Tuttu särkylääke voi ehkäistä kahta vaarallista syöpää, joihin sairastuu vuosittain useita satoja suomalaisia

Syöpä ja ravinto 5:18

Aspiriini ja muut asetyylisalisyylihappoa sisältävät valmisteet on useissa tutkimuksissa yhdistetty pienentyneeseen mahasyövän ja paksu- ja peräsuolisyövän riskiin. Tuoreiden tutkimustulosten perusteella säännöllinen asetyylisalisyylihapon käyttö saattaa kuitenkin ehkäistä myös maksasolusyövän ja munasarjasyövän kehittymistä.

VIDEO: Millainen yhteys on syövällä ja ravitsemuksella?

Havainnot perustuvat kahteen tutkimukseen, joihin oli osallistunut yhteensä yli 300 000 miestä ja naista. Heitä seurattiin 20–30 vuoden ajan.

Tulosten perusteella maksasolusyövän riski oli noin 50 prosenttia pienempi osallistujilla, jotka ottivat asetyylisalisyylihappoa (325 mg) vähintään kahdesti viikossa ainakin viiden vuoden ajan. Munasarjasyövän riski puolestaan pieneni naisilla, jotka käyttivät pieniä, alle 100 mg:n annoksia. Heidän sairastumisriskinsä oli 23 prosenttia pienempi kuin naisten, jotka eivät käyttäneet asetyylisalisyylihappoa säännöllisesti.

Kummassakaan tutkimuksessa muut ei-steroidiset tulehduskipulääkkeet eivät pienentäneet syöpäriskejä. Munasarjasyövän kohdalla näkyi jopa hienoinen sairastumisriskin suurentuminen osallistujilla, jotka käyttivät niitä pitkiä aikoja ja suurina annoksina, mutta tältä osin tulokset olivat epävarmoja.

Asetyylisalisyylihappo voi vähentää tulehdusta ja tämä mekanismi todennäköisesti selittää myös nyt saadut tulokset, tutkijat arvelevat.

Tällä hetkellä asetyylisalisyylihappoa käytetään uusien oireiden ehkäisyssä sydän- ja verisuonitautipotilailla. Jos näyttö suotuisista syöpävaikutuksista vahvistuu, niitä voitaisiin mahdollisesti harkita myös syövän ehkäisyyn esimerkiksi potilailla, joilla on perimän vuoksi suurentunut sairastumisriski. Asetyylisalisyylihapon säännöllinen ja pitkäaikainen käyttö voi kuitenkin aiheuttaa muun muassa vatsavaivoja ja mahahaavoja, joten mahdolliset hyödyt pitää suhteuttaa haittoihin.

Tutkimukset julkaistiin JAMA Oncology -lehdessä.

Munasarjasyöpä on Suomessa kymmenenneksi yleisin naisten syöpä ja toiseksi yleisin gynekologinen syöpä. Niitä todetaan vuosittain noin 400–500. Maksasolusyöpään sairastuu vuosittain noin 250 suomalaista.

Copyright Duodecim 2018. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat