Mainos

Tutkimuslaitos ennustaa matkapuhelinmarkkinoille kovaa hintakisaa

Pienet kännykkävalmistajat saattavat vuoden loppupuoliskolla haastaa markkinajohtajat hintasotaan, joka hyödyttää kuluttajia mutta nakertaa matkapuhelinjättien tuloksia. Näin arvioi markkinatutkimuslaitos Gartner Dataquest uutistoimisto Reutersin mukaan.

Matkapuhelinten hinnat ovat monien teollisuuslähteiden ja analyytikkojen mukaan tulleet selvästi alaspäin viimeisten 12 kuukauden aikana. Teleyhtiöt, joiden kautta 80 prosenttia maailmalla myydyistä kännyköistä myydään loppukäyttäjille, voivat nyt ostaa halvimpia puhelinmalleja 60-70 euron hintaan, kun niistä viime vuonna maksettiin vielä 95 euroa.

-Näiden puhelinten tukkuhinnat ovat 25-30 euroa halvemmat kuin viime vuonna, eräs teollisuuslähde kertoi Reutersille.

Arvio koskee sellaisia suosittuja malleja kuin Nokia 3310, Motorola T191 tai Siemens C45. Gartner Dataquest arvioi, että tämän vuoden loppupuolella pienemmät valmistajat kuten Philips, Alcatel ja Segam pyrkivät nakertamaan alan jättiläisten asemaa hintakisalla.

Teleoperaattorit käyttävät tilaisuutta hyväkseen tuodakseen tarjolle sadalla eurolla tai vielä halvemmalla irtoavia pre-paid-paketteja, joissa puhelimen mukana tulee tietty määrä etukäteen maksettua puheaikaa.

Jo nyt espanjalainen Telefonica Moviles ja saksalainen E-Plus markkinoivat hieman yli 90 eurolla prepaid-paketteja, joissa on juuri Alcatelin tai Philipsin puhelimet. Nokian ja Motorolan suosituimpia malleja sisältävät prepaid-paketit maksavat Telefonicalla vähintään 120 euroa ja E-Plussalla 130 euroa.

Teleoperaattorit ovat ennenkin houkutelleet uusia asiakkaita halvoilla kännyköillä. Enää niitä ei kuitenkaan tarvitse myydä prepaid-pakettien mukana tappiolla, kuten vielä pari vuotta sitten tehtiin. Nokian valttina kilpailussa ovat vahva brändi ja pienempiin kilpailijoihin nähden valtavat volyymitoimitukset.

Evli-pankin analyytikko Karri Rinta arvioi Reutersille, että johtavan tuotemerkin ansiosta Nokia voi laskuttaa puhelimistaan seitsemisen dollaria enemmän kuin kilpailijat saavat vastaavia ominaisuuksia sisältävistä malleista.

Investointipankki Lehmann Brothersin analyytikko Stuart Jeffrey taas sanoo, että Nokian päihittäminen hintakisassa on kilpailijoille haastava tehtävä, koska yhtiön on skaalaetujen ansiosta arvioitu pystyvän tuottamaan matkapuhelimia 15 prosenttia muita halvemmalla. Matkapuhelinvalmistajat ovat kieltäytyneet kommentoimasta tietoja tukkumyyntihinnoistaan.

Erään teollisuuslähteen mukaan myös Nokia on kuitenkin joutunut taipumaan hintakisaan sen verran, että yksi erä yhtiön 3330-mallia on myyty 59 dollarin kappalehintaan, Reuters kertoi. Lisäksi Nokia on varautunut odotettavissa olevaan hintojen laskuun tuomalla markkinoille halvempia malleja.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.