

6:13
Riittääkö kaikille Suomen sähköautoille sähköä? Kestääkö sähköverkko?

Mahdollisia tulevaisuuden muutoksia markkinoilla voisi olla Fortumin Järvenpään mukaan esimerkiksi tuulivoiman kehittyminen. Järvenpää arvioi, että sähkön hinta tulee olemaan nykyistä halvempaa vuosien 2023–2025 hintajohdannaisten perusteella.

Sähkön hintamarkkinoilla on kuitenkin vielä epävarmuustekijöitä. Esimerkiksi ensi talven hintoihin vaikuttaa Pollarin mukaan se, tuottaako Olkiluodon uusi kolmosreaktori sähköä odotusten mukaisesti.

– Jos tuotannossa on ongelmia, voi sähkön hinta nousta ensi talvena hyvinkin korkeaksi. Pahimmassa tapauksessa voidaan joutua tukeutumaan tehoreserviin, Pollari sanoo.

Korjaus 14.6.2022 klo 8.56: Korjattu alusta tieto sähkön pörssihinnasta. Pörssihinta oli alimmillaan alle sentin kilowattitunnilta, ei euron.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja